Z gibanjem in dihanjem nad prezgodnje staranje

Maja Furman Maja Furman
17.02.2020 13:53

Tradicionalna kitajska medicina lahko odlično dopolnjuje sodobna medicinska znanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Petar Papuga
Osebni Arhiv

Na Festivalu zdravja in obilja, ki bo 6. marca v Mariboru, bo mag. Petar Papuga, dr. med., specialist akupunkture in tradicionalne kitajske medicine (TKM), govoril o vzrokih prezgodnjega staranja. Naučil nas bo, kako TKM z dihanjem in gibanjem uravnava obtok vitalne energije (biopotenciala) in telesnih tekočin ter tako vpliva na zdravje in počutje.

Vzrok tiči v hrbtenici

Najbolj zahrbtne in največkrat neboleče vzroke za prezgodnje staranje tkiv in organov spregledamo, ker so posledica starostnih deformacij hrbtenice in njenih drobnih poškodb, ki sčasoma okvarijo hrbtenjačne živce. "Te se največkrat dogajajo individualno, po ločenih delih hrbtenjače, rečemo jim segmenti. Takšno spreminjanje oblike vretenc se imenuje spondiloza, spremlja jo neboleče propadanje živcev avtonomnega živčnega sistema, ki 'tiho' uravnavajo življenjsko pomembne procese v telesu. Dolgotrajne podhranjenosti organov zaradi zgostitve krvi, zožitve ožilja in prepočasnega krvnega obtoka so pogosto neopazen vzrok za prezgodnje staranje in podhranjenost tkiv z vitalno pomembnimi snovmi in kisikom, kar z leti vpliva na pešanje telesnih in tudi umskih zmogljivosti. Tovrstno stanje je težko prepoznati kot bolezen, saj ga običajno spremljata le splošna utrujenost in slabo počutje," pravi Papuga, ki bo na dogodku bo predstavil preplet vaj in metod iz tradicionalne kitajske medicine in sodobnih medicinskih znanj, ki pomagajo ohranjati vitalnost organizma in umske zmogljivosti ter tako preprečujejo prezgodnje staranje.
Skrivnost ohranjanja vitalne in zdrave hrbtenice se skriva v gibanju, zdravem življenjskem slogu, ki vključuje tudi zdravo in raznoliko prehrano, ter v pravilnem, globokem in enakomernem dihanju. TKM loči zunanje in notranje dihanje. Zunanje poteka skozi dihala, notranje, ki bi ga lahko primerjali s celičnim dihanjem, pa poteka v nasprotnih fazah. Zunanji vdih je po teoriji TKM "notranji izdih", zunanji izdih pa velja za "notranji vdih". Notranje dihanje se dogaja v energijskem območju, ki je pod popkom in se imenuje dan tian.

Klasična medicina in TKM

Pravilno dihanje je temelj vseh vitalnih procesov v telesu. Del telesa, ki je osiromašen s potrebno količino kisika, se lahko prezgodaj postara. Na dogodku se bomo naučili či gong vaj, ki temeljijo na pravilni drži, dihanju in enakomernem gibanju. Dihanje se usklajuje in združuje z gibi, tako miselno in gibalno preusmerjamo tok vitalne energije, temeljne gonilne sile, ki uravnava in poganja vse vitalne procese. S tem varuje telo pred okvaro in prezgodnjim pešanjem. Dejstvo je, da umska in telesna vitalnost temeljita predvsem na dedni zasnovi in pravilnem življenjskem slogu.
Prisluhnite pogovoru s Petrom Papugo na povezavi TUKAJ.
{soundcloud}https://soundcloud.com/vecerpodkast/vecer-v-zivo-petar-papuga{/soundcloud}
Osnovna razlika med sistemoma, ki ju Petar Papuga pri svojem delu prepleta, je ta, da ima znanstvena medicina predvsem redukcionističen pristop, kar pomeni, da nas razdeli v posamezne delce in na temelju podrobne analize in poznavanja njihovega delovanja znova sestavlja celoto. TKM pozna sintezni oziroma holistični model, ki z opazovanjem in vrednotenjem bolezenskih znamenj sestavlja celoto, ker pri svojem nastajanju ni imela možnosti znanstvenega preverjanja. Na vprašanje o prednostih pristopa TKM k zdravju Papuga pojasnjuje, da danes "celostna obravnava" seže daleč čez znanja tradicionalne kitajske medicine. Pri resnični "celostni obravnavi" bi morali vključiti vsa sodobna in preverjena starodavna terapevtska in diagnostična znanja. To bi lahko pomenilo celostno ali integrativno zdravljenje oziroma zdravje. Kar se tiče celote, je res, da danes v javnem zdravstvu težko izkoristimo vse metode zdravljenja, predvsem zato, ker so zdravniki splošne in družinske medicine pri obravnavanju ljudi časovno omejeni. Kljub temu bi bilo zelo koristno ohraniti, preveriti in dopolniti sodobna znanja z izkušnjami in veščinami starodavnih zdravstvenih sistemov. Danes je na voljo veliko znanstvenih metod, ki lahko pripomorejo k preverjanju učinkovitosti tradicionalnih domnev o zdravju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta