Hujšanje brez lakote obstaja: Živilo, ki vsrka maščobe in glukoze ter vas dolgo nasiti

Bonbon Bonbon
24.05.2021 06:00
Med večnim iskanjem rešitve, kako se znebiti odvečnih kilogramov, ste se z nenavadno besedo glukomanan morda že srečali, a niste vedeli, da je to skorajda čudežna vlaknina, ki vas lahko na zelo human način popelje do uresničitve sanj.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia
Profimedia

Vemo, poskušali ste že izgubiti nekaj kilogramov. Kdo ni? Kljub najboljšim namenom in začetnemu zanosu je pot do želene teže dolga, vijugasta in skoraj nikoli ne poteka tako, kot bi si želeli. Skušnjave, dnevi, ko je načrtovanemu jedilniku težko slediti, ko so motivacijski zdrsi ... In ko nam enkrat uspe prilesti do ciljne ravnine, spet naš stari znanec –​ jojo učinek. Vse to spremlja še zvrhana mera slabe vesti, da bi v letu, ko smo prvič imeli več kot dovolj prostega časa, za svoje telo lahko naredili več. Najbrž bi tudi res, če dnevi ne bi bili polni tesnobe in negotovosti. Zdaj je, kar je, in nobena priložnost še ni zamujena. Diet obstaja že skoraj toliko, kot je hujšajočih, in le redke se izkažejo za učinkovite. Nekaj zvezd na dietnem nebu pa vendarle sveti močneje od drugih, tudi zato, ker za njimi stoji znanost.

Beseda glukomanan vas je morda že srečala, zlasti v zadnjem času, ko se svet vse bolj navdušuje nad enostavnostjo in učinkovitostjo, ki jo spremljata. To vsekakor ni način hujšanja, pri katerem bi ves dan sestradani sanjarili o naslednjem obroku, po možnosti takšnem z vašega prepovedanega seznama. Glukomanan zaradi svojih rezultatov postaja izjemno priljubljen način za izgubo telesne teže, seveda ob energijsko omejeni prehrani.

​Supervlaknina, ki zavzame prostor v želodcu

Najtežji del vsake diete je lakota. Ko nezdravo in kalorično bogato hrano začnemo nadomeščati z lahkimi obroki, nas začne želodec s kruljenjem in krči opozarjati, da mu sprememba ni preveč všeč. Lakota je največja ovira vsake diete in tudi glavni razlog, da večino diet končamo predčasno in žal neuspešno. Če bi lahko odpravili to težavo, bi hujšanje postalo neverjetno lahko. Rešitev sliši na zelo čudno ime glukomanan. To je vlaknina, topna v vodi. Pridobivajo jo iz gomolja rastline konjak manan. Ko jo zmešamo z vodo, postane gosta in dobi obliko gela.

Profimedia

Glukomanan je v svetu znan tudi kot supervlaknina, saj lahko vsrka tudi do 50-krat toliko vode, kolikor je njegova lastna teža. Tako povečana zmes zavzame prostor v želodcu in črevesju ter zagotavlja občutek polnosti in sitosti. Glukomanan zaužijemo 30 minut pred jedjo, z veliko vode. V želodcu bo zaradi stika z vodo povečal svojo prostornino, kot rečeno, do 50-krat. Še preden boste začeli jesti obrok, bo želodec poslal možganom sporočilo, da je poln. Zaradi tega boste pojedli veliko manj kot običajno. Ta rešitev je idealna za tiste, ki se radi prenajedate in kar ne morete nehati jesti vse do točke, ko vam je že slabo. A najboljše šele pride. Glukomanan v želodcu upočasni premikanje hrane in želodec se zaradi tega prazni počasneje. Tako boste po obroku dlje časa siti. Tudi ko hrana iz želodca preide v tanko črevo, se začne glavno delovanje glukomanana. Zaradi svoje viskoznosti se kot gel razprostre po površini tankega črevesja, kjer poteka vsrkavanje hranil v krvni obtok. Glukomanan absorbira maščobo iz hrane in ta tako, namesto da bi preko stene tankega črevesja prešla v krvni obtok, samo potuje skozi črevesje. Glukomanan jo elegantno pospremi iz telesa.

​Nasiti vas in hkrati zniža slabi holesterol

Veliko študij je dokazalo, da uživanje glukomanana pred obrokom zmanjša odziv inzulina in krvnega sladkorja celo za polovico. Z drugimi besedami: glukomanan učinkovito zmanjša glikemični indeks posameznega živila. Študije so pokazale, da je prav hrana z visokim glikemičnim indeksom tesno povezana s povečanim tveganjem srčno-žilnih bolezni in diabetesa. Glukomanan torej ovira vsrkavanje maščob in glukoze, rezultat pa je kar nekaj ugodnih vplivov na telo: sčasoma se začnejo nižati vrednosti slabega, LDL-holesterola v krvi in hkrati se viša dobri, HDL-holesterol. Telo zaradi oviranja vsrkavanja absorbira manj kalorij iz zaužite hrane, ni več nihanja krvnega sladkorja, ki ga ponavadi povzroči hrana z visokim glikemičnim indeksom, zaradi tega boste tudi dalj časa po obroku siti.

Ste kdaj kupovali tablete za hujšanje? Neverjetna izbira različnih izdelkov, neverjetne obljube o uspešni izgubi kilogramov, izjave zadovoljnih strank … na koncu pa razočaranje in povrhu še kakšen kilogram več. Zavajanje kupcev, predvsem na področju prehranskih dopolnil, je eden glavnih problemov, s katerimi se je spopadla Evropska komisija pred nekaj leti. V sodelovanju z Evropsko agencijo za varnost hrane (EFSA) je bil kar deset let v pripravi projekt, ki bi tudi zakonsko uredil taka zavajanja kupcev.

Profimedia

Po evropski zakonodaji, ki velja od decembra 2012, je pri predstavitvi in oglaševanju izdelka dovoljeno navajati zdravstvene trditve in blagodejne učinke na zdravje samo pri izdelkih, ki jih je tudi uradno odobrila EFSA. V desetih letih je bilo na EFSA poslanih v potrditev in odobritev več kot 44.000 najrazličnejših prehranskih dopolnil in sestavin. EFSA jih je odobrila samo 222 in eden od teh je tudi glukomanan. Od vseh prehranskih dopolnil za hujšanje je glukomanan edini, ki je dobil uradno potrditev. EFSA je v zvezi z njim odobrila dve zdravstveni trditvi: pomaga pri izgubi telesne teže in pomaga pri zmanjševanju holesterola v krvi.

Ob uživanju glukomanana naj vaš izbor hrane temelji na nepredelani in sveži, polnovredni hrani. Izbirajte polnozrnata živila, kot so rjavi riž in polnozrnati špageti, ovsena kaša naj zamenja beli kruh. Jejte veliko sveže zelenjave in omejite uživanje škrobnate hrane, kot so krompir, bele testenine in beli riž. Ne pozabite na redno gibanje. Pomlad je kot nalašč za dolge sprehode v naravi in nove rekreacijske podvige.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta