Izbrati pravi parfum je umetnost. Ti nasveti vas bodo rešili iz zagate

Bonbon Bonbon
02.12.2020 06:00
Parfum, to brezosebno sredstvo komunikacije, ki je vedno asociacija na "nekaj", je nepogrešljivo v vsakdanjem življenju in seveda ob posebnih priložnostih. Že kapljica prijetnega parfuma lahko prebudi v nas prefinjenost, sanjavost, sproščenost... Lahko obudi nostalgijo po nekem obdobju, osebi, morda dogodku. S parfumom je mogoče poudariti svoje razpoloženje, stil, eleganco ...
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Kako torej izbrati svojo dišavo? Ko jo izbiramo, si vzemimo čas, naj se nam ne mudi in bodimo dobro razpoloženi. Naenkrat poskusimo le tri parfume - nič več. Pri izbiri lahko pomaga tudi barva embalaže, ki nakazuje, kaj nas čaka v steklenički: roza sugerira na nežnost, zelena agresivnost in podobno. Ko se odločimo, na kožo nanesemo le nekaj kapljic, najbolje na zapestje, kjer je koža najtoplejša. Toplota je za razvoj dišave izjemno pomembna. Počakamo trenutek, zapremo oči in ugotovimo, ali nas spominja na nekaj prijetnega - takrat smo izbrali pravega. V nasprotnem pri izbiri ne vztrajamo še isti dan, ampak odložimo za naslednjič in takrat se krog ponovno zavrti: torej zopet izberemo le tri vrste ... Mešanje več dišav naenkrat lahko povzroči zmedo, zato lahko kupite parfum, za katerega boste po nekaj dneh ugotovili, da vam sploh ne ustreza.

Profimedia

Dišavo vedno izbiramo v skladu z oblačili. K džinsu zagotovo ne sodi enak parfum kot k večerni svili. Zato naj bi pri roki vedno imeli več različnih dišav. Kupite jih toliko, kot si jih lahko privoščite, a kupujte dobro. Ni namreč parfuma, vsaj doslej ga še niso iznašli, ki bi bil primeren za vse letne čase in vse priložnosti.

Vse se, to je zlato pravilo, prične pri milu - le na čisti koži lahko parfum razvije svoj pravi vonj. Samo ugibamo lahko, kako so parfumi "dišali" na Ludviku XIV., ki se v življenju ni umil, ampak se je raje samo dišavil.

Kako iz dišave potegniti najboljše lastnosti?

Da bo odražala vašo osebnost, ni namreč dovolj, da jo samo imate. Pomembno je tudi, na kateri del telesa jo nanašate, kako in celo kdaj. Nanesemo jo na točke za ušesi, pa na zapestje, nekaj kapljic morda med dojki, pod pregib kolen in morda še kakšna kapljica na lase. Ko nanašamo dišavo, začnimo pri zapestju in nadaljujemo navzgor po roki. Zapomnite si, da se vonj vedno dviguje.

Koliko parfuma?

Splošno pravilo je: bodite radodarni, a ne razsipni, torej ne preveč in ne premalo. Nič ni bolj neprijetnega, kot stati v bližini osebe, od katere veje oblak dišave, ki lahko mimoidočega navda z neprijetnim občutkom. Kar je namreč prijetno nam, ni nujno tudi drugim. Celo nasprotno.

Profimedia

Parfuma nikoli ne nanašamo neposredno iz stekleničke s prsti. Zato raje uporabljajte parfume, ki imajo razpršilnik, ali pa ga nanesite na košček vate in ga z njim nanesite na kožo. Pazite, da parfum ne pride v stik z obleko. Nanesite ga samo na kožo, nikoli na oblačila, ker lahko pusti na njih madeže. Vedno ga nanesemo, preden se oblečemo.

Ne kupujte parfuma samo zato, ker dobro diši na vaši prijateljici. Preizkusite ga na svoji koži, saj se vonj na različnih kožah različno razvije. 

Pri uporabi parfumov moramo upoštevati tudi letni čas. Na splošno velja, da so močnejši, težji vonji primerni za jesen in zimo, lažje, sveže in cvetlične note pa za pomladne in poletne dni, ko je v zraku že veliko drugih vonjev iz narave.

Dišave morate zaščititi pred svetlobo in toploto, da jim boste podaljšali uporabnost. Zato jih imejte raje v hladni spalnici kot v kopalnici, kjer so temperature po navadi višje. Poskrbite tudi, da bodo dobro zaprti. Tudi če imate že vrsto let en sam parfum, ki ga kar ne morete zamenjati, je dobro, da od časa do časa preizkusite nov vonj. V nasprotnem primeru se svojega parfuma tako navadite, da ga na sebi ne zaznate več. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta