Debeli ste lahko tudi brez sladkorja: Morda svojo dieto pravkar nehote sabotirate s to napako

Bonbon Bonbon
21.01.2022 06:00

Za sladkor podobno kot za vsako drugo sestavino hrane velja, da v zmernih količinah prav nič ne škoduje organizmu, nasprotno, ta ga celo potrebuje. Kdor prejme na dan okoli 2000 kalorij, po sodbi strokovnjakov potrebuje 40 gramov oziroma kakih deset čajnih žličk sladkorja. To se na prvi pogled zdi veliko, vendar ni, saj ne gre le za sladkor, ki ga dodamo kavi ali čaju, in tudi ne za sladkor v sladicah, marveč za celotni vnos vseh vrst sladkorja, vsebovanega v številnih živilih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Mnogi ljudje so sladkor nadomestili z umetnimi sladili, ker se ne bi radi zredili. Vendar pa najnovejše raziskave kažejo, da lahko tudi ta sladila spodbujajo debelost. V neki raziskavi so podgane hranili z jogurtom, sladkanim s saharinom ali sladkorjem. V nasprotju z vsemi pričakovanji so se podgane, ki so uživale jogurt, sladkan s saharinom, bolj zredile kot tiste, ki so dobile jogurt s sladkorjem.

Profimedia

Strokovnjaki pojasnjujejo, da sladek okus organizem na ustrezen način pripravi na predelavo večjih količin hrane, ki vsebuje sladkor. Ko pa signal, ki ga pošilja hrana s sladkorjem, zamre, se organizem zmede. Torej umetna sladila zmanjšajo sposobnost organizma, da bi uravnaval vnašanje hrane in telesno težo. Čeprav so omenjeno raziskavo opravili s podganami, pa naj bi po sodbi znanstvenikov isti mehanizem spričo podobnosti metabolizmov veljal tudi za človeka (le da je podganji metabolizem hitrejši). Podobno naj bi delovala tudi druga sladila. Vsa umetna sladila so nekajkrat bolj sladka od saharoze, torej konzumnega sladkorja.

Da bi bile ugotovitve zanesljive, bo potrebnih seveda še veliko raziskav. Za zdaj se epidemija pretirane debelosti še naprej širi, čeprav ljudje vse bolj uživajo nizkokalorična živila. Strokovnjaki se bojijo, da bodo umetna sladila uničila psihološko povezavo med sladkim okusom in kaloričnostjo živil.

Andrej Petelinšek

Otroci, ki pijejo nizkokalorične napitke, sladkega okusa ne povezujejo s kalorijami. Zato takrat, ko jim postrežejo s hrano, ki vsebuje sladkor, pogosto pojedo preveč. To so opazili tudi pri odraslih ljudeh. Umetna sladila ne morejo dolgoročno zatreti človekove želje po sladkobi. Težava nastane, ko prejme človek, ki v glavnem uživa hrano z umetnimi sladili, sladko hrano, vsebujočo sladkor. Zelo verjetno je bo hotel zaužiti več kot tiste prve.

Izogibati se je treba, poudarjajo strokovnjaki, prave pasti v napitkih. Pomembno se je otresti navade, da se odžejamo s sladkanimi (gaziranimi) napitki. Najbolje je piti vodo ali čaj. Če pijete sadne sokove, jih je treba postopoma vse bolj razredčevati z vodo. Opozoriti velja še za eno razvado: ljudje pogosto sami sebe varajo, ko uživajo nizkokalorično hrano ali pijejo napitke z umetnimi sladili, da bi si privoščili kak drug "nedovoljen" užitek. Pomislite na to, ko boste naslednjič ob kokakoli uživali čips.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta