(TOTI LIST) Ministrica za izobraževanje presenetila: "Šole odslej po modelu E!"

Kimona Sustec
16.11.2020 09:15
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Simona Kustec leta 2014, šest let preden je njena kariera doživela vrhunec v tej vladi. 
Robert Balen

Udarilo je kot strela z jasnega. Najprej neuradne informacije, nekdo je celo omenil, da gre za šalo, nato pa povsem uradna informacija: slovenske izobraževalne ustanove bodo odslej pouk izvajale po modelu E, ki predvideva, da se šole v tem šolskem letu sploh ne bodo več odprle, prav tako bo prekinjen pouk na daljavo. Ker se je kar nekaj učiteljev in staršev obrnilo tudi na naše uredništvo, smo odgovore seveda poiskali pri najbolj pristojni v celotni zgodbi - šolski ministrici Simoni Kustec (SMC).

Kaj se je zgodilo, ministrica? Napoved je bila, da bodo šole zaprte še 14 dni, zdaj je povsem uradno, da se do konca šolskega leta sploh ne bodo več odprle ...

"V času te strašne pandemije se je izkazalo, da so šole enormen strošek za državni proračun, da nam ukvarjanje z izobraževanjem jemlje preveč dragocenega časa. Sami veste, da je epidemija zdravstveni in gospodarski problem, ne pa šolski. Denar iz šolstva bomo lahko tako preusmerili v zdravstvo in gospodarstvo, predvsem v državni turistični holding."

Res? Kaj pa otroci, izobraževanje?!

"Brez skrbi, ta vlada je vse predvidela. Otroci ne bodo brez dela, ne bodo samo viseli na svojih telefonih ali na ulicah. Že v zimski turistični sezoni bodo lahko priskočili na pomoč našemu turizmu, pomagali bodo v smučarskih centrih, termah, zdraviliščih … Ukrep pa ima tudi finančno konstrukcijo. Ker bomo odpustili vse učitelje in zaprli šole, samo pomislite, koliko bomo prihranili pri stroških dela in materialu. To je prihranek za prihodnost države, ki si ga danes ne znamo niti predstavljati, kaj šele preračunati."

Toda kaj se bo ...

"Trenutek. Premier kliče. Ja, ja, sem zaprla šole, tako, kot ste rekli. Da vam je všeč, ker vas takoj poslušam in ne ugovarjam? Hvala, tudi vam lep dan, predsednik. Kaj ste že hoteli vprašati?"

Zanimiv klic. Torej šolstva ne usmerjate vi, pač pa ...

"Nikakor ga ne usmerja premier. On mi le pove, kakšno je moje mnenje."

Kako bomo torej ...

"Glejte, povsem jasno je, da je izobraževanje glavno žarišče okužb. Šole so, poleg medijev, krive vsega, kar se dogaja v državi."

Toda število okuženih v izobraževanju pada, vsi podatki kažejo, da to ni problematičen sektor ...

"A zdaj me boste pa vi učili? Menda pa ja znam brati statistiko!"

Vzemimo primer - v srednjih šolah dela več kot 7300 delavcev, okuženih pa je 14 ljudi!

"Me ne zanima. Jaz bolj verjamem predsedniku kot statistiki."

Evropski center za preprečevanje in nadzor bolezni ne priporoča zapiranja šol.

"A oni bolje vedo, kaj se dogaja v naših šolah, od mene? Od mene, ki predavam na FDV?"

Evropski direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Hans Kluge je dejal, da moramo z odprtimi šolami "vztrajati do zadnjega, saj si ne moremo privoščiti izgubljene generacije".

"Ah, a zdaj mi boste pa pred nos metali še WHO in govorili o izgubljenih generacijah? Pa vi sploh veste, da je ameriški predsednik Donald Trump ustavil financiranje te organizacije? Zakaj bi Slovenija ravnala drugače?"

Vendar večina šol po Evropi je odprta, tudi na Češkem so se tako odločili.

"Evropa, Evropa! Ljubi Jezus! Od kod črpate te informacije? Res ste zblojeni v medijih!"

Ministrica, hvala za vaš čas, morda še kakšna misel, želja za konec?

"Če lahko … Želela bi si najvišje priznanje iz rok predsednika vlade, diamantni znak SDS. Takega, kot ga je dobila Aleksandra Pivec."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta