Dolgočasni, uničeni in utrujeni lasje? Nujno preverite svoja mikrohranila!

Bonbon Bonbon
26.03.2021 06:00
Dermatologi običajno lase in nohte obravnavajo skupaj. Čeprav so to popolnoma različne strukture, je tem kožnim izrastkom skupno, da jih tvori pretežno roženina (keratin). Težave z lasmi in nohti so pogoste. Čeprav ne gre za bolezni, ki bi ogrožale življenje, lahko povzročajo mnoge stiske in vplivajo na kakovost življenja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Za zdravje las in lasišča je potrebna tako skrbna zunanja nega kakor prehrana z esencialnimi mikrohranili (posebno z vitamini skupine B, železom, bakrom, cinkom, silicijem ter aminokislino cisteinom, ki gradi osnovno sestavino las - beljakovino keratin). Dodajanje teh mikrohranil je koristno pri krhkih in tankih ali poškodovanih laseh (škodljivi vplivi sončenja, toplotne, mehanske in kemične obdelave), pa tudi pri izpadanju las zaradi stresa, zdravil ali iz nepojasnjenega vzroka, kar je žal pogosto.

Profimedia

Vsa potrebna mikrohranila za optimalno oskrbo las in lasišča najdemo v vitaminsko-mineralnih pripravkih, ki zagotavljajo optimalno oskrbo las in lasišča. Ker lasje rastejo počasi, je tovrstne pripravke dobro uživati brez prekinitev vsaj dva meseca (koristne so denimo pomladne ali jesenske "kure"), lahko pa tudi dlje časa, če je to potrebno.

Ob skrbi za zdravje las potrebujemo tudi splošno krepitev organizma, zato je dobro, da ob vitaminsko-mineralnih pripravkih, ki jih dobimo v vsaki lekarni, dodatno uživamo še krepke odmerke antioksidantov, ti vsebujejo vitamina C in E, betakaroten, selen in cink ter ribje olje.

Vsekakor pa poskrbimo, da las ne bomo preveč izpostavljali sončnim žarkom, smogu in vlagi. Obstaja več domačih zdravil, od doma pripravljenega šampona iz rumenjaka in limoninega soka do poparkov iz orehovih listov, oblog z olivnim oljem. Zelo koristen je brezov sok ali mešanica iz sesekljane čebule, namočene v pol kozarca vode, ki ji dodamo nekaj kapljic limoninega soka ali jabolčnega kisa in si s tem enkrat na teden masiramo lasišče. Zelo zdravilno za strukturo las in samo lasišče je tudi pivo, s katerim si lase lahko redno umivamo ali ga vtiramo v lasišče.

Profimedia

Sicer pa skušamo živeti zdravo in jesti hipotoksično hrano, obogateno z vitamini B1, B2, in B5: oves, pšenični kalčki, zelje, suh fižol, leča, kvas, ovčje meso, orehi, lešniki, jajca, ječmen, črni kruh z otrobi, ajda, rozine, soja, cvetni prah. Literature, ki svetuje o zdravju las, je na policah slovenskih knjigarn veliko, od patra Simona Ašiča naprej.

In še to: kljub temu da so sodobne barve za barvanje las kakovostne, vsebujejo kemikalije, enako laki in večina šamponov in drugih pripravkov, zato se jih trudimo uporabljati čim manj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta