(TOTI LIST) Vlada bo s PKP7 državljanom podarila televizorje!

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotomontaža Sabina Male

Potem ko je vlada še šesti sveženj ukrepov za omilitev posledic epidemije covida-19 uspešno uzakonila v državnem zboru, je v pripravi že sedmi sanacijski zakon. Da ministrska ekipa nikoli ne počiva, je namreč napovedal že njen predsednik. "Ne vem, če je ekipa, vključno z gospodom Kacinom, od marca naprej imela tri ure prostega časa skupaj. V PKP7 bodo naslovljeni tudi določeni problemi, ki so se pojavili šele v drugem valu," zagotavlja premier Janez Janša.

Ker bo državna pomoč podjetjem, kot sta jo zasnovala Matej Lahovnik in Zdravko Počivalšek, tudi tokrat izvedena tako, da podjetja ne bodo mogla do nje, se bo sedmi protikoronski paket osredotočil na ukrepe za ohranitev socialne stabilnosti. Pogovori že potekajo, tako naj bi po naših informacijah ministri na eni od zadnjih dopisnih sej že sprejeli soglasno odločitev, ki naj bi bila ključna v boju z epidemijo. Da je šlo pri pripravi tega pomembnega ukrepa zares, kar je na twitterju že napovedal vladni komunikacijski guru Sebastjan Jeretič, dokazuje tudi postopek, s katerim se je vladna ekipa lotila tega odločilnega ekonomsko-družbenega problema, saj so pri njegovi pripravi sodelovali zastopniki najrazličnejših interesov, od političnih, gospodarskih, zdravstvenih do epidemioloških, športnih in finančnih.

Vlada namerava tako do konca tega leta vsakemu polnoletnemu državljanu podariti nov televizijski sprejemnik. V opozicijskih vrstah je seveda že slišati, da gre za populistični ukrep v času božično-novoletnih praznikov, s katerim v nedemokratičnih državah kupujejo glasove volivcev, a so na Gregorčičevi neomajni. Kot namreč pojasnjujejo v vladnem uradu za komuniciranje, je premier Janša strokovno že ugotovil, da sta "ključni prispevek k temu, da umirimo epidemijo, ležanje na kavču in gledanje televizije", zato je ukrep tudi popolnoma premišljen – na eni strani je treba pasivizirati družbo, onemogočiti druženja, izmenjavo idej, na drugi strani pa izobraževati državljane preko televizijskih medijev, ki imajo še vedno pomembno vlogo v vsakem slovenskem domu, prav tako so glede na zadnje dogodke na domačem medijskem trgu zanimivi tudi za tuje investitorje.

Ukrep tudi naj ne bi imel posebnega vpliva na državni proračun, saj je v finančni konstrukciji projekta – dokument hranimo v uredništvu – predvideno, da bo vlada najmanj prvi del pomoči pokrila s televizijskimi sprejemniki, ki so že v uporabi v državni upravi. Koliko bo na koncu državo stal projekt, ki ga na vladi vodijo pod delovnim naslovom Televizor v vsak slovenski dom, v gradivu ni natančno navedeno, naj bi pa poskušal vsak izmed ministrov kasneje preko svojih poznanstev poiskati najboljše ponudnike. Da bi se izognili korupcijskim tveganjem, bo moral vsak izmed njih tudi izpolnjevati kar nekaj pogojev. Podjetje bo moralo na primer imeti sedež v Sloveniji ali na Madžarskem (delno bodo lahko k poslu pristopila tudi poljska podjetja), televizor, srednjega kakovostnega razreda, ne bo smel sprejemati programov RTV Slovenija in Pro plus (državljani bodo v okviru PKP7 zato oproščeni plačevanja RTV-prispevka), hkrati pa bo moral imeti nameščeni aplikaciji Ostani zdrav in Twitter. Aparat bo moral prav tako prikazovati poročila na Novi24TV (kasneje tudi na Planet TV), intervjuje s predsednikom vlade, Hojsove sprehode med protestniki in Kacinove tiskovne konference.

Koliko bo upravičencev do take pomoči, še ni znano, bodo pa po zakonu natančno določeni, da ne bi bilo zlorab: vladni televizor bo lahko dobil le državljan Republike Slovenije, bele polti, s priimkom, ki se ne konča na -ić, upravičenec pa se bo moral s posebno izjavo tudi zavezati, da bo na spletnih platformah hvalili vladne ukrepe in da bo na naslednjih volitvah volil SDS, NSi ali novo listo Aleksandre Pivec. Če bo prekršil zavezo, bo kaznovan z globo 150.000 evrov, ki jo PKP7 že predvideva. Referendum o tem ukrepu bo po mnenju rektorja Nove Univerze Mateja Avblja nedopusten.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta