Pitje energijskih pijač narašča

Reuters
09.07.2019 05:27

Podatki raziskave kažejo, da Američani uživajo vedno več energijskih pijač, ta rast pa je najbolj opazna pri mladih odraslih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Energijske pijače so brezalkoholne pijače, ki vsebujejo veliko količino kofeina ali drugih poživil ter aminokisline, zelišča in vitamine. Tržijo jih kot rešitev proti utrujenosti in kot osvežilne pijače, ki lahko izboljšajo telesne in duševne sposobnosti, raziskovalci pa opozarjajo, da imajo lahko resne posledice. Izpostavljajo visoke količine kofeina v energijskih pijačah in čedalje obsežnejšo strokovno literaturo, ki kaže, da je njihovo čezmerno uživanje povezano z negativnimi učinki na zdravje in s tveganim vedenjem.
Ljudje, ki pijejo te napitke, z njimi poleg kofeina zaužijejo v povprečju 200 kalorij na dan, kar je bistveno več kot pri drugih sladkanih pijačah, je dejala Sara Bleich s Harvard T. H. Chan School of Public Health v Bostonu. Poleg tega so nekatere njihove sestavine, kot sta gvarana in tavrin, tako slabo raziskane, da znanstveniki ne vedo, ali so v velikih količinah sploh varne. Bleichova in njeni kolegi so v študiji, ki je bila objavljena v reviji American Journal of Preventive Medicine, preučili podatke iz sedmih nacionalnih zdravstvenih raziskav, izvedenih med letoma 2003 in 2016. V raziskave je bilo skupno vključenih 9911 mladostnikov, 12.103 mladi odrasli in 11.245 odraslih srednjih let, pri enem od vprašanj pa so morali sodelujoči našteti vse pijače, ki so jih zaužili v zadnjih 24 urah.
Od leta 2003 do 2016 je število mladih odraslih (med 20. in 39. letom), ki pijejo energijske pijače, naraslo z 0,5 odstotka na 5,5 odstotka. Pri mladostnikih in odraslih srednjih let je bilo povečanje manj izrazito, saj se je delež povečal z 0,2 na 1,4 odstotka pri prvih in z nič na 1,2 odstotka pri slednjih. V povprečju so ljudje, ki so pili energijske pijače, zaužili več kofeina od tistih, ki jih niso. Raziskovalci so ugotovili tudi, da so moški spili več takšnih pijač od žensk, mladi odrasli, ki so zaključili visokošolsko izobraževanje, pa so jih spili manj kot vrstniki, ki so končali srednješolsko izobraževanje. Po podatkih ameriške agencije za hrano in zdravila (FDA) je uživanje do 400 miligramov kofeina oziroma približno pet skodelic kave na dan varno, čeprav so lahko nekateri ljudje zanj bolj občutljivi. Če presežemo to količino, se lahko pojavijo težave, kot so povišan krvni tlak, nespečnost in neenakomerno bitje srca.
Druga raziskava iz leta 2017 je pokazala, da je pitje enega litra energijske pijače povezano s pojavom zdravju škodljivih sprememb krvnega tlaka in delovanja srca, ki jih ne gre pripisati le kofeinu v teh pijačah. Zaključek avtorjev je, da te spremembe sicer niso nevarne za zdrave ljudi, vendar morajo biti ljudje, ki imajo težave s srcem, previdni pri pitju energijskih napitkov.
Bleichova in drugi so v svoji študiji zapisali, da je možno, da je uživanje energijskih pijač v zadnjih letih raziskave prenehalo naraščati ali je celo upadlo, vendar ni bilo mogoče določiti trenda. "Razlog za to ni znan. Možno je, da njihova priljubljenost pada, podobno kot pri drugih sladkanih napitkih," pravi Bleichova. Z drugimi soavtorji pa kljub temu ugotavljajo, da utegneta biti obvezno označevanje vsebnosti kofeina v energijskih pijačah in določanje zgornje meje kofeina pomembna ukrepa, če želimo zmanjšati možne škodljive učinke za potrošnike.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta