Užitne divje rastline: Mala kopriva proti aknam in prhljaju

Kopriva sodi med najbolj zdravo divjo zelenjavo. V Sloveniji uspevata samo velika in mala kopriva, slednja je manj pogosta. Težko jo zamenjamo s katero drugo rastlino, če pa smo v dvomih, nas pekoč občutek po stiku kože s koprivo takoj prepriča, katera rastlina je.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mala kopriva Foto: Gero Angleitner
Gero Angleitner

Mala kopriva (Urtica urens L.) je še bolj pekoča kot velika. Žgalni laski na spodnji strani listov vsebujejo histamin in mravljično kislino, zaradi katere nas opeče. Je enoletna rastlina z 20 do 50 centimetrov dolgim steblom in nekoliko manjšimi listi, ki so pri dnu prisekani. Na vrtu jo lahko uporabimo tudi kot gnojilo za pospeševanje rasti in odpornosti rastlin ter kot naravno sredstvo zoper listne uši in gosenice. Okoli kilogram narezanih kopriv za 24 ur namočimo v posodo z desetimi litri vode. Vsebino precedimo, s pripravkom pa poškropimo rastline z vseh strani. Ponovimo po nekaj dneh.

Koprivni pripravek Foto: Jerneja Jošar
Jerneja Jošar

​Uporabnost koprive

Pri koprivi so uporabni vsi njeni deli, od mladih poganjkov, listov, korenine do semen in vršičkov cvetov. Za kuho in v zdravilne namene so priporočljivi predvsem mladi listi, ki jih nabiramo od marca do junija v sončnem vremenu. Starejši listi koprive vsebujejo cistolite, ki lahko škodno vplivajo na ledvice. Korenine je najbolje nabirati v sončnem ali oblačnem vremenu jeseni, saj takrat vsebujejo največ zdravilnih učinkovin. Med jedmi, ki jih lahko pripravimo iz male koprive, so koprivna špinača, koprivno-krompirjeva juha, različni namazi, koprivni pesto, aromatiziran koprivni kis, koprivni sirup in liker, smuti ... Iz kopriv, ki jih zmešamo z drugo spomladansko zelenjavo (čemaž, lapuh, rman), lahko pripravimo okusne hladne solate.

Mala kopriva ima antialergene, protivnetne in diuretične učinke. Za pripravo skodelice koprivnega čaja lahko uporabimo ali pet gramov posušene koprive ali pet listov sveže narezanih listov. Dodamo vrelo vodo in pustimo stati do pet minut, precejeni čaj lahko osladimo z medom, sladkorjem, dodamo kakšen citrus ali po angleško, mleko. Čaj med drugim pomaga pri težavah z aknami, izpuščaji in pri razdraženi koži. Deluje kot diuretik in tako pripomore k rednemu odvajanju urina. Pospešuje prekrvavitev in pomaga pri boljši oskrbi celic s kisikom.

Pomaga tako pri zaprtju kot pri diareji ter pri težavah z želodcem, ki so posledica neravnovesja bakterij v črevesju. Priporočljivo ga je piti trikrat na dan tri tedne. Uživanje se odsvetuje otrokom do dvanajstega leta, nosečnicam in doječim materam.

SMOOTHIE S KOPRIVAMI (tags: 7Dni - Cetrtek - 06122012 - smoothieskoprivami) Foto: Neznan
Neznan

​Koprivni sirup in pasta

Mlade vršičke koprive po plasteh (plast koprive, plast sladkorja) polagamo v steklen kozarec do vrha. Kozarec zapremo s pokrovom in ga za osem tednov postavimo na sonce, da se sladkor raztopi. Nato precedimo in hranimo sirup v temnih stekleničkah. Namesto sladkorja lahko uporabimo tudi gozdni med. Sirup iz kopriv je odličen za ljudi, ki trpijo zaradi revmatizma, bolezni sklepov, ledvičnih kamnov. Priporoča se tudi nosečnicam in otrokom za urejanje krvne slike oziroma slabokrvnim osebam. Priporočljiv je za ljudi, ki imajo visok krvni tlak, povišan holesterol, tudi za ženske, ki imajo neredne in boleče menstruacije ali so v menopavzi. Nosečnicam se uživanje koprivnega čaja načeloma odsvetuje.

Zdravilni učinki koprive se kažejo tudi pri odpravljanju prhljaja. Za ta namen s paličnim mešalnikom zmešamo okoli 300 gramov kopriv in žlico soli. Pridobljeno maso si vtremo v lase, jih ovijemo s krpo ali brisačo in čez dobre pol ure speremo z vodo. To storimo dvakrat tedensko.

A pred vsako uporabo v zdravilne namene se je o tem dobro posvetovati s svojim zdravnikom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta