Kako frizerju pojasniti, kakšno pričesko si sploh želite?

Bonbon Bonbon
08.07.2021 06:00
Ste se v frizerskem salonu že kdaj znašli v zadregi, ker niste vedeli, kako bi pojasnili, kakšno pričesko si pravzaprav želite? Zagotovo niste edini. Morebiti vam bo koristilo nekaj nasvetov o tem, kako se pogovarjati s frizerko ali frizerjem, da boste domov odšli zadovoljni in s prav takšno frizuro, kakršno ste si želeli.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Le malo stvari lahko žensko spravi na rob obupa - ena izmed njih je prav gotovo ta, da frizerski salon zapusti s pričesko in barvo las, ki si ju še zdaleč ni želela. Potem pa smo še tedne ali celo mesece prisiljeni te napake frizerjev nositi na glavi. Razpoloženje je seveda v skladu z našim videzom - klavrno. Najprej nasvet: že na začetku izberite pravi frizerski salon. Naslednji korak pa je, da se s frizerko znate pogovarjati, da ji znate pojasniti svoje želje in da ste dojemljivi tudi za kakšen nasvet (seveda ne zmeraj in ne vsakega). Ne le, da boste čedni, tudi počutili se boste dobro.

Prvi obisk

Da bi ugotovili, ali ste v "pravem" frizerskem salonu, je včasih primerno pogledati glave ljudi, ki vas obkrožajo in ki zapuščajo salon. Če potrebujete še dodatno potrdilo, si ob prvem obisku izberite frizuro brez barvanja in brez striženja. Če ste z delom frizerke zadovoljni, lahko naslednjič preizkusite še barvanje in striženje. Pomembno je tudi, kdaj obiščete salon. Izogibajte se času, ko je frizerski salon prenatrpan. S tem si boste zagotovili dovolj časa, da se boste o svoji pričeski lahko v miru pogovorili. Tudi frizerka bo imela na voljo več časa, da bo preučila vaše lase, obliko obraza in vam na podlagi tega znala pravilno svetovati. Dobro je, če boste s seboj prinesti dve ali tri fotografije. 

Profimedia

Pravilno izražanje

Obogatite svoj frizerski besednjak. "Ravno" striženje pomeni natančno to, vendar ničesar ne pove o dolžini las - ta je lahko dolga do ramen ali do čeljusti. Pogosto se pomešata izraza, kot sta "stanjšano" in "stopničasto." Stanjšati pomeni ostriči lasne konice (z britvico ali s škarjami, kar je velika razlika), stopničasto pa pomeni, da lase ostrižemo na različne dolžine. Stanjšamo lahko konice dolgih ali kratkih las. Takšno striženje da frizuri volumen.

Ženske se pogosto pritožujejo, da jim je frizerka preveč skrajšala lase. Včasih je to potrebno, zlasti če se želimo znebiti izsušenih in razcepljenih konic. Natančno je torej treba povedati, kakšno dolžino si želite. A nikar ne pozabite, mokri lasje imajo drugačno dolžino od posušenih.

Nadvse pomemben je pogovor o barvi las. Če želite denimo rdečkasto barvo z bakrenim sijajem, zagotovo natančno veste, kakšen odtenek želite. Vaša frizerka pa morda ob tem misli na popolnoma drugačen odtenek. Da bi se izognili nesporazumu, je najbolje, da ji v katalogu pokažete barvo, ki si jo želite. Če imate že pobarvane lase, jih je pred novim barvanjem treba velikokrat posvetliti, a vedite, da so ti postopki dokaj agresivni. Že kar na začetku tudi povejte, kakšno sušenje želite. Želite gladke lase ali kodraste? Če imate že po naravi valovite ali kodraste lase, povejte frizerki, ali želite, da vam jih posuši s krtačo in sušilnikom (frizura bo bolj čvrsta) ali želite morda naraven videz. Takrat vam bo frizerka lase posušila s sušilnikom, ki ima razpršilec zraka. Napačno posušeni lasje ali napačno oblikovana frizura so namreč še najmanjša napaka, ki se vam lahko pripeti v frizerskem salonu. Razen tega, seveda, da ste porabili veliko dragocenega časa in denarja.

Profimedia

Najhitrejša pot do dobrega frizerja ali frizerke

Naj vam zaupamo nekaj skrivnosti, ki vam bodo razkrile, ali ste zares v pravem frizerskem salonu:

- Frizer/ka se vam posveti in ima dovolj časa, da mu/ji pojasnite svoje želje. Pazljivo vas posluša, hkrati pa svetuje določene spremembe. Ne vzame takoj škarij v roke.

- Nikoli ni neprijazen/neprijazna in slabe volje. Ne izraža mnenja in pripomb o videzu in kakovosti vaših las ali frizure, ki jo imate. Če vam svetuje, kakšno frizuro in barvo nositi ter kako negovati lase, deluje precej bolj strpno in prijazno.

- Ne poskuša vam vsiliti svojih idej pod pretvezo, da je to "trenutno najbolj moderna frizura in barva". Namesto tega nekatere moderne podrobnosti prilagodi vašemu tipu las.

- Pripravljen/a je odkloniti postopek, ki ga želite in ki bi lahko poškodoval vaše lase (denimo popolnoma nova barva las ali beljenje, kodranje las).

- Vzdržuje red in čistočo v frizerskem salonu. Glavniki, škarje in brisače so zmeraj čisti.

- Pri umivanju in po barvanju lase temeljito izpere. Sušilnik za lase drži na primerni razdalji od las, tako da prepreči stik z vročim zrakom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta