Rožnato veselje: Ko boste izvedeli, koliko težav zdravi rabarbara, jo boste uživali vsako leto

Bonbon Bonbon
09.05.2022 06:00

Ob jagodah, špargljih in drugem obilju pomladnega sadja in zelenjave včasih kar pozabljamo, da je nekako od aprila do junija tudi glavna sezona rabarbare (Rheum rhabarbarum).

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Sicer bujna, a nič kaj ugledna in za gojenje dokaj nezahtevna zelenjava iz družine dresnovk uspeva na mnogih slovenskih vrtovih.

Pri nas rabarbaro uporabljamo predvsem za kompote, čežane in marmelade; nadvse primerna je tudi za nadeve sladic. Podobno je tudi drugod po Evropi - priljubljena je predvsem v Angliji in sploh na severu. Celo neke vrste vino delajo iz nje. V Ameriki je zadnje čase kar v modi in se kot glavna sestavina slavne pite že približuje jabolkom. A kulinarična uporabnost rabarbare se nikakor ne konča pri sladicah.

Profimedia

Barbarska korenina, kot bi lahko prevedli njeno ime, izvira iz Azije, Evropejci pa smo jo spoznali že vsaj v antičnih časih. Nekdaj je bila cenjena predvsem kot zdravilna rastlina, saj deluje odvajalno in diuretično - predvsem zaradi velike vsebnosti kalija; vsebuje tudi precej magnezija, vitaminov C in skupine B. Zaradi obilice vlaknin in nizke energijske vrednosti jo priporočajo tudi tistim, ki bi radi izgubili kak kilogram.

Rabarbara poskrbi za dober pretok krvi (čisti kri) in dobro počutje. Uživamo jo za zdravje kože in las, za krepitev možganov in živčevja. Sodeluje pri tvorbi kosti in pri obnovi kostnega tkiva po zlomih. Odvaja vodo iz telesa, krepi mišice, normalizira prebavni proces in poveča apetit. Rabarbara zdravi zaprtje, ublaži težave pri menopavzi. Primerna je za čiščenje telesa, za odstranjevanje bioloških strupov in maščob, tudi za hujšanje. Izboljša splošno stanje zaradi stresa in depresije. Uporabna je tudi za zdravljenje hepatitisa, v nekaterih primerih preprečuje razvoj in rast raka.

V velikih zelenih listih je sicer mnogo preveč škodljive oksalne kisline, da bi bili užitni. Uživamo pa toplotno obdelana stebla. Tudi v teh je kar nekaj oksalne kisline (podobno kot na primer v špinači), a le ne preveč. Vsebnost se občutno poveča po vsaki zmrzali, pa tudi v poletni vročini. Načeloma je rabarbara sicer užitna tudi poleti, a le v manjših količinah in po možnosti v kombinaciji z mlečnimi izdelki ali drugimi živili z mnogo kalcija (ta veže kislino v kalcijev oksalat, ki ga telo ne absorbira). A najokusnejša je spomladi, ko so stebelca še rahla in najbolj aromatična. Kdor jo želi uživati vse leto, pa naj jo pomladi vloži - bodisi na hitro blanširano v zamrzovalnik ali kot kompot, marmelado ipd.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta