Slastno! Odlično čokolado lahko naredimo tudi sami. Tako preprosto je ...

Bonbon Bonbon
11.11.2020 06:00

Čokoladnih vrst in okusov je v trgovinah sicer na voljo toliko, da gotovo vsak najde nekaj za svoj okus. A narediti čisto svojo čokolado, takšno, ki je ni mogoče kupiti nikjer, je pravi izziv za resnične ljubitelje čokolade.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Nikar se ne ustrašite, ne bomo začeli s plodovi kakavovca in zapletenimi dolgotrajnimi postopki, ki so potrebni, da iz grenkih semen nastane sladka čokolada. Za osnovo bomo vzeli že pripravljeno čokolado - temno, mlečno ali belo - in nato sprostili domišljijo. Recepte, ki so nam jih prijazno zaupali mojstri čokolade iz švicarskega Lindta, vam ponujamo za pokušnjo, vi pa naprej pogumno eksperimentirajte po svoje. Ne more se vam ponesrečiti.

Profimedia

V izdelavo svoje čokolade lahko vključite vse družinske člane in tako bo to eno od prijetnih skupnih družinskih opravil pred bližajočimi se prazniki. Doma narejena čokolada pa je tudi odlično darilo. Nalomite jo na kose, zavijte v svetleč papir ali le ovito s pisanimi trakovi naložite v primerno darilno embalažo in prav posebno darilo bo pripravljeno. In nikar se ne vznemirjajte zaradi oblike, če tablice in koščki ne bodo tako enakomerni, kot smo navajeni pri kupljeni čokoladi. Ni pomembna oblika, okus in aroma sta tisto, kar šteje.

Za vse recepte moramo čokoladne tablice najprej raztopiti. Mojstri iz Lindta poudarjajo, da mora tekoča zmes doseči temperaturo 48 stopinj, saj se šele pri tej temperaturi stopijo vsi kristali kakavovega masla, ki je glavna sestavina čokolade. Zato je zelo pomembno, da to temperaturo res dosežemo, kar lahko preverimo z ustreznim termometrom.

Na koščke nalomljeno čokolado lahko stopimo na različne načine, najpogosteje za to uporabimo vodno kopel. Pazimo, da voda v spodnji posodi le komaj opazno vre, pri premočnem vretju namreč iz vodne pare nastaja kondenz, ki nato pada v topečo se čokolado in oslabi njen okus. Čokolado med topljenjem občasno premešamo. Topimo jo lahko tudi v pečici, ki jo segrejemo na 43 stopinj oziroma na najnižjo možno temperaturo in vratca pustimo rahlo priprta, ali pa v mikrovalovni pečici.

Profimedia

Tekoči zmesi dodamo sestavine po receptu ali domišljiji, premešamo in mešanico ne predebelo namažemo na pekač, obložen s peki papirjem. Postavimo v hladilnik za 5 do 10 minut, nato pekač prenesemo v hladen prostor. Ko se čokolada povsem strdi, jo nalomimo ali z velikim nožem narežemo na kose želene velikosti. Hranimo v tesno zaprti embalaži na hladnem.

Bela čokolada s pistacijami in brusnicami

Potrebujemo:

400 gramov bele čokolade

40 g pistacij

60 g posušenih brusnic

Čokolado stopimo po navodilih. V tekočo mešanico dodamo pistacije in brusnice in rahlo premešamo ter ohladimo po gornjih navodilih.

Zelene pistacije in rdeče brusnice v kombinaciji z belo čokolado ustvarijo mešanico božičnih barv, zato je ta čokolada še posebej primerna za prihajajoče zimske praznike.

Mlečna čokolada z mandlji in rozinami

Potrebujemo:

400 g mlečne čokolade

80 g narezanih mandljev

75 g rozin

Čokolado stopimo po navodilih. V tekočo mešanico dodamo narezane mandlje in rozine, premešamo in ohladimo po navodilih. Namesto mlečne lahko uporabimo tudi temno čokolado, namesto narezanih pa cele mandlje.

Bela čokolada s suhimi marelicami

Potrebujemo:

400 g bele čokolade

160 g suhih marelic

Suhe marelice narežemo na večje kose. Čokolado stopimo po navodilih, dodamo marelice, premešamo in ohladimo.

Nastane harmonična kombinacija nežne kakavovo-vanilijeve arome bele čokolade in značilnega okusa marelic, ki nas spominja na poletje. Ta čokolada je odlična spremljava k amaretu in drugim aperitivom.

Temna čokolada s kajenskim poprom in suhimi češnjami

Potrebujemo:

400 g grenko-sladke temne čokolade

130 g suhih češenj

1-2 čajni žlički kajenskega popra

Čokolado stopimo po navodilih, dodamo suhe češnje in kajenski poper, premešamo in ohladimo.

Aroma posušenih češenj da koncentriran okus tej kulinarični kreaciji iz temne čokolade. Na "dotik" kajenskega popra pa bodite pozorni, ko se čokolada počasi topi v ustih. Količina dodanega kajenskega popra je sicer odvisna od okusa, vendar Lindtovi mojstri svetujejo, da ga ne uporabite več kot dve čajni žlički.

Temna čokolada s kandiranim ingverjem

Potrebujemo:

400 g grenko-sladke temne čokolade

60 g kandiranega ingverja

S kandiranega ingverja otresemo odvečen sladkor, ingver narežemo na majhne koščke. Čokolado stopimo po navodilih, dodamo koščke kandiranega ingverja in ohladimo.

Aroma temne čokolade je ena redkih, ki je dovolj močna, da se lahko kosa s pikantno ingverjevo. Rahlo pekoč ingver ogreva telo, zato je takšna čokolada še posebno primerna za mrzle zimske dni. Lahko pa jo ponudimo tudi kot poobedek, saj je je že stoletja znano ingverjevo ugodno delovanje na želodec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta