(VIDEO) To je robot, ki se je sam naučil rolati, drsati, hoditi

GR.G.
12.08.2019 19:07
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Popolna eleganca. Mnogi so s temi besedami opisali gibanje Skaterbota, robota, ki uporablja umetno inteligenco, da se uči premikanja po različnih vrstah podlage. Skaterbot, ki so ga razvili akademiki ETH Zürich v Švici, se je naučil, kako rolati, gibal bi se lahko tudi na ledu, pa po skalnati podlagi.
{embed_youtube}https://youtu.be/-6E1vPk3YfU{/embed_youtube}
Kot je pojasnil Stelian Coros z ETH Zürich, se je robot sam naučil ustreznega gibanja, ne da bi to morali njegovi razvijalci sprogramirati. Robotu tudi ni bilo treba pojasnjevati, kaj rolerji so ali gledati videov, kako to počnejo ljudje. "To je bil za nas test, da vidimo, ali lahko ustvarimo robota, kakršnega ni ustvaril še nihče. Robota, ki bo sposoben ugotoviti, kako se lahko premika in kaj je najbolj primeren način gibanja glede na njegov dizajn," je za Reuters povedal Coros.
{embed_youtube}https://youtu.be/iVQU4kc75k4{/embed_youtube}
Skaterbot je nastal v 3D tiskalniku, njegovi stvarniki pa upajo, da ga bo mogoče uporabiti za dostavo pošiljk in pri misijah iskanja in reševanja. Ima namreč zelo gibljive noge.
{twitter}https://twitter.com/ETH_en/status/1088057342468468738{/twitter}
{embed_youtube}https://youtu.be/dCuJ82k9ukU{/embed_youtube}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta