Kozmetika: So dražji preparati resnično boljši?

Bonbon Bonbon
23.08.2022 06:00

Tako majhne škatlice, pa tako drage! Veliko ljudi meni, da kreme za nego kože okrog oči niso potrebne pred 50. letom. Imajo prav ali se splača plačati več?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Ali ni dovolj, da dnevno kremo za obraz nanesemo tudi na predel okoli oči in tako prihranimo 30 evrov ali več za škatlico, v kateri je kreme le za kavno žličko? S tem vprašanjem boste zagotovo šokirale prijazne prodajalke v drogerijah.

Posebnost kože okrog oči

Običajne kreme, namenjene dnevni ali nočni negi obraza, so lahko preveč agresivne za občutljivo kožo okrog oči in lahko dražijo veke. Kreme za nego kože okrog oči so prilagojene posebnostim tega dela obraza, še posebno kar se tiče koncentracije aktivnih sestavin in deleža maščobe.

Koža okrog oči je desetkrat tanjša od kože na licih. V njej ni lojnih ali znojnih žlez, ki bi ustvarjale zaščitni sloj, mešanico vode in loja. Zaradi tega je koža brez naravne zaščite zelo izpostavljena številnim škodljivim vplivom: sončnim žarkom, prebedenim nočem ter zadimljenim in pregretim prostorom. Ob tem ne smemo pozabiti, da vsak dan približno 10.000-krat trepnemo z očmi. Temu moramo dodati še izkazovanje naših čustev; statistično je nemogoče izračunati, kolikokrat dnevno se namrščimo, nasmehnemo, razjočemo ali začudeni razširimo oči. Na našo mimiko koža reagira tako, da ustvari gubice. Da se gubice ne bi poglobile, potrebuje nežna koža okrog oči veliko vlage in malo maščobe, koristijo pa ji tudi snovi, ki pomagajo ohraniti čvrstost in elastičnost kože tako, da pospešujejo nastajanje naravnih podpornih in elastičnih vlaken - kolagena in elastina. Nega kože je odvisna od kože posameznika, z vstopom v trideseta leta pa bi v nego morali vključiti poseben preparat za nego kože okrog oči.

Profimedia

Brez podočnjakov

Podočnjaki so znak neprespane noči, čeprav najpogosteje vzrok ni nočna zabava. Pogosto jih nasledimo, zaradi stresa pa postanejo še bolj opazni. Ker postaja koža z leti tanjša in bolj prozorna (za 6 odstotkov v desetih letih), postanejo podočnjaki bolj vidni. Na področju okrog oči je cirkulacija naravno počasnejša, ker je koža tanka, pa so bolj vidne tudi kapilare. Osebe, ki so nagnjene k alergijam, imajo okrog oči več temnega pigmenta.

Če ne želite, da na vašem obrazu prevladujejo podočnjaki, imate samo eno možnost: uporabljajte tekoči korektor zoper podočnjake s pigmenti, ki odbijajo svetlobo. Takšen korektor je videti naraven in se ne kopiči v gubicah. Zelo koristne so tudi kreme z ekstrakti, ki pospešujejo cirkulacijo, na primer na bazi ekstrakta bukve, bršljana ali divjega kostanja.

Tudi otekline nastanejo zaradi zadrževanja tekočine pod tanko kožo vek in niso izključno posledica burne in neprespane noči. Otečene oči so pogosto posledica suhega zraka, na primer v pisarni ali v hotelskih sobah. Nastanejo lahko tudi zaradi preveč spanca, saj predolgo ležanje zmoti pretok in razpored limfe. Otekline bodo izginile po uporabi krem, ki hladijo in pomirjajo ter s tem zmanjšujejo otečenost. Najpogostejša sestavina takšnih preparatov so snovi naravnega izvora, kot so ginko in kofein ali kumarice, aloe vera in kvas. Če imate kronično otečene oči, poiščite pomoč pri zdravniku.

Profimedia

Za popolno nego kože okrog oči so zelo koristne kreme, ki sočasno preprečujejo nastanek gubic, podočnjakov in oteklin. Dobre so tudi maske v obliki obližev, ki kožo hladijo in dajo vidne rezultate.

Ne glede na to, za kateri preparat ste se odločili, četudi je dermatološko testiran, nikoli ne sme priti v oko ali na rob veke. Če nosite kontaktne leče, je potrebna še dodatna previdnost.

Ali se torej splača investirati v drago kremo za kožo okrog oči? Da, vendar bodite pri izbiri previdni. Če imate občutljivo kožo, izberite kremo z enostavnimi sestavinami in z manj aktivnimi snovmi, ki ciljno delujejo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta