Kivi je preprosto zakon! Zato čim večkrat posezite po tem zelenem sadežu

Bonbon Bonbon
23.02.2021 06:00
Ne le v tem času, ki prinaša več prehladnih obolenj in se je proti oslabljenemu imunskemu sistemu treba boriti s čim več vitamini, tudi sicer je prav, da kivi, sadež, ki mu nekateri pravijo tudi vitaminska bomba, pogosto umestite na jedilnik.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Že res, da mnogi ob sadju, ki vsebuje veliko vitamina C, najprej pomislijo na pomaranče in limone, toda v kiviju naj bi bilo dvakrat več tega vitamina. Strokovnjaki pravijo, da potrebujemo pravzaprav le en kivi na dan, da telesu zagotovimo dnevno potrebo po vitaminu C. Seveda pa kivi ni bogat le s tem vitaminom, vsebuje še številne druge vitamine in minerale. Bogat je tudi z vitaminom E, ki je močan antioksidant in telo varuje pred srčno-žilnimi boleznimi, aterosklerozo in neplodnostjo. Prav tako je sadež bogat vir folne kisline, ki jo še posebno priporočajo ženskam med nosečnostjo in po njej. Folna kislina namreč varuje plod pred nevrološkimi motnjami, saj pomaga pri pravilnem razvoju možganov, lobanje in hrbtenjače. A ne le to, folna kislina, pojasnjujejo strokovnjaki, preprečuje tudi srčno-žilne bolezni, možgansko kap, raka, debelost, depresijo, izboljšuje spomin in lajša celo vročinske valove v menopavzi.

Shutterstock

Več kot dovolj torej, da čim večkrat posežete po tem zelenem sadežu, ki ima tudi enako raven kalija kot banane. A ker vsebuje veliko manj kalorij, je seveda še posebno priporočljiv, če želite izgubiti kakšen kilogram. Zaradi učinkovin si kivi torej privoščite vsak dan, tako poskrbite za izboljšanje delovanja imunskega sistema in se obvarujete tudi pred različnimi virusi in bakterijami. Naj vas še spomnimo, da so priljubljeni tudi napitki iz kivija, ki so še zlasti v zimskih dneh in v začetku pomladi, ko smo izčrpani, pravi balzam za naše telo. Zaradi vseh lastnosti, ki jih ima sadež, ki izvira iz Kitajske, mu ne pravijo zaman zakladnica vitaminov in mineralov. Prav ta zakladnica pa pomaga preprečevati številne bolezni.

Profimedia

Ko torej razmišljate, kakšno sadje bi si privoščili, ne pozabite na kivi, ki v sebi skriva okusno svetlo zeleno ali zlato meso z užitnimi semeni. Včasih so govorili, da eno jabolko na dan prežene zdravnika stran, zdaj pa so tak rek "prilepili" še kiviju. In še nasvet: v sezoni je priporočljivo pojesti do dva sadeža na dan, najboljše pa je, da ga pustite, da nekoliko dozori, preden ga pojeste, saj bolj zrel kivi vsebuje več antioksidantov. In če morebiti niste vedeli - poleg kivijevega mesa je užiten tudi olupek, ki je bogat vir antioksidantov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta