Kako dolgo bo še tiktakala biološka ura?

Urška Kereži
10.10.2019 06:03

Plodnost začne pri ženskah po 35. letu močno upadati. Raven določenih hormonov razkriva, koliko časa imamo še za spočetje otroka, preden bo prepozno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Odlaganje starševstva je postalo globalno dejstvo in ni treba biti strokovnjak za odgovor na vprašanje, zakaj je tako. Spremenjen način življenja, dolgo izobraževanje in vse daljši čas, da si na nestabilnem trgu dela zagotovimo eksistencialno varnost zase in za otroka, tej pomembni in zahtevni odločitvi namreč niso ravno naklonjeni, čeprav zdravniki hkrati opozarjajo na mnogo hitrejše vstopanje v menopavzo kot pri generacijah pred nami. Alarmantna je informacija, da se nekatere s prvimi simptomi spopadajo že celo pred dopolnjenim 30. letom.

Zakaj preverimo plodnost?

S staranjem se ovarijska rezerva oziroma zmožnost jajčnikov, da ustvarijo zrela jajčeca, neizogibno manjša, po 35. letu vse hitreje. Zato je popolnoma razumljivo, da dekleta v poznih dvajsetih, ki si v prihodnosti želijo družino, razmišljajo, kako dolgo še lahko odlašajo zanositev. Na srečo sodobna medicina ponuja različne metode, s katerimi lahko preverijo, kolikšno je tveganje, če prelagajo materinstvo.

Menstrualni ciklus
Večer

Razmislite o testiranju, če ...

Test lahko uporabite kadarkoli med ciklusom, razen med ovulacijo in neposredno pred njo. Klinična študija je pokazala, da je zanesljiv v več kot 99 odstotkih primerov. Kako zdravstveno stanje vpliva na test neplodnosti, je še eno od pogostih vprašanj, ki si ga ob uporabi običajno zastavimo. Strokovnjaki odgovarjajo, da na rezultate ne vpliva, prav tako tudi ne alkohol in pogosta zdravila. Drugače je ob jemanju hormonov ali kontracepcijskih tabletk, četudi ste jih prenehale pred kratkim uživati. V teh primerih se raje posvetujte z zdravnikom.
Ginekologi preverjanje plodnosti priporočajo vsem ženskam med 25. in 35. letom. Tudi če so zdrave in nimajo težav, še posebno, če načrtujejo kasnejšo nosečnost, a imajo podatek, da so njihove mame menstruacijo izgubile zgodaj, pred 42. letom. Zagotovo pa ob različnih obolenjih, ki potencialno lahko vplivajo na plodnost, kot so avtoimunske bolezni, diabetes, po operacijah jajčnikov ali ob pogosti izpostavljenosti rentgenskim žarkom.

Ko novice niso dobre

Vse več žensk ima težave s spočetjem že pred 40. letom, ker se jajčeca ne ustvarjajo ali niso kakovostna. Ko ugotovite, da je vrednost FHS zelo nizka in želite zanositi, se zato za spočetje odločite čim prej. Če v tem trenutku nosečnosti ne načrtujete, pa obiščite ginekologa, da vam pomaga z nasveti, kako na najboljši možen način ohrani plodnost, in po potrebi določi ustrezno terapijo: uravnavanje presnovnih motenj, uporaba hormonske kontracepcije ali različnih metod, kot je hiperbarična oksigenacija, kot tudi trajna hramba plodnosti v obliki zamrznitve jajčnih celic.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta