Po praznikih pa ločitev: Januarja razpade največ zakonov in zvez

Urška Kereži
29.01.2020 06:03

Januar, in ne februar, kot je veljalo nekdaj, je za ljubezen najslabši mesec, je potrdila zadnja ameriška raziskava spletnega portala za pravne nasvete Findlaw. Prav v tem mesecu namreč razpade največ zakonov in zvez, za vse pa so krivi (po)praznični stres, finančne težave, depresivno vreme, pritisk družine in želja po novih začetkih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shuttersock

Zakaj ravno januar? Najverjetneje zato, ker so se prazniki zaključili, staro leto se je poslovilo in pripravljeni smo na nove začetke. Veliko parov ne želi z novico o ločitvi prizadeti bližnjih med dolgo pričakovanimi družinskimi prazniki, drugi mogoče upajo, da se bo partner z novim letom spremenil, in ko vidijo, da je vse po starem, se odločijo za razhod.

Smo srečni?

Če je partnerski odnos že nekaj časa načet, obstaja ob intenzivnejšem druženju velika verjetnost za razkritje in povečanje vrzeli. Decembrska idila, lučke, nasmejani obrazi in vse, kar sodi zraven, nezavedno vzbudijo občutek, da smo v romantičnem filmu, le da so se pri izbiri soigralca zmotili. Nemalokrat med letnimi inventurami delamo tudi zaključke o zadovoljstvu v odnosu. Kako je partnerski odnos napredoval, če sploh je? Smo zadovoljni s komunikacijo? Se počutimo ljubljeni in razumljeni? Če so odgovori negativni, sta praznina in osamljenost še večji. Velikokrat se pojavljajo tudi vprašanja o sreči in življenjskem smislu. Ne nazadnje smo bitja odnosov in hrepenimo po tem, da bi se počutili varne, ljubljene. Ko dodamo še pomembne mejnike, željo po razčiščevanju in zaključkih, pa vse postane še bolj intenzivno.

Vzroki za konflikte

Prazniki in dopusti so za vse stresno obdobje in izzovejo nemalo sporov. Ker družinski člani običajno skupaj preživijo več časa, težje skrivajo stare zamere in nerešene težave. V kombinaciji z januarsko depresijo tega ni lahko prenašati in veliko se jih odloči za na videz najlažjo možnost: razhod. A vzroki za dokončen razhod poti imajo zmeraj daljšo zgodovino.

Shuttersock

Nikoli pravi trenutek

Vedno je težko poiskati pravi trenutek za odhod, če ta sploh obstaja. Ko so del enačbe še otroci, je situacija toliko težja. Zato prej navadno res poskusimo vse, da bi zakon deloval: trudimo se izboljšati komunikacijo, najti kompromise, obiščemo celo partnersko terapijo. A ko se prepiri vse bolj gostijo, ko so jeza, obtoževanja in žalost vse prevečkrat na dnevnem redu, je realno upanje, da se odnosi spremenijo do znosne meje, utopija in ločitev žal pogosto edini dolgoročni izhod, primeren za vse.

Odprta in iskrena komunikacija

Prisotnost in odprta komunikacija hodita z roko v roki. Dajte si priložnost za iskren pogovor, brez obtožb, ignoriranja ali čustveno nabitih izbruhov, in se tudi v konfliktnih trenutkih skušajte držati konstruktivne naravnanosti. Vemo, da je to v jezi in razočaranju težko, a ravno tedaj je priložnost, da težavne teme in vsebine razrešujemo brez pretiranega vpletanja čustev. Zadajte si cilj, da se bosta potrudila razumeti in slišati drug drugega.

Ohranjajte sebe in bogatite odnos

Gotovo ste že velikokrat slišali, da je pomembno ohranjati sebe. A kaj to v resnici pomeni? Če opustite vse, kar vas je prej izpolnjevalo, boste sčasoma postali nezadovoljni. Prav z raznolikostjo bogatite razmerje, saj prinesete svoj košček sestavljanke, kar dela skupno življenje še bolj zanimivo. Vsi smo namreč svet v malem, zato je prav, da ga ohranjamo, za to pa potrebujmo čas zase. Tako kot je treba ohranjati svoje hobije, so pomembna tudi skupna zanimanja. Morda kakšna športna aktivnost, strastno raziskovanje sveta ali velika ljubezen do živali - čisto vseeno je, kaj vas bo povezalo, pomembno je, da nekaj delate s strastjo in skupaj.

Shuttersock

Idealen čas za zaobljube

Ne glede na to, ali ste v razmerju, ki potrebuje občutno več dela in reševanja preteklih čustvenih vsebin, ali v izpolnjujočem odnosu, za postavljanje novih izzivov nikoli ni prepozno. Bolj ko namreč v odnos vlagamo, več sreče, radosti, navdiha, podpore dobimo. Seveda, če se zanj trudimo skupaj. Zato si letos zastavite cilje, ki se dotikajo zaupanja, ranljivosti, komunikacije in skupnega časa. To so vedno aktualne teme, s katerimi vezi še okrepite in prebudite, kar ste čutili nekoč.

Prisotnost

Mnogo parov ob skupnem preživljanju časa na kavi, večerji ali sprehodu v resnici ni prisotnih tukaj in zdaj. Fizično so skupaj, mentalno in čustveno pa ne, kar pomeni, da so v mislih povsod drugod - razmišljajo o službenih obveznostih, otrocih, nedokončanih opravilih. Skupni čas mine, občutka, da ste naredili nekaj zase, pa kar nekako ni, zato se naslednjič posvetite ljubljenemu. Prisotnost pomeni biti v tem trenutku in ne v svojih zgodbah, o katerih razmišljamo globoko v sebi.

Nerealna pričakovanja

Nasveti za poglobitev in ohranjanje odnosov se slišijo kot najenostavnejša stvar na svetu, ko jih želimo uresničiti, pa zaškripa. Odnos, ki je šepal že leta, se čez noč pač ne more čudežno spremeniti in včasih imajo predvsem ženske, tudi nekateri moški, nerealna pričakovanja. A kjer se oba strinjata, da bosta napake popravila in končno vlagala v ljubezen, lahko leto resnično začneta z novimi zaobljubami. Toda ne pozabite: eden ne more plesati za dva. In čeprav se prvi mesec bliža koncu, mu za petami sledi še eden, nič kaj ugodnejši, veliko zakonov razpade tudi februarja in marca. Seveda nikjer ni popolno, povsod pridejo težja obdobja, saj je življenje preveč dinamično, da bi bilo podobno plovbi po mirnem morju. A ravno to je umetnost - da znamo, ko se zaljubljenost prevesi v zrelo ljubezen, še vedno ohranjati in skupaj kreirati čarobnost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta