V Mariboru najbolj fina oblačila Sanje Grcić, v sredo druženje s kreatorko

Denis Živčec Denis Živčec
17.06.2023 05:00

V središču mesta žarijo modna oblačila Sanje Grcić, ene mednarodno najbolj uveljavljenih slovenskih oblikovalk, ki se kmalu odpravlja v New York

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Katja Toplak in Sanja Grcić sta v DressCode s Katjo spletli izvirno sodelovanje, ki je obogatilo mariborsko modno sceno.
Igor Napast

Maribor je eno tistih mest, ki nikoli ne nehajo presenečati, le raziskati jih moraš. In modne mačke so eno najbolj vznemirljivih mariborskih modnih zakladnic že davno odkrile. V Ulici škofa Maksimilijana Držečnika, slovenski ulici z najdaljšim imenom, od barv, krojev in svežih idej žari prodajalna z največjo ponudbo slovenskih dizajnerskih oblačil v tej polovici države. Katja Toplak, lastnica butika PerfectDressCode s Katjo, je zaljubljena v unikatna, izvirna oblačila. Diplomirana inženirka konfekcijske tehnologije je leta 2019 uresničila svoje sanje, ko je odprla butik pod Pohorjem, kjer je sprva gostila samo oblikovalko Patricio Pie. Zgodba je medtem krepko zrasla, se preselila v staro mestno jedro, obogatena še z izdelki drugih priznanih in vzhajajočih oblikovalcev.

Sanja Grcić je z Mariborom zelo povezana še iz 90-ih let, ko je v mestu še bilo srce tekstilne industrije.
Igor Napast

Posebno ponosna je lastnica prodajalne, da te dni v njej gosti modne kose ene mednarodno najbolj uveljavljenih slovenskih oblikovalk, neprekosljive Sanje Grcić, ki se je tudi sama že zelo veselila modnega prihoda v njej zelo ljubo štajersko prestolnico. Modne sladokuske oblačila pod znamko Firma poznajo iz ljubljanske modne zadruge Zoofa. Pravijo, da je Sanja Grcić netrendovsko pop, postkomunistično globalna, vzhodnoevropsko svetovna, urbano boemska, ulično krojaška, barvito črna, za avanturiste novega svetovnega reda. Njene stvaritve najdemo v izbranih konceptualnih trgovinah v Evropi, na primer v Zürichu, Berlinu, Gradcu, Zagrebu, Ljubljani, Londonu, na Dunaju, ter tudi v New Yorku, ki bo po Mariboru njena naslednja postojanka. "Prihod v Maribor je bil zame pomemben, saj sem po dveh letih dogovarjanj s Katjo končno vse sestavila, kakor se šika. Pred dvema letoma sem v mariborski Kekčevi deželi imela razstavo klobukov, oblačil pa v Galeriji E2RD pri Bojani Kovačič Zemljič, v Pokrajinskem muzeju Maribor sem lani predavala o modi. Tudi sicer imam veliko strank iz Maribora, ki kupujejo v Ljubljani ali pa mi pišejo in jim izbrano pošljem," razlaga Sanja, ki je v Mariboru zelo domača, saj polovica njene družine živi tukaj.

"Moj bratranec Muamer Vugdalič je igral nogomet za Maribor, tudi teta in bratranca z družinami živijo tukaj. Pogosto prihajam sem, tudi na Lent, na džez. Ne vem, kako bo to zvenelo, ampak Štajerci ste Bosancem podobni, zato se tukaj počutim domače, sproščeno, sami lepi spomini me vežejo na to mesto. Prav tako sem že delala v SNG Maribor pa v lutkovnem gledališču kot kostumografka. Celo kot asistentka kostumografije v Mariboru v tistih časih, ko je bilo zares grozno, sredi 90-ih, ko se je vse sesulo. Za mojo prvo veliko in znamenito kolekcijo Sončnice je bila sponzor mariborska tovarna sukancev, kot študentka sem veliko časa preživela v MTT-ju. Z Mariborom je vedno fino in upam, da bo še bolj," pravi Sanja Grcić.

Pri Katji Toplak gostuje s kolekcijo svojih najboljših izdelkov, ki so bili prodajne uspešnice v vseh mestih, v katerih je gostovala. "Nisem se prilagajala okusu niti nisem raziskovala, kaj gre in kaj ne gre. Želela sem, da Maribor dobi najboljše od mene. Sodelovala sem s slikarko Tino Dobrajc in multimedijsko umetnico in fotografinjo Tanjo Lažetić," doda. Po Mariboru pa ... julij in New York. "Tja hodim že desetletje, korona je te ekskurzije malo ustavila. To so moja enomesečna gostovanja v trgovinah, tokrat sem dobila rezidenco slovenskega ministrstva za kulturo. Naslednje leto bom praznovala tridesetletnico dela, sanjam o veliki razstavi, ki bo morda tudi v mariborskem pokrajinskem muzeju," sklene modna umetnica.

Pri teh izdelkih je sodelovala z umetnico Tino Dobrajc in fotografinjo Tanjo Lažetić.
Igor Napast

Še pred odhodom v New York pa v sredo, 21. junija, popoldne pride v butik h Katji Toplak, ker bo še posebej predstavljala svoje oblačilne kose. Ob druženju bodo ti na voljo ta dan po bolj ugodni ceni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta