Kolikšna je vaša idealna teža? Morda živite v iluziji

Bonbon Bonbon
18.05.2021 04:20
Kriteriji in pogled na svet se spreminjajo z novimi spoznanji. Tako je tudi pri zdravju in merilih za določanje debelosti. Ali nam nekaj odvečnih kilogramov res škoduje? Večina žensk vam bo na vprašanje o svoji idealni teži odgovorila, da je zagotovo manjša od tiste, ki jo imajo v tem trenutku.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Statistike so pokazale, da večina žensk ni zadovoljna s svojim videzom. Pri tem ne gre samo za nerealna pričakovanja, da bi morale biti kot manekenke; naučile so se, da sta zdravje in zadovoljstvo odvisni od številke na tehtnici.

Po nenehnih opozorilih strokovnjakov se večina zaveda, da se vsakič, ko se zredijo in se poveča obseg trebuha, poveča tudi tveganje za nastanek sladkorne bolezni, zvišan krvni pritisk in z njim povezane bolezni. Medtem ko odvečni centimetri okrog pasu takoj nakazujejo na sindrom x, ki pomeni nevarno kombinacijo zdravju škodljivih dejavnikov, pa ne motijo odvečni kilogrami prsi in bokov.

Idealna telesna teža se izračuna po formuli, s katero dobimo indeks telesne mase (ITM), in sicer tako, da težo v kilogramih delimo s kvadratom višine v metrih. To formulo so po dogovoru določili medicinski strokovnjaki iz celega sveta. Prav tako so se dogovorili o razlagi indeksa telesne mase. ITM od 18,5 do 25 označuje normalno telesno težo, osebe z indeksom, nižjim od 18,5, veljajo za preveč suhe, ITM med 25 in 30 označuje presežek kilogramov, nad 30 pa debelost.

Povezava med zdravjem in težo

Do sedaj je veljalo mišljenje, da z naraščanjem ITM raste tudi tveganje za nastanek srčnih obolenj in drugih težav. Celo manjše odmike od idealne teže (ITM med 23 in 25, kar velja za normalno težo) naj bi delno povečalo tveganje za nastanek diabetesa tipa 2. To je bilo splošno prepričanje že več let. Lani pa so izvedli zelo obsežno raziskavo o dolžini življenjske dobe, pri kateri so ugotovili, da ljudje, ki nimajo idealne telesne teže, ampak kak kilogram več, živijo dlje od tistih z idealno telesno težo.

Profimedia

Glede na to, da se je spremenilo mnenje, da idealna telesna teža podaljšuje življenje, bi se lahko uveljavil tudi nov pogled na idealne telesne mere.

Omenjeno raziskavo so izvedli v ameriškem centru za nadzor bolezni, raziskovalci pa so preučili vse dostopne podatke o smrtnosti v ZDA za pretekla tri desetletja. Zaključek raziskave se je glasil: ljudje s čezmerno telesno težo oziroma z ITM med 25 in 30, so v povprečju živeli dlje od tistih z normalno telesno težo. Najdlje so živele osebe z ITM 25. Ali to pomeni, da je boljše biti malo okrogel?

Sporne razlage

Številni strokovnjaki se strinjajo, da standardna merila več ne veljajo in da bi na primer morali osebo z ITM 33, ki ne kadi, ne pije alkohola in ima normalne vrednosti lipidov, glukoze in krvnega pritiska, označiti kot zdravo. Hkrati pa strokovnjaki opozarjajo, da zaradi te raziskave ne smemo nehati telovaditi in se zvaliti na kavč s škatlo najljubših keksov.

Vprašanje o veljavnosti standardnih meril za določanje čezmerne in idealne teže ostaja odprto. Po mnenju strokovnjakov za fitnes obstaja več razlogov, zakaj ITM ni popolno merilo.

Kot prvo, merjenje kilogramov ne pove ničesar o odnosu med mišicami in maščobo, kjer se skriva skrivnost idealne telesne teže. Mišice imajo večjo gostoto in težo od maščobnega tkiva, kar se pri športnikih, ki nimajo težav s telesno težo, kaže v višjem ITM od normalnega. Po standardni formuli za določanje ITM bi nekatere športnike celo uvrstili v skupino s čezmerno telesno težo. Bodibilderji imajo pogosto tako visok ITM, da veljajo za "klinično predebele". Po drugi strani pa lahko tudi pomanjkanje maščob v telesu povzroči zdravstvene težave. To je pogost pojav pri zelo natreniranih ljudeh, ki želijo z vadbo in dieto vsak centimeter svojega telesa spremeniti v mišice.

Profimedia

Spet drugi ljudje lahko imajo kljub idealnemu ITM preveč maščobe in premalo mišic.

ITM nam kot smernica lahko pomaga pri kritičnem ocenjevanju telesne teže, vendar se moramo zavedati, da ni edino merilo. Samo na osnovi ITM se zato ne bi smeli odločati za dieto ali za boj proti podhranjenosti.

Naše počutje v lastni koži mora biti bolj pomembno merilo kot ITM. Če ima kdo preveč kilogramov, pa je kljub temu poln energije, se lahko premika in nima zdravstvenih težav, zakaj bi potem moral shujšati? Tudi znanstveniki priporočajo, da moramo poslušati sebe, saj smo sami najboljši strokovnjaki za zaznavanje stanj in sprememb v našem telesu.

Tudi premalo maščobe škoduje zdravju

Za ženske velja splošna smernica: obseg pasu, večji od 79 centimetrov, opozarja na malenkost povečano zdravstveno tveganje, obseg pasu nad 88 centimetrov pa opozarja na nevarno visoko stopnjo maščobe v telesu. Vaše zdravje pa lahko ogrozi tudi pomanjkanje maščobe v telesu. Pri zdravi ženski naj bi bilo maščobe za 15 do 25 odstotkov telesne teže. Dolgoročno pomanjkanje maščobe lahko povzroči motnje v menstrualnem ciklusu in neplodnost, hkrati pa vpliva na nastanek osteoporoze. Posledica dolgotrajnega pomanjkanja maščob je tudi slab imunski sistem. Dobro je vedeti, da z merjenjem ITM ne moremo dobiti teh podatkov in da lahko kljub idealnemu ITM trpimo zaradi pomanjkanja maščobe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta