Na SP-ju v alpskem smučanju je nižje od Slovencev le še eksotika

Bojan Bauman
11.02.2021 18:24
S superveleslalomoma za fante in dekleta se je v Cortini vendarle začelo svetovno prvenstvo, žal s slabimi nastopi Slovencev
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lara Gut Behrami doživlja preporod. Foto: REUTERS
Denis Balibouse

Vreme v italijanskih Dolomitih se je vendarle umirilo in s tridnevno zamudo se je svetovno prvenstvo v alpskih disciplinah v Cortini d'Ampezzo vendarle začelo. Na sporedu sta bila dva superveleslaloma.

​Italijan Alberto Ghidoni si je pri postavljanju vratic zamislil svojo linijo po superveleslalomski progi Vertigine (Vrtoglavica). Ta bi bila tudi brez pasti velika neznanka, saj gre za novost v smukaškem svetu. Prvi trije tekmovalci - Avstrijec Christian Walder ter Švicarja Mauro Caviezel in Loic Meillard - so bili žrtve zaprtega odseka na predelu Vertigine in niso prišli do cilja. Zatem so informacije o razmerah zakrožile in tekmovalci so postali bolj pozorni.

Za presenečenje med dobitniki medalj je poskrbel Avstrijec Romed Baumann, ki tekmuje za Nemčijo. Za zmagovalcem, tudi prvim favoritom, Avstrijcem Vincentom Criechmayrjem, je zaostal za le sedem stotink. Bron je osvojil Francoz Alexis Pinturault. Do nedavno smo ga spremljali kot odličnega tekmovalca v tehničnih disciplinah, vsestranski talent pa je včeraj kronal s prvo medaljo v hitrih disciplinah.

In Slovenci? Miha Hrobat se je zapletel v že omenjeno past na progi in je odstopil. Enako novinec na prvenstvu Nejc Naraločnik. Slabo je šlo tudi Martinu Čatru, ki je ob prihodu v cilj s startno številko 30 zaostal za vsemi in na takrat zadnjem mestu zamenjal - Boštjana Klineta. Na tekmi so za njima zaostali le smukaški eksoti. "Na progi je bilo treba nažgati, kar mi ni uspelo," je svoj neuspešni start prvenstva pospremil Kline.

Druga mladost Lare Gut

Tekmovalni dan v Cortini se je sicer začel s tekmo deklet. Mikaela Shiffrin je danes že bivša svetovna prvakinja v superveleslalomu. V sezoni, ko se vrača po premoru, ki si ga je vzela po tragični smrti očeta, se je posvetila predvsem tehničnim disciplinam. Na smukaških smučeh je v tej sezoni preživela le štiri dni na treningih, tekmovala še ni. A tudi to bi verjetno zadostovalo za ubranitev zlata iz švedskega Aareja izpred dveh let, če v spodnjem delu proge Olympia delle Tofane ne bi naredila velike napake, po kateri je postala nekonkurenčna za sam vrh. "Dokazati sem se morala predvsem sebi. Na tekmi sem naredila večino tistega, kar počnem na treningih. Če ne bi bilo napake, bi bila danes zelo zadovoljna," je predstavo komentirala Shiffrinova, ki je prizorišče nad Cortino zapustila z bronasto medaljo.

Drugo smučarsko pomlad v tej sezoni doživlja 29-letna Švicarka Lara Gut Behrami. Zmagovito miselnost s tekem za svetovni pokal je prenesla tudi na svetovno prvenstvo in nihče ji ne more priti blizu. "Vesela sem, uspeh pa ni zmeraj zlata medalja. Zdaj ko sem medaljo osvojila, to vem zagotovo," je prvo zlato na SP komentirala Švicarka.

Od treh Slovenk je bila prva na progi 32-letna Maruša Ferk. Trenutno je samorastnica, ki je lani izpadla iz slovenske ekipe. Na tekmi ni pokazala prav veliko, a je bila kljub temu s 24. mestom najmanj slaba Slovenka. "Prva tekma je žal že mimo, pričakovala sem veliko več," je bila povedna Ferkova.

Prva adutinja Slovenije v hitrih disciplinah je kljub poškodbi gležnja in drugim težavam Ilka Štuhec. Na progo je šla kot zadnja v elitni trideseterici. Ko so Gutova, Švicarka Corinne Suter in Shiffrinova, dobitnice prvega kompleta medalj, v cilju že praznovale. Po prvih sekundah na progi je bilo jasno, da za 30-letno Mariborčanko to ne bo tekmovanje z nasprotnicami, temveč boj same s seboj. "Premalo sem si zaupala, premalo napadala," je po tekmi ugotovila tudi Ilka. Morda je dobila kakšno informacijo s proge, saj bo tudi sobotni smuk speljan po istem terenu. A na vse drugo mora zelo hitro pozabiti. Informacije s proge je iskala tudi Meta Hrovat, toda za kombinacijsko tekmo. To je bil njen prvi nastop v hitrih disciplinah na tem nivoju. "Za prvi nastop sem si izbrala kar lepo tekmo," se je odrezala Gorenjka.

Rezultati superveleslaloma - fantje: 1. Vincent Kriechmayr (Avstrija) 1.19,41, 2. Romed Baumann (Nemčija) +0,07, 3. Alexis Pinturault (Francija) 0,38, 4. Brodie Seger (Kanada) 0,42, 5. Dominik Paris (Italija) 0,55 ... 24. Boštjan Kline 2,33, 25. Martin Čater 2,49; dekleta: 1. Lara Gut Behrami 1.25,51, 2. Corinne Suter (obe Švica) +0,34, 3. Mikaela Shiffrin (ZDA) 0,47, 4. Ester Ledecka (Češka) 0,53, 5. Kajsa Vickhoff Lie (Norvška) 0,65 ... 24. Maruša Ferk 2,47, 25. Ilka Štuhec 2,86, 28. Meta Hrovat 3,20.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta