Da ne boste kot metla: Lase je treba pred soncem zaščititi in jih negovati

Bonbon Bonbon
01.07.2021 06:00
Pred poletjem kar naprej poslušamo opozorila o nevarnih ultravijoličnih žarkih, ki škodijo naši koži, veliko redkeje, in to po krivici, pa govorimo o tem, da je treba pred soncem, pa tudi morsko vodo in klorom, zaščititi tudi naše lase.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Tudi lasje so torej občutljivi na škodljive vplive UV-žarkov, zato jih je treba pred njimi zaščititi. Tržišče ponuja veliko izdelkov, ki so namenjeni zaščiti las pred soncem, pa tudi pred morsko vodo in klorom. Strokovnjaki opozarjajo, naj se sončnim žarkom še posebej ognejo tisti, ki imajo barvane lase - barva las se lahko poleti spremeni, lasje zaradi izpostavljanja soncu pobledijo, klor pa dodatno poškoduje lase in jim spremeni barvo. Zato velja, da lase po vsakem kopanju splahnemo z mlačno vodo, zvečer pa nanje nanesemo vlažilni balzam. Izogibamo se tudi vsakodnevnemu šamponiranju - uporabljamo blage šampone in izdelke, ki so posebej namenjeni zaščiti las pred UV-žarki in negi las po sončenju. Če las ne bomo varovali, se bodo poškodovali in izsušili, nastalo škodo pa bodo lahko popravile le škarje. Poletje in njegove tople temperature omogočajo, da si lase čim večkrat sušimo na zraku tako si bodo vsaj malo odpočili od električnih sušilnikov, navijalcev in ravnalcev las, ki iz las že tako ali tako iztiskajo vlago, svoje pa potem dodajo še sončni žarki.

Profimedia

Zato lase na soncu pokrijemo s čepico ali z rutico, tako da jih žarki ne bodo dosegli. Enako velja za vodo. Lahko jih namakamo in umivamo, a vanje vtremo balzam ali negovalno kremo za lase. Če tega nimamo pri roki, si pomagajmo z navadno kremo za sončenje, ki jo nato dobro speremo z las.

Nekaj osnovnih pravil

Da bodo naši lasje lepi, zdravi in svetleči, moramo zanje tudi nekaj narediti. Najprej se moramo zavedati, da lahko lase poškodujemo že pri umivanju. Takrat namreč zunanja plast lusk na lasu nabrekne in postane zelo občutljiva, in če nismo previdni, lahko lasem zelo škodimo. Zato lase pred umivanjem razčešemo in tako odstranimo delce umazanije in kozmetična sredstva. Lase zmeraj umivamo z mlačno vodo, saj vroča iz las vleče vlago. Uporabimo le malo šampona, ki ga najprej razmažemo med dlani in šele nato enakomerno nanesemo na lase, ki jih nežno gnetemo. Šampon obvezno temeljito speremo. Mokre lase po umivanju nežno stisnemo, narahlo obrišemo in ovijemo v brisačo.

Pomembna je tudi izbira ustrezne krtače za razčesavanje las; z neprimerno krtačo lahko lasem naredimo več škode kot koristi. Glavnike z redkimi zobmi uporabljamo za česanje mokrih las ter gostih kodrov, glavnik z različno dolgimi zobmi je za tupiranje, krtače iz naravnih ščetin povečajo lesk in so primerne za gladke, dolge lase, s krtačami iz plastičnih ščetin, ki so sicer preproste za uporabo in se dobro oprimejo las, zlahka oblikujemo pričesko.

Profimedia

Kljub kakovostni domači negi pa je treba vsaj občasno k frizerju. Dober frizer je zlata vreden, pravijo, pa še res je, saj las ne bo le pristrigel, ampak bo nanje nanesel tudi preparate, zaradi katerih bodo lasje bolj bleščeči, zdravi in bujni. Tudi barvanje je bolje prepustiti strokovnim rokam.

Nega las od znotraj

Poleg zunanje nege las je za njihovo zdravje pomembno, kako zanje skrbimo od znotraj, torej s prehrano in rednim gibanjem, kar se pokaže na videzu naših las. Če se nepravilno prehranjujemo, bodo naši lasje bodisi mastni, brez leska, suhi bodisi lomljivi. Zato naj bo na našem jedilniku zmeraj dovolj sadja in zelenjave, polnozrnatih izdelkov ter belega mesa in rib. Čim prej se tudi naučimo, da bo redno ukvarjanje s športom koristno učinkovalo na naše počutje, naš videz, zdrav način življenja in razmišljanja pa se bo poznal tudi na naših laseh.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta