Ko boste izvedeli, kako lubenica vpliva na vašo postavo, boste na ta sadež gledali povsem drugače

Bonbon Bonbon
18.05.2022 04:16

Sto gramov lubenice vsebuje le 80 kalorij. Ker daje občutek sitosti, je torej nepogrešljiva pri tistih, ki si želijo izgubiti kakšen kilogram ali dva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Canstockphoto

Ste vedeli, da je lubenica eden najbolj priljubljenih poletnih sadežev? Je nadvse osvežilna, ima zelo malo kalorij in - kar je nadvse pomembno - učinkovito čisti organizem. A na dobre lastnosti lubenice ne prisegamo šele nekaj časa, nasprotno, njene blagodejne učinke so poznali že v zgodovini. Ta nas uči, da je lubenica iz Kitajske in Nove Zelandije v Evropo pripotovala v 13. stoletju, močno pa se je razširila tudi v ZDA. In bilo je le še vprašanje časa, kdaj bo postala priljubljen sadež po celem svetu. Lubenica vsebuje okoli 90 odstotkov vode, njen preostali del pa so vlaknine, ki pozitivno delujejo na prebavo. Prav tako lubenica v sebi skriva veliko vitamina A, ki je pomemben za zdravje oči in v boju z virusnimi infekcijami. Strokovnjaki zatrjujejo, da večja rezina lubenice zadosti skoraj polovici dnevnih potreb po vitaminu C, ki izboljšuje delovanje imunskega sistema.

Profimedia

Je tudi bogat vir vitamina B6, ki ga telo potrebuje za nastajanje možganskih kemikalij, kot so serotonin, melatonin in dopamin. Vsebuje tudi veliko likopena, eno ključnih snovi v boju proti srčnim boleznim. Lubenica je prav tako vir citrulina, aminokisline, pomembne za celjenje ran. Skratka kup lastnosti, ki govorijo v prid temu, da čim večkrat posežete po tem sadežu. Seveda je lubenica nadvse priljubljena v raznih dietah, saj ima zelo malo kalorij. Sto gramov lubenice jih vsebuje le 80. Ker daje občutek sitosti, je torej nepogrešljiva pri tistih, ki si želijo izgubiti kakšen kilogram ali dva, ne da bi pri tem trpeli prehudo lakoto. Odlična je tudi v boju proti celulitu, saj preprečuje zastajanje vode v tkivu.

Shutterstock

S svojim delovanjem blaži predmenstrualno napetost, poskrbi za redno odvajanje blata in iz telesa izloča odvečne snovi in strupe. In ker je zaradi sestave, ki je nekakšna mešanica vode in aromatičnih snovi, odlična zaveznica v boju zoper odvečne kilograme in pomaga pri hujšanju, je najbolje, če pojeste kakšno rezino ali dve lubenice tudi pred glavnim obrokom. Zagotovo boste potem zaužili manjši obrok hrane, saj vas bo nasitila že lubenica, ki je tudi odlična osvežitev v poletnih dneh.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta