V vesolju spekli prve piškote, čas peke pa ni niti približno enak tistemu na tleh

Gr.G.
24.01.2020 16:03

Tri piškote, ki so jih spekli na Mednarodni vesoljski postaji, so s kapsulo SpaceX prepeljali na Zemljo, kjer jih bodo znanstveniki natančno preučili in skušali ugotoviti, ali so sploh užitni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Mednarodni vesoljski postaji je priprava hrane povsem drugačna, kot smo je vajeni. 
Profimedia

Astronavti, ki tačas bivajo na Mednarodni vesoljski postaji (MVP), so v vesolju spekli prve piškote. Poveljnik MVP, Italijan Luca Parmitano, se je prelevil v kuharja, pri pripravi čokoladnih piškotkov pa mu je pomagala astronavtka Christina Koch. Če traja peka na tleh med 15 in 20 minut, pa so astronavti na robu vesolja ugotovili, da se ta čas v breztežnosti bistveno podaljša. Piškote je bilo treba namreč peči najmanj dve uri. Prva dva poskusa, ko je bila masa v pečici "zgolj" 25 oziroma 75 minut, sta bila neuspešna. Najbolje pečeni so bili piškoti, ki so jih v pečici pustili 120 do 130 minut. 
Piškote so astronavti pekli v prototipu pečice, ki jo je mogoče uporabljati v mikrogravitaciji, medtem ko je maso za piškote zagotovila restavracija hotelske verige Hilton. Na MVP naj bi, ko so odprli vrata pečice, dišalo kot v tovarni čokoladnih piškotov. Astronavti opisali izgled in vonj piškotov, zakaj natančno jih je potrebno v vesolju tako dolgo peči, pa bodo morali ugotoviti strokovnjaki na tleh. S tremi primerki na krovu je kapsula SpaceX 7. januarja varno pristala na Zemlji. Trenutno nihče ne ve niti, ali so piškoti, pečeni v vesolju, sploh užitni. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta