Bi radi dolgo ohranili zagorelo polt? Obstaja nekaj učinkovitih trikov

Bonbon Bonbon
23.06.2021 06:00
O tem, kakšna bo videti vaša koža po poletju, morate razmišljati že med poletjem. Če ste se pazljivo sončili in koži nudili najboljšo zaščito, potem ste storili vse, da sonce na koži pusti lepo in zdravo barvo. Kljub temu se lahko po sončenju na koži čez noč pojavijo vse njene slabe lastnosti in se zelo spremeni.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Suha koža postane tanka, občutljiva in nagubana, masna in debelejša koža pa odkriva svoje najslabše lastnosti, saj postane hrapava in groba na dotik. Če ste nagnjeni k aknam, ki so med sončenjem izginile, se te po sončenju po navadi pojavijo celo v večjem številu kot prej. Poleg tega se porjavela koža lupi v obliki lusk ali prhljaja, na ramenih in rokah pa lahko opazite svetle madeže. Vse spremembe, ki jih na koži opazimo po poletju, so posledica sprememb v globljih slojih epiderme. Zakaj je koža, za katero smo skrbeli celo leto, že nekaj dni po sončenju videti taka?

Za enakomerno polt

Koža je lepo porjavela samo na površini in skriva, kaj se je med sončenjem dogajalo v globljih plasteh epiderme. Ne glede na to, kako dobro ste jo zaščitili, jo je sonce izsušilo, povečana aktivnost prostih radikalov je poškodovala strukture kolagena in elastina, površinski sloj pa se je odebelil, saj je hitro roženje celic del naravnega obrambnega procesa kože. Največja napaka, ki jo ženske storijo po poletju, je izogibanje pilingu, da bi preprečile luščenje kože. Ravnajte nasprotno in si privoščite piling, ki bo s površine kože odstranil odvečne odmrle celice površinskega sloja, ki koži jemljejo sijaj. S pilingom boste koži vrnili enakomerno gladkost, mehkobo in elastičnost. Piling bo koži prav tako pomagal, da ponovno vzpostavi porušen ritem enakomernega obnavljanja. Ko boste odstranili odebeljen površinski sloj, se bodo globlji sloji epiderme začeli obnavljati, skozi površinski sloj pa bo koža laže vpijala aktivne sestavine proizvodov za nego. Enako velja za kožo na obrazu in telesu. Z rednimi tedenskimi pilingi boste koži vrnili sijaj, preprečili lupljenje in ohranili enakomerno barvo.

Profimedia

Kaj in kako uporabiti?

Za obraz izberite nežen piling, pri čemer morate upoštevati svoj tip kože. Po sončenju so za obraz najboljši pilingi brez trdih delcev, tisti, ki se ne vtirajo, temveč se nanesejo kot maska in po določenem času sperejo. Za telo so primernejši pilingi s trdimi delci in snovmi, ki mehčajo kožo ter ne vsebujejo agresivnih snovi, ki jo izsušijo.

Za kožo obraza in telesa velja enako pravilo: izogibajte se vsemu, kar lahko razdraži kožo, ki je bila med poletjem, čeprav zaščitena, izpostavljena velikemu stresu, ki so ga povzročili UV-žarki, morska sol, klor in veter.

Izogibajte se rokavicam za telo iz grobih rastlinskih vlaknin, saj so pregrobe za kožo, ki je bila vse poletje izpostavljena soncu. Posebno pozornost posvetite delom telesa, na katerih najhitreje nastaja odebeljena koža: to so komolci, kolena in stopala. Na teh delih piling uporabite na suhi koži, brez vode. Ne pozabite na hrbet, na katerem je več žlez lojnic kot na ostalih delih telesa.

Veliko vode in hranljivih snovi je nujno potrebnih, da bi dosegli ravnotežje in bi bila koža videti sveža, da bi sijala in bila elastična ter ohranila odpornost. Ne pozabite na čiščenje, ki je prav tako pomembno. Bodite nežni in pazljivo izberite sredstva, s katerimi boste čistili kožo. Ob spremembi letnega časa so najprimernejša čistilna mleka in toniki, obogateni s snovmi, ki mehčajo kožo, ji pomagajo pri shranjevanju vode v globljih slojih in obnavljajo pH-vrednost zaščitnega hidrolipidnega sloja. Po čiščenju uporabite obogatene vlažilne in hranljive kreme, ki bodo koži čez dan pomagale, da ohrani dragocene zaloge vode, čez noč pa bodo pospešile naravni proces obnavljanja kože, tako da bodo povečale dotok hranljivih snovi v celice.

Po sončenju naj bi nega z maskami postala redna. Maske, v katerih so koncentrirane aktivne snovi, so učinkovitejše od krem, ki jih uporabljamo vsak dan. Koži bodo vrnile vlažnost in elastičnost, jo zgladile in preprečile neprijetno lupljenje.

Več pozornosti posvetite tudi koži okrog oči, ki je občutljivejša in tanjša kot koža obraza, zaradi česar zahteva posebno nego. Kreme, geli in koncentrati, ki delujejo vlažilno, hranljivo in zaščitno, so neizogibni, če ne želite že čez nekaj tednov okoli oči opaziti kakšne gube več.

Profimedia

Po tuširanju za telo uporabite kremo ali olje, s čimer boste koži vrnili vlažnost in ohranili kompaktnost, saj lahko takšna koža dlje časa ohrani lepo porjavelo polt.

Tudi vonj je pomemben

Poleg sestavin bodite pozorni tudi na vonj izdelka. V obdobju, ko poletne aktivnosti in bivanje na prostem zamenjamo z daljšim bivanjem v zaprtem prostoru, je dobrodošel vsak vonj, ki prebuja. Vonj zelenega in belega čaja, mete, sivke ali rožmarina vam bo dal potrebno energijo in zbudil optimizem. Te rastline prav tako vsebujejo snovi, ki kožo negujejo, preprečujejo vnetja, spodbujajo vitalne procese, ščitijo kožo in ji pomagajo, da laže prenaša stres, ki je neizbežen sopotnik vseh sprememb.

Tudi akne so pogost in naraven pojav. Morska sol in sonce kožo izsušita, zaradi česar akne izginejo, vendar se koža izsuši samo na površini. Poleg maščobe pa s kože izginja tudi zaščitni hidrolipidni sloj, ki kožo naravno ščiti pred škodljivimi zunanjimi vplivi. Globlji sloji kože zato sprožijo obrambni mehanizem - izločanje sebuma. Zožene pore povečane količine sebuma ne morejo v celoti izločiti, zato se sebum zbira pod kožo. V izvodilih lojnih žlez lahko zato nastanejo vnetja, akne in mozolji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta