Življenje nas uči: 4 napake, ki jih ne bi smeli početi

L. P. L.
13.08.2019 06:17

Življenje je lepo in polno dogodivščin. Nas uči in nam nalaga težje in lažje naloge. Včasih je tudi stresno in kadar smo pod stresom, pogosto počnemo napake. Preberite, kako premagati stres in si narediti lepši dan.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Življenje je lepo.
Profimedia

Negativne situacije nas spremljajo od malega. Včasih je stres prisoten tudi takrat, ko ga ne bi smelo biti. Priprave na nek vesel dogodek, nakupovanje, načrtovanje dopusta, selitev, odhod v zaslužen pokoj, vse to in še več se pogosto prepleta s stresom. Pozitivni in lepi dogodki tako dobijo negativen priokus. Zakaj? Zaradi napak, ki jih pogosto nehote počnemo. Preberite, kaj pogosto počnemo narobe in kako se znebiti stresa v štirih korakih.

Ne črtajte aktivnosti, ki vas veselijo

Ko imamo polno dnevnih obvez, pogosto najprej črtamo vse tisto, kar nas veseli. Na nek način je to seveda razumljivo, saj hobije in zadolžitve, ki nas radostijo, lažje črtamo kot tisto, kar moramo nujno opraviti. Pa to ni prav. Če imamo preveč natrpan dnevni urnik in če se poleg tega odrečemo še stvarem, ki nas veselijo, bomo dosegli ravno nasprotno. Še težje se bomo spopadali s stresom in še težje bomo kos vsem nujnim opravilom. Četudi imamo dela čez glavo, je prav, da si nekaj minut dnevno vzamemo zase. Na tak način bomo stresu lažje kos.

Brez slabe vesti si privoščite počitek.
Profimedia

Ne bodite nesramni do tistih, ki vas spodbujajo

Kadar smo pod stresom, se lahko zgodi, da smo nesramni prav do tistih, ki nam stojijo ob strani, nas imajo radi in nas bodrijo. Najhujše je, da nam to preide v navado in da se takrat, ko smo pod stresom, »znašamo« prav nad nam bližnjim osebam. To ne bo prineslo zadovoljstva, le še večji stres.
Veliko več bomo naredili zase in za svoje bližnje, če bomo z njimi prijazni in ljubeči. Fizični kontakt dokazano zdravi in pomirja. Zato objemite svoje bližnje in nikar ne stresajte nanje jeze. Fizični dotik dokazano povišuje raven oksitocina in s tem zmanjšuje stres.

Privoščite si počitek

Kadar imamo dela preveč, si pogosto ne privoščimo odmora ali počitka. In to ni prav. Morda bomo zaradi tega naredili več, a dolgoročno nam to ne bo prineslo zadovoljstva. Preskakovanje počitka ali odmora prinaša le še več stresa, zaradi tega smo bolj ranljivi in občutljivi, pa tudi bolj utrujeni. Če smo utrujeni, pa smo še bolj podvrženi stresu. Krajši odmori so zato še kako pomembni.

Bodite prijazni in veseli.
Profimedia

Ne prelagajte težav

Če bomo težave in probleme prelagali na pozneje, bodo ti postali vedno večji. Zato ne počnimo tega. S težavo se je najbolje soočiti v trenutku, ko nastane. Na tak način se bomo ognili dodatnemu stresu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta