7 nasvetov, kako se obvarovati pred izgorelostjo na delovnem mestu

Saša Britovšek Saša Britovšek
21.01.2020 06:05

Izgorelost postaja resen problem sodobne družbe, ki se ga ne bomo kmalu znebili. Svetovna zdravstvena organizacija je lansko leto razglasila izgorelost za "poklicni fenomen". In žal popularnosti tega bolezenskega stanja ni videti konca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

V raziskavi, ki je potekala v 15 državah, med 20 tisoč delavci, je kar 40 odstotkov vprašanih potrdilo težave z izgorelostjo. Ob tem so potrdili pričakovano, da so nekatere osebe k bolezenskemu stanju nagnjene bolj, druge manj. Nežnejši spol zboli pogosteje, med generacijami niso opazili večjih razlik, so pa te opažene med različnimi strokami. 
Izgorelost se kaže tako v psihičnem stanju posameznika kot tudi v njegovih fizičnih težavah. Za prvo je značilna utrujenost, nespečnost, razdražljivost, nepojasnjena žalost.​ Pod drugo pa so najpogostejše bolezni srca in diabetes. 
Strokovnjaki predlagajo, da osvojimo nekaj koristnih vsakdanjih navad, ki nas lahko obvarujejo pred vse večjo težavo sodobneg časa:

15 minut za tedenski delovni načrt

​Najbolje, da si že v nedeljo pripravite plan dela za ves teden. Verjetno ne bo čisto natančen, a dovolj, da boste vedeli, kaj pričakovati in kdaj bo čas za sprostitev. 

30 minut za jutranjo vadbo

Že dolgo je dokazano, da gibanje zmanjšuje stres. Najbolje, da za to poskrbite že zjutraj, še preden začnete razmišljati o svojih obveznostih. Pol ure vadbe, pa naj bo visoko intenzivna ali bolj umirjena, da le sprosti mišice in misli.

Vzemite si čas za jutranjo vadbo.
Profimedia

Stran z negativnim razmišljanjem 

Da bi se osvobodili negativnih misli, vam lahko pomaga nekaj praktičnih navad. Recimo, da se z njimi soočite in jih zapišete. Čeprav se bodo preselile na papir ali na ekran, se vi raje osredotočite na tiste pozitivne, da vam negativizem ne preide v navado. Dobro vam lahko dene tudi pisanje dnevnika ali preprosto snemanje svojih misli na diktafon. 

Beležite svoje misli, tudi negativne.
Profimedia

Kratki počitki

Le dve minuti sproščenega dihanja z zaprtimi očmi je lahko dovolj za boljše počutje. Privoščite si takšno mikro meditacijo po napornem sestanku ali po opravljeni zahtevni nalogi. Dobro vam bo del tudi kratek sprehod v bližini delovnega mesta. To so zdravilni trenutki, ki bodo pomagali ohranjati koncentracijo in energijo med delovnim časom.

Vzemite si nekaj minut za počitek po opravljeni zahtevni nalogi, potem pa novim zmagam naproti!
Profimedia

Naj bo počitek aktiven

Tako kot med vadbo za moč ne aktivirate vedno istih mišičnih skupin, saj te potrebujejo čas za okrevanje, tako si morajo tudi možgani odpočiti od službenih obveznostih. Zato si doma privoščite počitek, a dovolj aktiven, da vam misli ne bodo uhajale k delu. Ne preverjajte službene elektronske pošte, raje kuhajte, vrtnarite, igrajte se z otroki, celo pospravljanje vam bo koristilo. 

Vrtnarjenje je odličen aktiven počitek
Profimedia

Načrtujte spanje

Da vam grozi izgorelost, je jasno, ko pozabljate na spanje, ali pa začnete pogosto razmišljati o tem, kako zelo bi želeli spati.
Zato začnite skrbno načrtovati čas za spanje, saj je vsaj osem ur mirnega spanca vredno zlata. V nasprotnem primeru boste na delo prihajali utrujeni in se ujeli v začaran krog. Po napornem dnevu si je pred spanjem priporočljivo vzeti vsaj deset minut časa za sproščanje, da telo pripravite na počitek. 

V prostih dneh bodite prosti

Med nasveti, ki vas lahko obvarujejo pred izgorelostjo, je morda najpomembnejši ta, da se v prostih dneh ne ukvarjate s službenimi obveznostmi. Le tako boste spočiti začeli nov delovni teden.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta