23 reči, ki jih lahko danes naredite za atraktivnejši videz. In seks je le ena od njih

Bonbon Bonbon
16.11.2021 06:00

Za mladosten videz so potrebni dobri geni in zdrav način življenja. Ker na gene ne moremo vplivati, lahko sami izberemo vsaj način življenja. Rek, da so najboljše stvari v življenju brezplačne, velja tudi pri ohranjanju mladostnega in zdravega telesa. Ponujamo vam nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali, da boste videti deset let mlajše brez dodatnih investicij, časa in kirurških posegov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

1. Dihajte globoko in počasi

To lahko storite vedno in povsod. S plitkim dihanjem se v krvi zmanjšuje količina ogljikovega dioksida, kar lahko povzroči nepravilno bitje srca. Zaradi tega se zmanjšuje tudi količina kisika v možganih, posledici tega sta utrujenost in pozabljivost. Globoko dihanje je še posebno pomembno v stresnih trenutkih in med telovadbo. Namerno upočasnite svoje dihanje na deset vdihov na minuto. Pri vdihu in izdihu štejte do tri, pri čemer naj se širi vaš trebuh in ne prsni koš.

2. Plešite

Znanstveniki trdijo, da je vsak ples kombinacija umske in telesne aktivnosti, ki ohranja zdrave možgane in mlado telo. Glede na zvrst je lahko ples intenzivna telovadba ali sprostitev in najkrajša pot do dobrega razpoloženja.

3. Ljubite se

Seks pomlajuje telo in duha. Psiholog dr. David Weeks je izvedel raziskavo, v kateri je sodelovalo 3500 ljudi, ki so bili na pogled deset let mlajši. Vsi so imeli uspešno spolno življenje in dobre partnerske odnose. V raziskavi so ponudili tudi odgovor na vprašanje, kakšno je uspešno spolno življenje. Anketiranci naj bi bili imeli spolne odnose trikrat tedensko.

Shutterstock

4. Zmerno telovadite

Šport je ena izmed najboljših navad, vendar z njim ni dobro pretiravati. Z intenzivno vadbo organizem porabi več kisika in proizvede več prostih radikalov, zaradi česar so nekateri športniki videti starejši. Organizmu škodi tudi prevelik napor. Z zmerno telovadbo bo vaše telo proizvedlo več antioksidantov in upočasnilo proces staranja. Vsakodnevno si privoščite vsaj 30-minutni sprehod.

5. Bodite mladi v svojih očeh

Pomembno je, kaj si mislite o sebi. Če si boste ustvarili sliko, da ste stari, boste taki tudi na pogled. Mislite o sebi kot o mladi osebi, polni energije, in kmalu boste prav takšni tudi postali.

6. Naspite se

V najgloblji fazi spanja začne hipofiza izločati hormon rasti, ki pospeši dotok hrane v celice in njihovo delitev. Ta proces je pomemben za rast organizma, za okrevanje mišic in kosti in stimulacijo obrambnega sistema.

7. Jemljite koencim Q10

S staranjem organizem proizvede vedno manj koencima Q10, ki spodbuja pridobivanje energije in odpravlja utrujenost.

8. Vedno nosite sončna očala

80 odstotkov gubic je posledica izpostavljanja soncu. UVA-žarki ne povzročajo opeklin, ampak gube. Nevarni so tudi pozimi, zato vedno nosite očala in uporabljajte sredstva, ki hkrati ščitijo pred UVA- in UVB-žarki.

Shutterstock

9. Uporabljajte olivno olje

Strokovnjaki, ki preučujejo staranje, menijo, da bi morali olivno olje uporabljati za vse načine priprave hrane. Olivno olje je pomembno za nastanek zdravih celic v telesu, dobro je za prebavo in vsebuje vitamina A in E.

10. Bodite optimistični in veseli

Optimizem izboljša obrambni sistem, ki ščiti pred boleznimi in zavira staranje. Optimisti naj bi tudi bolje skrbeli zase.

11. Izogibajte se strogim dietam

S staranjem izgubimo maščobo na obrazu, koža postaja manj prožna. Če v kratkem času izgubite veliko kilogramov, se koža ne more hitro prilagoditi spremembi. Če že hujšate, hujšajte počasi. Priporočljivo je, da tedensko izgubite pol kilograma ali en kilogram.

12. Hodite po stopnicah

Če boste vsaj šestkrat dnevno uporabili stopnice, boste obdržali telesno težo. V nasprotnem primeru se vsako leto zredimo za približno dva kilograma.

13. Jejte plave ribe

Vsaj trikrat tedensko na jedilnik uvrstite lososa, skuše in sardele. Plave ribe so dobre za srce in možgane ter stimulirajo podkožne mišice, kar izboljšuje videz vaše kože.

14. Ne pomagajte prostim radikalom

Prosti radikali so nestabilne molekule, ki celice organizma napadejo tudi 10.000-krat dnevno. Zdrav organizem se lahko brani pred njimi. Pri vnosu snovi, ki pospešujejo nastajanje radikalov, se organizem ne more braniti, zaradi česar se pojavljata utrujenost in pospešeno staranje. Glavni povzročitelj prostih radikalov je kajenje.

Karolina Kolmanič
Branko Zunec

15. Obiskujte masažo

Masaža sprošča stres in krepi imunski sistem. Lahko se masirate tudi sami, masaža obraza in stopal pa naj postane vaša vsakodnevna navada.

16. Zajtrkujte

Ljudje, ki redno zajtrkujejo, se počasneje starajo, še posebno, če zajtrk vsebuje žitarice. Vsako jutro popijte tudi skodelico zelenega čaja in pojejte kak sadež.

17. Smejte se

Smeh znižuje raven stresnih hormonov, kortizona in adrenalina, in povečuje število levkocitov, ki telo ščitijo pred infekcijami.

18. Mini diete

Občasno stradanje naj bi sproščalo proti stresu odporne proteine, ki ščitijo organizem in s kemičnimi reakcijami v možganih olajšajo učenje in ohranjajo možganske celice. Vsaka dva tedna dnevni vnos energije zmanjšajte na 500 do 600 kalorij dnevno in pojejte samo en obrok. Ostale dni jejte sadje, zelenjavo, oreščke, polnozrnata živila, pusto meso, ribe in mlečne izdelke z nizko vsebnostjo maščob.

19. Dvigujte uteži

Če ste starejši od 30 let in na dieti, morate več telovaditi. S tem boste zaščitili kosti, izboljšali presnovo, lažje izgubili kilograme in učvrstili mišice, ki niso več tako elastične kot nekoč.

Profimedia

20. Pripravite solato

Za kosilo si večkrat pripravite mešano solato, ki vsebuje antioksidante. Uporabite čim bolj pisano zelenjavo in solato začinite z olivnim oljem, balzamičnim kisom in sončničnimi semeni.

21. Popijte kozarec vina

Ljudje, ki občasno popijejo kozarec vina, so pod manjšim stresom kot drugi. Izberite rdeče vino, saj vsebuje snovi, ki zavirajo nastanek prostih radikalov.

22. Pazite na držo

Nič ne razkriva let bolj kot slaba drža. Zaradi spremenjene sestave kostne mase se z leti drža spremeni. S pravilno držo bodo tudi vaše mišice ostale bolj elastične.

23. Izogibajte se nenasičenim maščobnim kislinam

Nenasičene maščobne kisline povečujejo količino prostih radikalov v organizmu. Izogibajte se prehrani s hidrogeniziranim ali delno hidrogeniziranim rastlinskim oljem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta