10 nasvetov proti gripi, ki je te dni že na pohodu

Saša Britovšek Saša Britovšek
16.01.2020 06:03

Kako skrbeti za zdravje, ni velika skrivnost, bolj gre za zdravo pamet. Tej pa je včasih kar težko slediti, ali pa nas pri tem ovirajo okoliščine. Vsem grozečim zimskim bakterijam in virusom se boste sicer s težavo izognili, sploh če delate v večjih kolektivih ali hodite v šolo. A naj vas spomnimo, kaj lahko storite, da se bolj zaščitite pred bolečim grlom in smrkavim nosom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

1. Veliko zelenega in listnatega

V prehrano vključite veliko zelene listnate zelenjave, ki bo uravnotežila vašo prehrano in krepila imunski sistem. Priporočamo rukolo, ohrovt, brokoli, zelje, brstični ohrovt, tudi redkev in repo. Ta zelenjava s svojimi sestavinami telesu pomaga povečati beljakovine, ki so potrebne za delovanje imunskega sistema.

Glavnati ohrovt
Shutterstock

2. Vitamin D

Pomanjkanje vitamina D lahko privede do slabih kosti, težav s srčno-žilnim sistemom in šibkega imunskega sistema. Če ga ne prejmemo dovolj od sončne svetlobe, hrana, naj se na vašem krožniku znajdejo rumenjaki, gobe, losos, tuna in goveja jetra. Dodatke vitamina D lahko tudi kupimo v lekarni, najbolje tiste, ki vsebujejo D3.

3. Veliko gibanja

Za svoje zdravje boste veliko storili, če boste v svoj urnik vsaj trikrat na teden vnesli telesno aktivnost. Telo, ki je vajeno rednega gibanja, se lažje bori proti kroničnim boleznim in vnetjem. Gibanje zmanjšuje stres in povečuje prekrvavitev, prav slednje je najboljše zdravilo proti prehladu.

4. Dovolj spanja

Miren spanec
Profimedia

5. Izogibajte se pitju alkohola

Raziskave potrjujejo, da alkohol poškoduje telesne celice, ki skrbijo za vzdrževanje imunskega sistema. Zato so osebe, ki pijejo več alkoholnih pijač, bolj izpostavljene bakterijskim in virusnim okužbam, pri njih pa je manj učinkovito tudi cepljenje. 

6. Umirite se

Vadba joge
Profimedia

7. Pijte zeleni čaj

Zeleni čaj ščiti pred rakom.
Profimedia

8 Obarvajte svoje obroke

Ne pozabite na raznoliko hrano in pri kuhanju uporabljajte kar se da široko barvno paleto sestavin. Takšno kuhanje omogoča, da boste zaužili čim več vitaminov, tudi iskanega vitamina C. Ta sicer ni tako vsemogočen, ko smo nekoč verjeli, a njegova prisotnost lahko vendarle nekoliko okrepi imunski sistem.

9. Družite se

Samota je dejavnik tveganja
Profimedia

10. Vzdržujte dobro higieno

Omejite možnosti okužb, kar lahko storite tudi z vzdrževanjem dobre higiene. Saj veste: skrbno si umijte roke pred obroki in pred pripravo hrane. V času, ko so na pohodu gripa ali prehladi, bodite oboroženi z dezinfekcijskimi robčki in pred uporabo očistite tipkovnico, telefon in podobne aparate, ki se jih dotikate. Vedno imejte na voljo svojo brisačo, ščetko in jedilni pribor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta