Kako zdravi so v resnici suho sadje in oreščki?

Bonbon Bonbon
19.02.2021 06:00
Suho sadje najraje grizljamo pozimi, ko gledamo televizijo ali kaj beremo, jemo ga v pecivu, tortah in sladoledih. A je to sadje lahko tudi okusen in zdrav vmesni obrok ali celo njegov nadomestek, saj je odličen vir pomembnih hranilnih snovi. Vendar pa z njim ne pretiravajte, saj ima visoko kalorično vrednost.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Orehasti sadeži so izvrsten vir nenasičenih maščobnih kislin, dobrodošlih za zdravje srca. Da pa koristne maščobe ne bi oksidirale in izgubile svojih blagodejnih učinkov, je treba lešnike, mandlje in druge orehaste plodove zmeraj hraniti na suhem, hladnem in temnem kraju.

Fige in datlji sicer ne vsebujejo maščob, zato pa telo oskrbijo s takoj uporabno energijo. Da bi ti sadeži čim dlje ohranili svoje nespremenljive hranilne značilnosti, jih ne smemo hraniti na krajih, kjer se temperatura pogosto spremeni. In še to pomembno opozorilo: če na sadežih opazite sledi plesnobe, jih odvrzite, ker vam lahko ogrozijo zdravje.

Orehi

689 kalorij v 100 g

Orehi so prijatelji srca in krvnih žil, ker vsebujejo dolgoverižne večkratno nenasičene maščobne kisline omega-3 (6,64 mg v 100 g), ki ohranjajo prožnost krvnih žil in pomagajo zniževati raven škodljivega holesterola.

Profimedia

Akažu oreščki (iz skupine cashew oreščkov)

598 kalorij

Ti oreščki vsebujejo veliko cinka, potrebnega za rast in obnovo celic in krepitev obrambnega sistema. 100 g akažu oreščkov nas oskrbi s kar 6 mg cinka.

Lešniki

655 kalorij

Lešniki so izvrsten vir vitamina E, ki upočasnjuje staranje, saj preprečuje oksidacijo večkratno nenasičenih maščobnih kislin v celičnih membranah. V 100 g lešnikov je kar 15 g vitamina E.

Datlji

253 kalorij

Datlji so odličen vmesni obrok, saj imajo obilo sladkorjev (kar 63,1 odstotka svoje skupne teže) in organizem oskrbujejo z energijo. Poleg tega vsebujejo znaten delež vlaknin (kar 8,7 odstotka), ki dolgo časa zagotavljajo občutek sitosti.

Profimedia

Arašidi

598 kalorij

Glavni adut arašidov (zemeljskih oreškov, ameriških lešnikov) je obilica beljakovin, potrebnih za izgradnjo mišic, protitelesc in rdečih krvničk. Iz 100 g arašidov dobimo kar 29 g beljakovin, torej veliko več kot iz drugega suhega sadja.

Suhe fige

256 kalorij

Suhe fige so bogat vir kalcija, torej rudninske snovi, izjemno pomembne za zdravje kosti. Samo 100 g suhih fig vsebuje kar 186 mg kalcija, medtem ko ga denimo enaka količina mleka vsebuje le 119 mg.

Mandlji

603 kalorije

Mandlji imajo visoko vsebnost magnezija (264 mg v 100 g), potrebnega za pravilno delovanje živčnega sistema, zato dobro vplivajo na človekovo počutje. Mandlji vsebujejo tudi veliko kalcija in vitamina E.

Profimedia

Pistacije

608 kalorij

Če se hitro utrudite in ste nagnjeni k slabokrvnosti, morate zmeraj imeti pri roki pistacije. Te namreč izmed vseh orehastih plodov vsebujejo največ železa (7,3 mg v 100 g), torej elementa, ki igra pomembno vlogo pri vnosu kisika v tkivo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta