Poznate abecedo hujšanja? Tako se boste znebili karantenskih zalog maščobe

Bonbon Bonbon
13.11.2020 06:00

Sklenili ste shujšati za nekaj kilogramov in se v ta namen odločili za ustrezno prehrano, usklajeno z vašim dnevnim ritmom. Vendar pa je treba upoštevati še vrsto stvari, da bo ta projekt uspešen. Pomembno je, da veste, kaj, koliko in kdaj jesti. Pregled pomembnih pojmov naj vam olajša shujševalno kuro.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
CanStockphoto

Alkohol

Če želite izgubiti kilograme, se bo treba omejiti na eno pijačo na dan. Ta odločitev je celo boljša, kot če bi se alkoholu povsem odrekli. Da pa ne bi pretiravali s kalorijami, si privoščite kozarec belega sauvignona.

Čaj

Katehini, sestavine zelenega čaja, so odgovorni za povečano izgorevanje maščob in spodbujanje obrambnega sistema. Raziskava pri 250 Japoncih obeh spolov je pokazala, da tisti, ki na dan zaužijejo 580 mg katehinov v obliki čaja (okoli 4 dcl), shujšajo bolj, kot tisti, ki jih zaužijejo samo 100 mg. Količino katehinov v čaju lahko povečamo z daljšim namakanjem vrečke zelenega čaja. Kolikor temnejši (in bolj grenkejši) zeleni čaj popijete, toliko več katehinov prejmete.

Dnevnik

Že z zapisovanjem vsega, kar na dan zaužijete, bo vaš organizem prejel 500 do 1000 kalorij manj. Ugotovili so, da je pisanje dnevnika prehrane ena najbolj učinkovitih oblik hujšanja. To še zlasti velja pri ljudeh, ki shujšajo za 15 in več kilogramov.

Fruktoza

Raziskava z laboratorijskimi podganami je pokazala, da se povečuje možnost njihovega debelenja, če jim dajejo vodo z dodatkom fruktoze. Zato opustite umetno sladkane sokove in gazirane pijače. Fruktozo, potrebno organizmu, si zagotovite z uživanjem sadja.

Grenivka

Pred vsakim obrokom pojejte polovico rdeče grenivke ali popijte 2,5 dcl grenivkinega soka. S tem boste pospešili proces hujšanja. Raziskava iz leta 2006 je pokazala, da so ljudje, ki so to počeli med 12-tedenskim hujšanjem, izgubili več kilogramov, kot tisti, ki niso segli po tem sadju oziroma soku.

Hidracija

Znano je, da pitje zadostnih količin vode rahlo pospešuje porabo kalorij. Če pa vsak dan popijete dodatnega 2,5 dcl vode, lahko v letu dni porabite 17.400 kalorij več - to pa ustreza izgubi 2,5 kilograma maščob.

Inzulin

Predvsem količina inzulina, ki ga izločate, vam pove, kakšne diete bi se morali držati. Ljudje, ki ga izločajo veliko, so ob dieti, revni z ogljikovimi hidrati, izgubili okoli šest kilogramov teže, s prehrano z malo masti in normalno količino ogljikovih hidratov pa samo poldrugi kilogram. Če ste takšen človek, da se debelite na trebušnem delu (oblika jabolka), verjetno izločate več inzulina, zato bi vam koristilo zaužiti manj ogljikovih hidratov.

CanStockphoto

Jajca

Jajca so odličen vir beljakovin, potrebnih za izgradnjo mišic, in vam bodo pomagala porabiti kalorije. Za prebavo kalorij, izvirajočih iz jajc, že porabite četrtino njihove energetske vrednosti. Prebava beljakovin namreč zahteva več energije kot prebava ogljikovih hidratov ali maščob. Palačinka z dvema jajcema krije četrtino dnevnih potreb po beljakovinah.

Ketoza

V trenutku, ko organizem preneha porabljati ogljikove hidrate za pridobivanje energije, namesto njih pa začne porabljati shranjene maščobe, lahko nastane ketoza (prisotnost ketonov v krvi). Takrat bodo nekateri začeli hitro hujšati, pri drugih pa bo dieta začela stagnirati. Ljudje, ki hujšajo z manjšim vnašanjem ogljikovih hidratov, navadno izgubijo več kilogramov v prvih treh do šestih mesecih, vendar so po letu dni na istem kot tisti, ki so uživali manj maščob. Po izgubi prvih nekaj kilogramov si zato mirne vesti privoščite zmerne količine testenin iz integralne moke ali kos polnozrnatega kruha.

Kikiriki

Testiranci so v neki raziskavi vsak dan dobili kikiriki (arašide) z vrednostjo okoli 500 kcal, zaužili pa so ga lahko kadarkoli tisti dan. Po osmih tednih je bil vsak testiranec težji za kilogram, torej manj, kot so pričakovali (okoli 4 kg). Razlog je verjetno v tem, da velik del beljakovin in vlaken v oreščkih zbuja občutek sitosti. Zato si lakoto mirne vesti omilite s skodelico kikirikija na dan.

Kortizol

Nadledvične žleze izločajo hormon kortizol, ki nam pomaga prenesti kritična stanja in ogroženost. Vendar škodujejo njegove previsoke ravni, saj povzročajo povečano uživanje nezdrave hrane, torej čipsov in podobnega. Denar za dobro večerjo raje porabite za masažo, ki vas razbremeni stresa.

Leptin

Maščobne celice izločajo hormon leptin, ki možganom sporoči, da ste siti. Toda postenje in omejene diete znižajo raven leptina, zato vas spodbudijo k večjemu uživanju hrane. Ravnotežje tega hormona si prizadevajte ohranjati s postopno in stabilno dieto, s katero izgubite samo od 0,5 do kilograma na teden.

Mleko

Rezultati shujševalne diete bodo boljši, če bo ta vključevala mleko. Pol litra posnetega kravjega mleka po intenzivni vadbi spodbudi izgradnjo mišic in porabo maščob. Mleko v tem pogledu dvakratno prekaša tako imenovane športne napitke, ki temeljijo na ogljikovih hidratih. 

CanStockphoto

Prijatelji

Ameriška primerjava je pokazala, da so uspešneje hujšali tisti, ki so to počeli kot člani skupine, kot pa ljudje v lastni režiji. Zato si na poti do vitkosti zagotovite prijateljsko podporo.

Spanje

Če premalo spite, bodo možgani to zaznali kot pomanjkanje energije in vas spodbudili k večjemu uživanju hrane. Raziskava pri okoli 70.000 ženskah je pokazala, da so tiste, ki spijo samo pet ur ali manj, za povprečno 2,5 kilograma težje od žensk, ki spijo sedem ur.

Stres

Za stres naj bi veljalo, da spodbuja izločanje molekul, ki povečujejo število in velikost maščobnih celic. Ko se boste naslednjič imeli za žrtev stresa, ne segajte po posladku, ampak pojdite raje na rekreacijo.

Številke

Raziskave so pokazale, da tisti, ki se vsak dan tehtajo, hitreje izgubijo odvečno težo. Zato se lotite vsakodnevnega tehtanja, vendar ne bodite obsedeni s številkami, ki jih vidite.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta