Zanemarjene roke in stopala kvarijo vaš slog: To so osnove domače manikure in pedikure

Bonbon Bonbon
21.06.2021 06:00
Lepe roke in stopala ne pomenijo samo tega, da izberemo dober lak za nohte, saj bo tudi kakovosten lak najbolje videti na negovanih rokah in stopalih. Poleg tega bo vloženi trud večkrat poplačan, hkrati pa nam vse skupaj ne bo vzelo preveč časa. Klasično manikuro in pedikuro, ki sta osnova nege rok in stopal, priporočajo enkrat tedensko.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Koristna priprava, ki bo postopek pospešila, je namakanje v aromatični kopeli. Sledijo masaža, potiskanje kožice, oblikovanje nohtov s pilico in končno nanašanje laka. Dobro bi bilo, če bi vsakih šest do osem tednov poiskali pomoč profesionalcev, ki najbolje vedo, kaj potrebujejo roke in nohti, da bi bili videti zdravi in lepi. Veliko je trikov, s katerimi lahko upočasnimo staranje in pospešimo rast nohtov.

Roke so nenehno izpostavljene škodljivim vplivom vetra, vode, toplote in mraza, izsušijo in poškodujejo pa jih tudi čistilna sredstva. Zato je redna nega kože in nohtov na rokah enako pomembna kot nega obraza. Če uporabljamo vlažilne kreme, olja ali gele, je koža zaščitena in se laže obrani pred vsemi škodljivimi vplivi, kar velja tudi za nohte. Roke bodo videti lepše, s pravilno nego pa bomo upočasnili tudi staranje in pojav starostnih peg, ki se lahko pojavijo tudi kot posledica slabe nege.

Tudi roke rade telovadijo

Če bi radi ohranili gibčne roke in vitke prste, zadostuje, da z njimi enkrat dnevno izvedete nekaj preprostih vaj:

- prislonite blazinice prstov ene roke na blazinice prstov druge roke in nato prste sprostite,

- roki ločite in iztegnite prste, jih tako držite nekaj sekund in nato z njimi oblikujte pest,

- položite dlani na ravno površino in dvigujte prst drugega za drugim, dlan pa naj pri tem ostane prislonjena na površino,

- roke naj prosto visijo ob telesu, dlani v zapestju narahlo potresite.

Vsako vajo nekajkrat ponovite.

Profimedia

Enkrat na teden pred manikuro s pilingom odstranite mrtve celice s površja kože, nato pa v roke vmasirajte hranjivo kremo. Če boste to opravili v kozmetičnem salonu, vam bo kozmetičarka verjetno priporočila parafinsko masko. Pri tem vaše roke pomočijo v parafin, ki vsebuje hranljive sestavine in eterična olja. Nato jih zavijejo v plastično folijo in segrejejo. Ker parafin zadržuje toploto, na koži tvori neprepusten film, tako da se v pol ure, kolikor imamo masko na rokah, razširijo pore na koži, kreme, ki smo jih pred tem nanesli, in eterična olja iz parafina pa skoznje prodrejo globoko v kožo ter jo negujejo.

Oblikovanje nohtov s stilom

Potem ko ste nohte očistili z odstranjevalcem laka za nohte, roke operite z mlačno vodo in milom. Pred oblikovanjem jih spolirajte s posebno pilico za poliranje, s katero odstranimo površinski del, izenačimo površino in omogočimo, da v nohte prodrejo koristne snovi, ki jih krepijo in jim dajejo lesk. Ne režite jih s škarjicami ali ščipalniki, ker so pregrobi in jih lahko poškodujejo, povzročijo njihovo lomljenje in cepljenje. Za oblikovanje nohtov so najprimernejše papirnate pilice. S počasnimi in nežnimi gibi od zunanjega dela nohta proti sredini s pilico dosežete želeno obliko. Izogibajte se piljenju v obe smeri. Nato na nohtno posteljico nanesite mehčalec kožice in jo nežno potisnite navzdol, tako da oblikujete linijo nohta. Kožice ne režite, ker pomeni naravno zaščito pred bakterijami in ker lahko s tem povzročite njeno odebelitev. Roke ponovno temeljito umijte in nohte skrtačite z mehko ščetko, da odstranite ostanke odstranjevalca laka in izdelka, ki ste ga vmasirali vanje. Nato nanesite podlago, ki ni namenjena samo temu, da daje nohtom lesk: prozorna ali zmerno obarvana podlaga poleg tega da preprečuje, da lak noht obarva, hkrati tudi neguje. Pomembno je, da s podlago ne premažete kožice, ker mora koren nohta "dihati". Lak nanesite v dveh slojih, od korena proti vrhu, nato pa nanesite še sloj zaščitnega laka, ki bo podaljšal obstojnost laka.

Profimedia

Pet osnovnih pravil pedikure

1. Če imate težave s kurjimi očesi, žulji, zadebelitvami kože, vraščenimi nohti ali glivicami, nujno potrebujete medicinsko pedikuro. Pediker mora posvetiti pozornost vašemu načinu življenja, starosti, higienskim navadam, pregledati vaša stopala in jih obdelati s sterilnimi instrumenti. Če med obdelavo niste krvaveli in čutili bolečin, je pediker svoje delo opravil pravilno.

2. V salonu ali doma začnite nego stopal po odstranitvi laka za nohte s kopeljo z eteričnimi olji. Koža na vaših stopalih bo postala mehkejša in nežnejša, tako da boste laže odstranili zadebeljene dele.

3. Sledi urejanje nohtov (oblikovanje, poliranje in odstranjevanje odvečne kožice).

4. Piling stopala je zelo pomemben, ker z njim odstranimo vse sloje odmrlih celic.

5. Da bi koži povrnili vlago, ki jo izgublja zaradi zunanjih vplivov, še posebej poleti, ko smo obuti v sandale, ter pospešili krvni pretok v stopalih in nohtih, vmasirajte vanjo kremo ali olje. Na koncu zadostuje, če na nohte nanesete lak.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta