Nihče si ne želi strijaste kože, a kaj narediti? Tukaj je nekaj trikov ...

Bonbon Bonbon
18.06.2021 06:00
Če naša koža ni dovolj elastična, se, ko se razteza - pri nosečnosti ali pridobivanju telesne teže -, poškoduje. Pojavijo se moteče črte, imenovane strije. Če ne želimo, da nam bodo grenile počutje, je treba poskrbeti za čim bolj elastično kožo. Žal je tako, da je le peščica tistih, ki se strijam izognejo, in več kot 70 odstotkov tistih, ki jih v nosečnosti strije prizadenejo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

V nosečnosti, ko torej prsi in trebuh ženski hitro rastejo in se hormonsko ravnovesje v njenem telesu spremeni, so strije zelo pogoste. Strokovnjaki pojasnjujejo, da v tem času hormoni delujejo tudi na elastična in kolagenska vlakna telesa, ki sicer skrbijo za mehanično odpornost, čvrstost in elastičnost kože. Zaradi tega koža na določenih predelih - na dojkah, trebuhu in stegnih - ni več kos raztezanju, ki je posledica nosečnosti. Po določenem času se elastična vlakna tako zamenjajo z manj kakovostnimi, spremenjenimi in tanjšimi vlakni, na koži pa vse bolj postanejo vidne strije.

Profimedia

Za nosečnico je zelo pomembno, da kožo redno neguje še pred rastjo trebuha in dojk, saj s tem zmanjša možnost za nastanek strij. Te se sicer najprej kažejo kot rdečkasto obarvane in malce izbočene črte, čez čas pa spremenijo barvo in postanejo modrikasto rožnate. Če torej ne želite, da bi vam strije grenile življenje, jim morate boj napovedati čim prej. Na začetku, ko so še bolj rdečkaste barve in so torej locirane v nekoliko višjih plasteh kože, jih je seveda lažje popraviti in prikriti. Strokovnjaki zato opozarjajo, da bomo za svojo kožo naredili največ, če jo bomo preventivno negovali in skrbeli za njeno elastičnost ter tako vsaj malo zmanjšali možnosti za nastanek strij. Vsem, ki so nagnjeni k nastajanju strij, dermatologi svetujejo redno prhanje ali kopanje z olji, ki vsebujejo nenasičene maščobne kisline in kožo vlažijo ter hkrati obnavljajo njeno zaščitno površinsko plast. Vendar pozor: po kopeli vedno nanesite negovalno kremo oziroma negovalno mazilo, strokovnjaki pa svetujejo tudi redno - vsaj enkrat na dan - nežno masažo kože z enim izmed sredstev za preprečevanje nastajanja strij.

Profimedia

Ta so na voljo v lekarnah in drogerijah, preden pa se odločite za nakup, natančno preberite priložena navodila. Ne glede na to, da je strije v začetni fazi mogoče do neke mere odpraviti z nekaterimi laserji, pa boste za kožo naredili največ, če jo boste preventivno negovali in skrbeli za njeno elastičnost, s čimer boste zmanjšali možnost za nastanek strij. V boju proti njim je torej najboljša preventivna skrb za kožo. Ob vsem tem pa seveda ne pozabite tudi na pravilno prehrano.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta