Z "last minute” triki do lepe postave: Če želite hitro stopiti maščobo, jejte ta živila

D.Ži
28.03.2022 06:00

Če bi pred poletjem radi izgubili kakšen kilogram ali dva, v jedilnik vključite čim več živil, ki dokazano pomagajo topiti odvečno maščobo in izgubljati težo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Nobena dieta ne daje zagotovila za dolgotrajno vitkost, napadi volčje lakote in želje po sladkem pa nočejo izginiti niti z najboljšimi nameni? Razmere seveda niso tako brezupne, kot se nam v kakšnem trenutku slabosti zazdijo. Za svojo postavo in zdravje lahko veliko storite že s tem, da najljubšo hrano zamenjate z manj kaloričnimi alternativami - jutranjo kavo z mlekom in sladkorjem z nesladkanim zelenim čajem, ki je znan pospeševalec metabolizma. In namesto sladoleda ali sladice se posladkajte z zamrznjenim jogurtom ali svežo lubenico. Če obožujete sokove, jih obvezno močno razredčite z vodo, zvečer pa se poskušajte v celoti izogniti uživanju ogljikovih hidratov. S tem bo vaš želodec med spanjem manj obremenjen, trebuh pa zjutraj ne bo več napihnjen. Seznam hrane oziroma živil s pozitivnim učinkom na izgubljanje odvečnih kilogramov pa s tem še zdaleč ni zaključen.

Alge

Zelene alge so odličen dodatek k prilogi iz zelenjave. Vsebujejo vitamine C- in B-kompleksa ter vlaknine, ki dajejo občutek sitosti. Telo oskrbijo še z jodom, ki znižuje kalorijsko vrednost jedi, pomembno vlogo pri pospeševanju metabolizma pa ima tudi vitamin B.

Jabolka

Ob vitaminu C so polna lahko prebavljivih ogljikovih hidratov in pektina, ki pospešuje prebavo in znižuje nivo slabega holesterola v krvi.

Grenka melona

Je odlična izbira pri težavah z inzulinsko preobčutljivostjo in diabetesu. Raziskave namreč kažejo, da aktivira delovanje hormonov iz mastnega tkiva, ki skupaj z drugimi vplivajo na občutka sitosti in lakote.

Profimedia

Holin

Holin je najnovejši uradni član vitaminov skupine B, ki ga telo v glavnem v zadovoljivih količinah sintetizira samo. Brez njega velika količina hranil, ki je odvisna od maščobne osnove, ne bi prodrla v celice in se izločila z njih. Tako med drugim tudi razgrajuje maščobe in s tem pospešuje hujšanje. Če želite povečati njegov vnos, v jedilnik dodajte jajčni rumenjak, kozice, sojo, blitvo, ohrovt, cvetačo, beluše, brokoli, perutnino in govedino ter ribe in mlečne izdelke.

Krom

Je eden najpomembnejših elementov v sledeh, s katerim bi moralo biti telo zmeraj dobro oskrbljeno. Pomanjkanje namreč povzroča motnje v presnovi ogljikovih hidratov, v delovanju inzulina in pri porabi telesnih zalog maščobe. Najdemo ga predvsem v kakavu, kavi, oreščkih in polnozrnati moki.

Aminokisline

Triptofan, fenilalanin, levcin, lizin, valin, treonin, metionin in izoleuc so ključne aminokisline, ki jih v telo vnašamo s hrano. Vsebujejo jih ribe (posebno tuna), lešniki, meso, riž, grah, mleko, jajca in krompir.

Ingver in čili

Koren svežega ingverja je poln eteričnih olj. Njegov učinek na telo pa je podoben čiliju - oba vplivata na dvig telesne temperature in nas "segrejeta", pospešita proizvodnjo sline, prebavnih sokov in želodčne kisline. Tako pozitivno delujeta na celoten prebavni sistem.

Ribez

V 100 gramih ribeza se skriva 36 gramov vitamina C in samo 24 kalorij. Ob tem vsebuje še magnezij, kalij in železo, daje občutek sitosti in tako pozitivno vpliva na našo težo.

Grenivke

So že znana pomoč pri topljenju maščob. Poleg ogromno vitamina C vsebujejo še vitamine A, B, D, E, med minerali po količini izstopajo kalcij, magnezij, cink, baker, železo in fosfor. Grenivke imajo antibakterijske lastnosti, vsebujejo pa tudi veliko antioksidantov. Kako pripraviti shujševalni napitek? Grenivko olupite tako, da na njej ostane čim več belega mesa od lupine. Dodajte žlico medu in z mešalnikom zmešajte v homogeno zmes. A pozor, obvezno se jim izognite, če vas muči visok krvni pritisk oziroma če jemljete antibiotike.

Kalcij

Kalcij je pomemben za kosti in je hkrati zadolžen za delovanje encimov in hormonov, pomembnih za vzdrževanje ravnotežja v organizmu. Raziskave so pokazale, da se je ob 1000 miligramih kalcija telesna teža testirancev zmanjšala za 0,4 kilograma brez drugih sprememb v načinu prehranjevanja.

Kofein

Stimulira osrednji živčni sistem in s tem pospešuje izgorevanje maščob, saj se te z njegovo pomočjo razgradijo in postanejo vir energije, še preden se naložijo v maščobne obloge.

Profimedia

Magnezij

Je vključen v več kot 300 telesnih procesov in med drugim igra veliko vlogo v celicah. Ustrezna količina magnezija tako telesu omogoči tudi optimalno kurjenje maščob. Odličen izvor magnezija so žitarice, krompir, zelenjava, mleko, ribe, banane in pomaranče.

Omega-3 maščobne kisline

Najpomembnejša nenasičena maščobna kislina, ki jo najdemo predvsem v živilih živalskega izvora, kot so losos, sardine, tuna, je omega-3. Preprečuje vnetja in skrbi za transport "slabih" maščob iz celic v jetra ter med drugim znižuje nivo vseh maščob v krvi.

Paprika

Paprika je bogata z vitaminom C, ki pospešuje izgorevanje maščob v celicah, krepi imunski sistem in pospešuje izločanje strupenih snovi iz telesa, velika količina vitamina E pa krepi imunski sistem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta