Hitra 5-dnevna dieta, s katero boste izgubili 3 kilograme in se počutili odlično

Bonbon Bonbon
20.02.2023 06:00

Več kot popijemo tekočine, hitrejše in bolj učinkovito bo odplakovanje škodljivih snovi iz telesa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Preprosto, a učinkovito: za vseh pet dni vnaprej skuhamo okusno dietno juho, da pa vse skupaj ne bo dolgočasno, si vsak dan sproti pripravimo še dodaten beljakovinski obrok. Vseeno je, ali pojemo potrebno dnevno količino juhe le enkrat, na primer za kosilo, ali pa jo razdelimo na tri ali štiri dnevne obroke. Vsekakor na dan ne zaužijemo več kot 540 kalorij, kljub temu pa bomo imeli občutek, da smo dovolj siti. Če nam zgodaj zjutraj še ni do skodelice juhe, pojemo na primer hrustavček iz polnovredne moke, namazan s 50 g skute. Vsega skupaj komaj 85 kalorij - dovolj za uspešen začetek dneva.

Nekaj pa si le zapomnimo: čeprav vsi obroki juhe zagotavljajo telesu kar nekaj potrebne tekočine, moramo čez dan kljub temu popiti liter do litra in pol vode ali zeliščnega čaja (brez sladkorja ali medu). Več kot popijemo tekočine, hitrejše in bolj učinkovito bo odplakovanje škodljivih snovi iz telesa.

Zelenjavna dietna juha

Sestavine: 6 večjih, na tanko narezanih korenčkov (600 g), dve bučki (400 g), pol stebla zelene, 3 rumene paprike (okoli 750 g) glavica cvetače (750 g), glava ohrovta (1 kg), 3 čebule (vsaka po 80 g), 2-3 stroki česna, 450 g zmrznjenega ali svežega stročjega fižola, 4 paradižniki, sol, poper, sveža in posušena bazilika, peteršilj.

Zelenjavo skrbno očistimo in operemo. Korenje, bučki in zeleno narežemo na kolesca, papriko na drobne kocke ali trakove, cvetačo razdelimo na majhne cvetke, ohrovt narežemo na tanke pramene, čebulo in česen sesekljamo, fižol narežemo na poševne rezine, paradižnik očistimo semen in ga narežemo na kocke.

Profimedia

V večjem loncu razgrejemo žlico (5 g) olja in na njem steklasto dušimo čebulo in česen. Dodamo pripravljeno zelenjavo in prilijemo toliko vode, da je pokrita. Zavremo, zmanjšamo temperaturo in na slabem ognju počasi kuhamo kakšnih 10 minut. S penovko poberemo iz juhe približno dve tretjini zelenjave in jo damo na stran, preostalo zelenjavo s tekočino vred pa zmiksamo ali pretlačimo. V pretlačeno juho damo paradižnik, nato še prihranjeno zelenjavo in juho ogrejemo. Začinimo jo s soljo, poprom in baziliko, potresemo s sesekljanim peteršiljem in dodamo še nekaj lističev sveže bazilike. V primerni posodi shranimo juho v hladilniku, lahko pa jo tudi razdelimo na manjše obroke v plastične posodice in zamrznemo.

Dodatni beljakovinski obroki

Pečeni losos

350 g lososovega fileja oplaknemo, osušimo, pokapljamo s 3 žlicami limoninega soka in solimo. Ribje meso narežemo na ožje pramene in jih v teflonski ponvi na žlički ogretega olja pečemo kakšni dve minuti, med pečenjem meso obračamo. Začinimo s soljo in poprom.

Pečene piščančje prsi

300 g piščančjih prsi operemo in osušimo. V teflonski ponvi razgrejemo žličko olja in na hitro popečemo meso z vseh strani. Temperaturo zmanjšamo in počasi pečemo prsi še kakšnih 10-12 minut. Začinimo s soljo, poprom in z malo mlete sladke rdeče paprike. Nekoliko ohladimo in meso narežemo na rezine.

Pečeni tofu

250 g tofuja narežemo na okoli 2,5 cm debele rezine, jih v dveh žlicah sojine omake mariniramo eno uro, nato narežemo tofu na kocke in na žlički olja krepko popečemo v teflonski ponvi.

Skutni cmočki

Cedilo obložimo z listom kuhinjskega papirja in skozenj pretlačimo 75 g nemastne skute. Pustimo, da se dobro odcedi. Sesekljamo 5 vejic peteršilja in na drobno naribamo 20 g parmezana. Vzamemo večje jajce in previdno ločimo beljak od rumenjaka. Rumenjak penasto stepemo in ga zmešamo s skuto, parmezanom, z 1 žlico moke in z 2 žlicama moke za paniranje v gladko zmes; dodamo peteršilj, vse skupaj solimo, popramo in premešamo. Beljak stepemo v čvrst sneg in ga nežno vmešamo v osnovno zmes. Z vlažnimi rokami oblikujemo 20 cmočkov. V velikem loncu z rahlo kipečo osoljeno vodo jih na slabem ognju počasi kuhamo 15 minut.

Profimedia

Rdeča leča

Zavremo četrt litra vode, dodamo pol zelenjavne kocke in 90 g rdeče leče ter na zmernem ognju počasi kuhamo 10 minut. Začinimo po okusu.

Juha, v kateri je nekaj več

Korenje vsebuje balastno snov pektin, ki daje občutek sitosti in pospešuje prebavo. Bučke ugodno vplivajo na delovanje črevesja zaradi grenčičnih snovi in sluznine, stebelna zelena dovaja telesu eterična olja, ki koristijo prebavi in presnovi, paprika pa je sploh pravi vitaminski čudež (v njej je dvakrat več vitamina C kot v limoni), za nameček pa še maščobe spreminja v energijo. Ohrovt je imenitna zelenjava zato, ker v organizmu zaradi tako imenovanih sulfarafanov poskrbi za hitrejše odplakovanje škodljivih snovi iz telesa. Tudi čebula ni od muh - pomembna je za delovanje sluznic in prebavil. Stročji fižol nas hitro nasiti in pomaga pri občasnih napadih "volčje lakote", ker je v njem veliko vsestransko koristnih ogljikovih hidratov. Paradižnik? Ima veliko kalija, ki odvaja odvečno vodo v telesu, in magnezija, ki je zelo učinkovit za pravilno presnovo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta