Slovenski risi brez težav čez prvo oviro na domačem SP

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
03.05.2022 21:30

Slovenska reprezentanca je povratek med elito začela z udobno zmago s 4:2 proti Litvi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miha Verlič (v modrem) je prebil led.
Jaka Gasar/Dnevnik

Slovenska hokejska reprezentanca je upravičila vlogo favorita in z zmago nad Litovci zmagovito začela domače svetovno prvenstvo divizije I. Gre za drugi kakovostni razred svetovnega hokeja - elita se bo med 13. in 29. majem udarila na Finskem -, kjer so se Litovci itak znašli povsem po naključju. Leta 2019 so namreč iz druge kakovostne skupine izpadli, a letošnja izključitev Rusije in Belorusije (zaradi vojne v Ukrajini, kakopak) iz elite oziroma napredovanje Avstrije in Francije na izpraznjeni mesti je Litovcem ponudilo novo priložnost.

No, risi jim jih kaj veliko niso dali; takoj ko so gostje skušali zaigrati (pre)ambiciozno, so jih kaznovali. To se je najbolje videlo predvsem v drugi tretjini, ko sta Anže Kuralt (po podajah Roka Tičarja in Matica Podlipnika) in Blaž Tomaževič (po podajah Luke Mavra in Gregorja Koblarja), slednji celo ob debitantskem nastopu na SP, iz polprotinapadov zadela za 2:0 oziroma 3:0. Že v uvodni tretjini je namreč udarila naveza "Karawanken-Express", kot slovenski trojici legionarjev pravijo v klubu Fischtown Penguins iz Bremerhavna. Jan Urbas je v napadalni tretjini začutil, da ga obramba podvaja, zato je plošček poslal na drugo stran k Žigi Jegliču, ta pa je iz prve podal pred gol, kjer je Mariborčan Miha Verlič v zraku udaril pak in ga poslal v mrežo.

Jaka Gasar/Dnevnik

Pred zadnjo tretjino je bilo tako vse že odločeno, a razpoložen slovenski četrti napad je prek Mavra zadel še za 4:0, preden so se naposled izkazali še vztrajni gostje. Aivaras Bendzius je pet minut pred koncem dosegel častni zadetek, Emilijus Krakauskas pa je devet sekund pred koncem postavil končni izid. Slovenska zmaga bi lahko bila še višja, a je v litovskih vratih blestel Mantas Armalis, nekdanji maneken za znamko Versace.

Na uvodni tekmi prvenstva je Madžarska s 5:1 nadigrala Južno Korejo in dokazala, da je ob Sloveniji glavna favoritinja za prvi dve mesti v skupini, ki vodita med elito. Medsebojni spopad Slovenije in Madžarske bo v petek ob 19. uri.

S prostim dnevom so prvenstvo začeli Romuni, ki bodo tako jutri ob 19. uri spočiti pričakali rise. Gre za pisano reprezentanco, v kateri so tudi Rusi, Ukrajinci in Čehi, IIHF pa jo uvršča na 23. mesto, tik pred Litovce. Da to ni merodajno, priča podatek, da so tudi Korejci (20.) pred Madžari (21.). Slovenija je 19.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta