Kaj narediti, ko nam sanjski dopust pokvari pekoče vnetje mehurja?

Bonbon Bonbon
16.07.2020 06:00

Prijetno hladno morje, ledeni koktajli in svež večerni veter so vrhunec užitka, vaša sečila pa se s tem med počitnicami morda ne bodo strinjala.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Priznajte, med dolgim obdobjem samoizolacije so tudi vam misli tu in tam pobegnile na dopust. K mehki mivki, ravno prav svežemu vetru, ki piha z morja. In zdaj, ko je končno napočil čas dopustov, si tega užitka zlepa ne boste pustili vzeti. Prijetna morska osvežitev in sprehodi po sončnem zahodu so morda neskončno všeč vam, vašim sečilom pa malo manj. Ne zgodi se prav redko, da se sredi najlepšega dela leta, morda prav med prešernim nazdravljanjem v prijetni družbi, oglasi … mehur. Naj vas razposajen in sončen vtis ne zavedeta, poletje je namreč idealen čas za vnetja sečil, zato je na to dobro pomisliti že pred odhodom na počitnice. Z nekaj načrtovanja in preventive se pekočim, skelečim spominom na počitnice lahko izognemo. Preprečite vnetje, še preden se pojavi.

Profimedia

Mokre kopalke in hladne pijače – recept za skelenje

Če smo že po naravi bolj dovzetni za tovrstne okužbe, potem moramo biti ob stiku z vodo previdni. Če se vam vnetja rada ponavljajo, ne pozabite s seboj vzeti več kopalk in si jih po vsakem kopanju zamenjajte. Zasedejo le malo prostora, sečila pa vam bodo hvaležna. Ker mehur ni navdušen nad hladno vodo v morju, reki ali jezeru, to pomeni, da ne mara niti mrzlih pijač. To pa ne pomeni, da mu ne prija voda sobne temperature. V prvi vrsti zatorej veliko pijte, predvsem vode, a ne iz hladilnika. Če vemo, da iz telesa vsak dan izločimo približno dva litra vode, je moremo vsaj toliko tudi nadomestiti s pitjem. Dan za dnem.
Poskrbite za primerno higieno. Ta je pomembna vse leto in terja nekaj pozornosti tudi po opravljanju velike potrebe, ko se je priporočljivo brisati v smeri od spolovila proti zadnjiku. Smer je ključna in nanjo moramo biti še posebno pozorni pri otrocih, zlasti deklicah.

Profimedia
Profimedia

Odgovoren popotnik že doma misli na sečila

Pazite tudi, kam sedete. Od sonca razgrete skale in klopi vam ne bodo škodile, če pa se zvečer naslonite na mrzel beton ali sedite na hladni škarpi, vam mehur to lahko hitro zameri.
Osnova trdnega zdravja je kakovostna, polnovredna hrana, ki bo zmanjšala tudi možnost vnetja sečil. Prehranjevati se zdravo je poleti res mačji kašelj, saj gre za čas preobilja svežega sadja in zelenjave. Naj ta dvojica spremlja vsak obrok. Sladoled tu in tam je priboljšek za dušo, prevelike količine belega sladkorja pa vam bodo nakopale kup težav, tako kot visoko predelana hrana. Da, vplivata tudi na delovanje mehurja. Naš zaveznik so začimbe.

Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta