Zmanjšano pitje alkohola je povezano z višjo kakovostjo življenja

nr
28.07.2019 03:24

Zmerni pivci lahko z odpovedjo alkoholu dosežejo večje napredke na področju dobrega počutja kot drugi, kažejo izsledki nove raziskave.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Sodeč po preteklih raziskavah, naj bi bilo zmerno uživanje alkohola povezano z izboljšano kakovostjo življenja in zmanjšanim tveganjem za nastanek zdravstvenih težav, kot so bolezni srca in nekatere oblike raka. Zdravniki tako nekaterim bolnikom svetujejo občasno uživanje alkohola kot dodatek k zdravi prehrani. Toda rezultati so nejasni in še vedno ne vemo, ali zmerno pitje alkohola (največ 17 oziroma sedem pijač na teden za moške oziroma ženske) pomaga ali škodi telesnemu in duševnemu zdravju.
V okviru zadnje raziskave so preučili podatke o 10.386 odraslih Hongkonžanih. Udeleženci, stari v povprečju 49 let ob prijavi na raziskavo, so bili ali abstinenti ali zmerni pivci (64 odstotkov moških in 88 odstotkov žensk ni pilo alkohola). Raziskovalci so spremljali polovico udeležencev vsaj 2,3 leta. Med raziskavo se je okoli 40 odstotkov pivcev in 62 odstotkov pivk odpovedalo alkoholu. Ženske, ki so se odpovedale alkoholu, so dosegle večje napredke na področju dobrega počutja kot ženske, ki so bile abstinentke od samega začetka. Moški, ki so najbolj izboljšali svoje počutje, so bili nekdanji pivci, ko so se prijavili na raziskavo.
"Naša raziskava potrjuje, da je pri priporočanju zmernega uživanja alkohola kot dodatka k zdravi prehrani potrebna previdnost," je dejala glavna avtorica raziskave Xiaoxin Yao z univerze v Hongkongu. "Verjetno lahko odpoved alkoholu zmanjša stres v življenju, ki nastane zaradi sporov v družini, težav pri zaposlitvi in pravnih težav. Posledica tega je boljše duševno stanje," je dejala Yao. "To izboljšano duševno stanje pa je seveda lahko samo psihološka posledica same odpovedi, ne pa posledica prenehanja pitja alkohola."
Da bi potrdili povezavo med odpovedjo alkoholu in dobrim počutjem, so raziskovalci prav tako preučili podatke nacionalno reprezentativne ameriške raziskave, v kateri je sodelovalo 31.079 odraslih Američanov. Za ženske, ki so zmerno uživale alkohol, je odpoved alkoholu bila povezana s pozitivnimi spremembami na področju dobrega počutja tako v Hongkongu kot v ZDA.
Raziskava ni bila kontroliran eksperiment, s katerim bi raziskovalci lahko izvedeli, ali oziroma kako odpoved alkoholu neposredno izboljša zdravje. Še ena pomanjkljivost raziskave je, da se ljudje lahko odpovedo alkoholu (ali celo odločijo biti vseživljenjski abstinenti) zaradi zdravstvenih težav, zaradi katerih se počutijo slabše kot ljudje, ki pijejo.
V skladu s kliničnimi smernicami ZDA in Kanade se bolnikom ne priporoča uživanje alkohola za izboljšanje zdravstvenega stanja, kar pa ne pomeni, da zdravniki tega ne počnejo, je dejal dr. Tim Stockwell, direktor kanadskega inštituta za raziskave o uporabi substanc na univerzi v Victorii. "Mnenje, da ima alkohol zdravilne učinke, je zelo razširjeno," je dejal dr. Stockwell, ki ni sodeloval pri raziskavi. "Nekateri kardiologi celo svetujejo svojim bolnikom, naj začnejo piti alkohol, da si izboljšajo zdravje srca," je dodal dr. Stockwell.
Ena ali dve pijači na teden sicer res ne predstavljata velikega zdravstvenega tveganja, toda dr. Stockwell priporoča druge metode za izboljšanje dobrega počutja in kakovosti življenja, kot so dobra prehrana in redna telovadba, zmanjšanje stresa, ustrezno dolgo spanje in ohranjanje pozitivnih odnosov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta