(INTERVJU) Bojana Kovačič Zemljič, oblikovalka nakita E2RD: "Na trende se ne oziram, ker so minljivi"

Denis Živčec Denis Živčec
19.09.2023 11:37

Svojo neusahljivo ustvarjalnost in strast do iskanja novih zgodb je oblikovalka združila s poslovno vizijo, ki raste in se razvija že skoraj 20 let.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bojana Kovačič Zemljič: "Vpetost v lokalno okolje je zame ključna in mi veliko pomeni, saj imam mesto Maribor rada."
Anja Cej

Bojana Kovačič Zemljič je ustvarjalna sila za blagovno znamko nakita E2RD, ki vedno več pozornosti pritegne tudi v tujini. Svež avtorski pristop, neobremenjenost s trendi, kreativen in inovativen način uporabe materialov in nove tehnike proizvodnje ustvarjajo navdihujoče izdelke, ki so mesto našli tudi na svetovni razstavi Expo v Dubaju, njen nakit pa je v filmu o Nini Simone nosila hollywoodska zvezdnica Zoe Saldana. 

Že več kot petnajst let traja zgodba med vami in nakitom. Kar lep zakon, bi lahko v šali rekli. Kako kaj shajata s šarmantnim E2RD-om?

"Ja, bližava se obletnici, hihi. Veste, E2RD-a nisem nikoli imela za moža, mnoga leta le za nedonošenčka, saj je bilo z njim toliko dela. Čez dve leti bo pa že 20 let od ustanovitve blagovne znamke, uradno registrirala pa sem jo kakšno leto kasneje, po rojstvu prve hčere. Dete je zraslo. Zakon preživel. Danes je E2RD blagovna znamka, ki suvereno predstavlja svoje dizajne doma in v tujini. Če v čem, sem samozavestna pri uresničevanju svojih zamisli. Še vedno beležim hipne prebliske, ideje v beležke - in še vedno jih v neki svoji vnemi in predvsem s svojo intuicijo uresničujem. Pravijo, da si ne znam najti miru. Ustvarjalnega res ne."

Veliko smo o vas skozi leta že prebrali, za tiste, ki se bodo v vašo zgodbo šele zatreskali, pa na kratko iz prve roke ... Kdo je Bojana in kje je srečala usodnega E2RD-a?

"Jaz sem kot lonček kuhaj iz pravljice. Vse že kipi od kaše, tudi utrujenost kdaj, a lonček kuha in kuha. Ta E2RD se mi je zablisnil neke jeseni v glavi, ko sem si izmišljevala »pravo« ime za Jesensko šolo dvojine, ki sem jo še kot študentka organizirala s še dvema jezikoslovkama. Več let zapored smo namreč pripravljale zanimive, zabavne in seveda poučne šole slovenščine na temo dvojine – od slovnične specifičnosti v slovanskih jezikih do »dvojine« (ljubezni) v literaturi. Ta dvojka v imenu me je sicer vznemirjala že mnogo prej, med študijem za izpit iz praslovanščine, ko se mi je števnik dva – predvsem njegov dolg zapis - zdel sila zanimiv. Tako zelo, da je po njem ime dobila moja prvorojenka, Deva. To je bila prva resna igra na temo dvojke. Druga se je zgodila tako, da sem želela v logotipu slišati »dva«. In je uspelo: E 2 (dva) R D, oziroma če komu še ne gre, prebere se kot ime Edvard."

Zdi se, da je nakit E2RD neobremenjen z modnimi trendi, še več, vsake toliko trende lansira kar sam. Je prav ta umetnost izogibanja instantni, hitri modi in sledenje lastni zgodbi recept za dolgoživost te umetniške, poslovne zgodbe?

"Absolutno. Pri oblikovanju sem od vsega začetka izhajala iz sebe. Na trende se ne oziram, ker so minljivi. Namesto »postavljanja trendov« prakticiram oblikovanje nakita glede na stil življenja in slog oblačenja. Ponavadi mi uspe ustvariti nakit, ki ga lahko nosimo kot dnevni nakit, v kombinaciji z malo črno pa ta isti kos zažari v popolnoma novi luči – večerni eleganci. Takim univerzalnim kosom pravim E2RD klasika. Mojo poslovno pot načrtujem sama, pri tem pa predvsem sledim intuiciji in izkušnjam. Instinktivno me vleče naprej v pridobivanje novih znanj, novih tehnologij in materialov. Pri tem svojem zvedavem raziskovanju tako vedno znova srečam izjemne posameznike in podjetja s sorodno filozofijo. Iz takih srečanj se rodijo nove zgodbe. In te so vedno unikatne."

Kolekcija nakita Ginko
Mimi Antolovič

Kako težko je v svetu neštetih modnih diktatov ohraniti samosvojost, izvirnost?

"Po naravi sem malo muhasta in težko mi je nekaj »vcepiti«. Sploh priporočila reklam. Na srečo jih niti dosti ne vidim, saj televizijskega programa ne spremljam, vse reklame pa avtomatsko preskočim. Moja »reklama« je moj notranji svet in lepota narave, ki me nagovarja in vleče v svoja zelena prostranstva. Da vode niti ne omenjam."

Od popartovsko strogih geometričnih oblik do naravne magičnosti ginka in zgodb polne idrijske čipke. Kakšna mora biti zgodba, ki razvname vaš kreativni um?

"Iz navdiha do nečesa se rodi zgodba. Navdih je lahko tudi problem, reakcija nanj pa rešitev. Takšna zgodba je razvijajoči projekt SoFTI – oblikovanje umetne korale. V naši družbi se vedno znova oklepamo klišejev tipa »sam ne morem nič spremeniti«. Potrditev, da mora sleherni posameznik sprejeti odgovornost za oblikovanje naše prihodnosti, sem dobila letos na Berlin Design Weeku, kjer so nas kot oblikovalce nagovorili, da moramo biti »odporni« na krize, saj te vedno ponujajo priložnosti za spremembe. Moje kreativno skodrane možgane trenutno bodrim z idejo recikliranja in dojemanja smeti kot materiala, ki mu moramo čim večkrat vdahniti nov smisel, novo obliko, lepoto, novo življenje."

Kateri materiali so najboljši prevodniki vaše ustvarjalnosti?

"Raznolikost uporabe materialov skozi vsa ta leta je dober pokazatelj okoljske osveščenosti in napredka, ki se je v teh letih zgodil tako na moji osebni kot na družbeni ravni. Moram poudariti, da je ta napredek izjemen. Hkrati pa to tudi žal pomeni, da smo v teh parih letih naš svet tako izmučili, da rdeči alarmi neprestano utripajo. Ne spomnim se, da bi se pred 20 leti pogovarjali o čemerkoli, povezanem s premišljeno uporabo materialov, o recikliranju. Pomembno je le bilo, da imamo obleko iz bombaža. Danes nosimo organski bombaž, pa še ta zdaj ni več dober, ne etično ne okoljsko, zdaj smo pri ničelnem ogljičnem izpustu, nosimo športna oblačila iz recikliranih plastenk, kupujemo malo in kvalitetno. Skozi vso to okoljsko krizo se seveda spreminja tudi moj pogled na oblikovanje in uporabo materialov. Začela sem s poldragimi kamni, kristali, lesom, sledila je faza usnja, odkritje 3D-tiska, moja nekajletna ljubezen so bile barve, ki mi jih je ponujala mavrica akrilnega stekla, danes pa poleg raziskovanja možnosti oblikovanja iz novih recikliranih materialov uživam v ideji, kako bom iz vseh starih materialov, ki so še skrbno spravljeni po policah, oblikovala kolekcijo unikatov."

Kolekcija Venera 
Tibor Golob

Slikovito so Galerijo E2RD v Gosposki ulici v skandinavski maniri opisali kot "hygge" v središču Maribora. Prostor udobja, zadovoljstva, izpolnjenosti.

"E2RD je mestna dnevna soba. Ponuja udobje in prijaznost toplega doma. Krasi jo vrhunska umetnost pretežno slovenskih umetnikov in lepota nakita, oblikovanega z ljubeznijo. E2RD galerija je moja druga dnevna soba. Tako kot doma tudi v tej nimam veliko časa za posedanje, ampak ob razstavah in obiskih strank si rada vzamem čas za razpravljanje ob koščku črne čokolade in kozarcu dobrega vina."

Galerija je občasno tudi prostor družabnosti. Tu in tam se v njej dogajajo imenitna druženja.

"Imenitnost je zame, da se razume, iskrenost, sočlovečnost, enakovrednost in spoštljivost. Da, v tem oziru je E2RD imeniten in Mariborčane razvaja z likovnimi razstavami in butičnimi dogodki – od literarnih in okuševalskih prezentacij do PoP-UP dogodkov slovenskih modnih oblikovalcev."

Kako pomembna je za vas vpetost v lokalno okolje? Spomnimo se, recimo, kolekcije, s katero ste se poklonili prvemu med mariborskimi baletniki, Edwardu Clugu.

"Vpetost v lokalno okolje je zame ključna in mi veliko pomeni, saj imam mesto Maribor rada. Tukaj sem si ustvarila veliko zračno gnezdo – od družine, prijateljev do edinstvenih strank in poslovnih partnerjev. Mesto ponuja vrhunsko umetnost, ki jo ustvarjajo vrhunski umetniki. Eden od njih je Edward Clug. Njegov izraz, filozofija, izbor glasbe za predstave … so mi pisani na kožo. Zato se ni bilo težko ujeti v sorodni estetiki in ustvariti unikatne linije majic in borš Edward by E2RD."

Lep odmev je vaše delo doseglo tudi v tujini. Vaš nakit je v filmu o pevki Nini Simone nosila hollywoodska zvezdnica Zoe Saldana, kosi nakita so navduševali tudi na svetovni razstavi Expo v Dubaju.

Tudi umetnici Karmen Mir ter Marta Muršec sta s svojo čudežno omaro Alice in Wonderrobe  gostovali v Galeriji E2RD. 
Mp Produkcija/pigac.si

"Uspeh in prepoznavnost v tujini potrjujeta originalnost mojega pristopa k delu. Najpomembnejši rezultat tovrstnih sodelovanj so nove izkušnje, nova poznanstva. In seveda priložnosti za nova sodelovanja."

Kako izbrati pravi nakit zase?

"Nakit je starodobni okrasek človeka in z njim se krasimo še vedno zato, ker nas olepša, naredi samozavestnejše, s posebnimi kosi pa poudarimo tudi svoj karakter. Najpomembnejše pri izbiri nakita je, da je skladen z našim značajem, da je prave velikosti in primernih barv, saj s pravilno izbiro ozaljšamo svojo lepoto."

Galerija E2RD
Arhiv Festivaal

Vaš "hygge" nikoli ni prav zares miren. Kateri projekt trenutno zaposluje vaše misli?

​"Hja, moj »hygge« je divjak. A verjamem, da je nekaj danskega v meni oziroma upam, da me prežame in umiri. Eden mojih glavnih ciljev pri načrtovanju novih projektov je »manj je več«, a ne vem, kako mi vedno uspe to reč zasukat v »več je več«. Trenutno izmenjaje razvijam dva izjemno lepa projekta. Prvi je razstava Urban Garden v okviru projekta Maribor Art Walk (UGM) in bo v sodelovanju s slikarjem Mitjem Fickom in Cvetličarno Tyrševa prikazala butično galerijo kot bujen vrt umetnosti in udobja. Drugi je predstavitev E2RD-a na Mesecu oblikovana v oktobru, ko bom v prestolnici v hotelu Grand Plaza prvič predstavila nakit iz linje E2RD GoLD, prestižno serijo uhanov iz zlata z ročno vstavljenimi diamanti, ki sem jo predstavila na EXPO Dubai. Se vidimo!"

 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta