Korak po korak do zdrave telesne teže: Z drobnimi triki, ki jih lahko uporabljate vsak dan, vam bo končno uspelo

Bonbon Bonbon
15.02.2023 06:00

Vzrok za preveliko telesno težo oziroma debelost je en sam: pojemo več kalorij, kot jih porabimo. Če torej želimo shujšati, moramo porabiti več kalorij, kot jih zaužijemo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pustite dvigalo. Stopnice so za vas mnogo bolj zdrava izbira.
Profimedia

K temu bo poleg uravnotežene prehrane najbolj prispevala redna telesna dejavnost. Strokovnjaki ne priporočajo najrazličnejših diet, ki ponujajo nerealistične rezultate, predvsem pa zapovedujejo oziroma prepovedujejo določene vrste hrane. Če želimo doseči in/ali ohraniti zdravo telesno težo, moramo živeti v nekakšni "energijski uravnovešenosti". Vedeti pa moramo tudi, da če težo izgubljamo postopoma, je tudi več verjetnosti, da bomo vitkost obdržali.

Kaj je zdrava prehrana?

Namesto nasedanja različnim dietam se raje odločimo za trajno spremembo prehranjevalnih navad. Poskusite, enostavneje je, kot se zdi.

- Odločite se za zdrav način prehranjevanja, ki vsebuje veliko sadja in zelenjave, polnozrnatih izdelkov, izdelke z manj maščobami ali brez njih (toda upoštevajte kalorije!), manj mastno mehko margarino in olje (sončnično, koruzno, repično, olivno), pusto meso, ribe in stročnice.

Profimedia

- Zmanjšajte uživanje sladkorja in soli.

- Jejte zajtrk in imejte vsaj tri obroke na dan.

- Uporabljajte bolj zdrave metode kuhanja: kuhanje v vodi, dušenje, pečenje na žaru ali v pečici. Izogibajte se cvrtju in ne dodajajte maščob.

- Izogibajte se kupovanju sladkarij in hitre hrane.

- Popijte vsaj 6 do 8 kozarcev vode na dan.

- Obroke načrtujte vnaprej.

Z gibanjem nad odvečne kalorije

Redno gibanje ne pripomore samo k doseganju in ohranjanju želene telesne teže, temveč z vsakodnevnim gibanjem tudi vzdržujemo telesno pripravljenost in skrbimo za zdravje. Že 30 minut hoje vsak dan pomembno zmanjša tveganje za srčne bolezni.

Gibanje je prav tako ali celo še bolj pomembno za otroke in mladostnike, saj se zaradi nezdravega načina življenja debelost in spremljajoče bolezni, na primer diabetes tipa 2, pojavljajo pri vse mlajših otrocih. Hkrati odvečna telesna teža pri otrocih bistveno zvišuje verjetnost, da bodo doživeli kap ali srčni infarkt pred svojim 65. letom. Otroci bi morali imeti vsak dan vsaj 60 minut fizične dejavnosti.

Lažje bo, če boste sebe in svojo družino obkrožili z ljudmi, ki vas podpirajo, sodelujejo ali pa samo spodbujajo in opominjajo k telesni dejavnosti.

Omejite gledanje televizije in sedenje za računalniki ter povečajte sodelovanje v rednih družinskih športnih dejavnostih.

Vrtnarjenje pomirja in nas ohranja v formi.
Profimedia

Doma: skupaj obdelujte vrt, se sprehajajte ali kolesarite, izstopite iz avtobusa eno postajo prej ali pojdite peš.

V službi: Uporabljajte stopnice namesto dvigala, sodelujte ali ustanovite skupino za fizično aktivnost, med odmori se sprehodite v okolici službenih prostorov.

V šoli: Spodbujajte vodstvo šole, ki jo obiskuje vaš otrok, da bi poskrbelo za zdrave obroke in povišalo število ur športne vzgoje v učnem načrtu.

Dobra forma, dolgo življenje

Ameriški zdravniki so izmerili telesno zmogljivost več kot deset tisoč ženskam in so jih potem spremljali pet do osem let. Ugotovili so, da so ženske, ki so zmogle manj kot 85 odstotkov "norme" za svojo starost, umirale več kot dvakrat pogosteje kot tiste s primerno telesno zmogljivostjo. V vseh starostnih skupinah pa so jo najbolje odnesle tiste z nadpovprečno zmogljivostjo. Če to ni dodaten razlog za redno telesno vadbo?

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta