Znaki, da je vaše telo polno nakopičenih strupov. In kako jih odplakniti?

Bonbon Bonbon
19.04.2022 06:00

Med dolgo zimo se je zaradi prehrane, manj gibanja in življenja v zaprtih prostorih, bolezni in stresa v nas nabralo veliko odpadnih snovi, ki povzročajo slabo počutje. Privoščimo si spomladansko kuro.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Nekaterim je dovolj že vsak dan obrok sveže nabrane solate, radiča, motovilca ali regrata, bogatega z vitamini in minerali. Drugi si ob jutrih namesto kave pripravljajo sadno-zelenjavni sok, tretji pijejo velike količine diuretičnih čajev, četrti se namenoma izogibajo alkoholu, cigaretam in mastni hrani, peti se postijo ... Vsak po svoje in kakor nam narekujejo naša telesa, na pomlad poskrbimo, da se znebimo toksinov, ki so se nalagali pozimi.

Simptomi

Pozimi, ko je - tako pravijo tisti, ki se ukvarjajo z indijsko vedo in disciplino ajurvedo - prebavni "ogenj" zelo močan in se ljudje nagibajo k bogati in težki hrani, ki pušča ostanke v črevesnem sistemu, večinoma ne asimiliramo vse hrane, saj je pretežka za prebavo. Ko začne toplo vreme topiti sneg, se podobno dogaja v naših telesih. Cirkulacijski sistem začne oživljati, poveča se kroženje po telesu, vendar lahko nakopičeni toksini hitro sprožijo neravnovesje s posledicami, kot so alergije, prehladi idr. Pomlad je najboljši čas za razstrupljanje telesa, ker se v njem odpro mikro- in makrokanali, saj se telo poskuša samodejno znebiti toksinov.

Simptomi, ki kažejo na veliko količino strupov v telesu, so otrdeli sklepi, um postaja dolgočasen ali pa se pojavi apatija, oteženost po jedi ali nenavadna utrujenost, imunski sistem je oslabljen, zato se prej prehladimo, dobimo gripo, alergijo, astmo, smo omotični, se rahlo tresemo, imamo bolečine v mišicah, solzne in občutljive oči, stiska nas v glavi, prsih, jezik je obložen, grlo je boleče, koža manj sije in je bolj mastna.

Profimedia

Zato so spomladi najprimernejši uravnotežena prehrana, zdrav življenjski slog, zeliščni pripravki, ki večinoma čistijo debelo črevo in prebavno cev, medtem ko pravi program čiščenja deluje veliko širše. Čistimo jetra in kri, sistem znojenja in organov za izločanje ter preprečujemo nalaganje toksinov v maščobi in mišičnem tkivu. Izogibajmo se težke, hladne in težko prebavljive hrane, zmanjšajmo sladke, kisle in slane jedi, tako se bosta povečala metabolizem in prebava. Čistiti telo pomagata tudi kuhano sadje in zelenjava skupaj z začimbami, kot so kardamon, cimet, bazilika, meta, origano, semena gorčice in ingver. Sicer pa sta naša dobra domača znanca regrat in kopriva.

Kopriva in regrat

Poleg regrata je zelo zdravilna tudi kopriva. To je rastlina, ki nas sicer lahko tudi neprijetno preseneti, če se "opečemo" ob njenih listih, a vsebuje mineralne snovi, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje. To so: kalij, kalcij, magnezij, fosfor, silicij, od vitaminov pa A, B, C in K1, pa še serotonin in še kaj. Pripravki iz koprive krepijo telo, saj spodbujajo izločanje vode iz telesa, čistijo kri in lajšajo marsikatero zdravstveno težavo. Zaradi vsebnosti kalija in flavonoidov čaj iz listov koprive povečuje izločanje vode iz telesa, koprive tudi poživljajo presnovo in urejajo črevesno floro. S čajem iz kopriv lahko odpravimo pomladno utrujenost, blažimo menstrualne težave, seneni nahod in posledice alergij. Grgranje čaja iz kopriv pa pomaga pri vnetjih v ustni votlini. Tisti pogumnejši, ki si upajo koprive nabirati, si lahko skuhajo "špinačo" iz koprivnih listov ali juho.

Navadni regrat ali po latinsko Taraxacum officinale, tako listi kot korenine, vsebuje grenčine, sterole in kalij, listi tudi flavonoide, bi pojasnili strokovnjaki. Posušene liste ali korenine uporabljamo za čaj, iz listov stisnemo sok, iz korenin pa lahko izdelamo alkoholni izvleček oziroma tinkturo. Sicer pa regrat večstransko in harmonično vpliva na vse organe. Pospešuje prebavo. Po eni strani tako, da spodbuja mehanično delovanje želodca, po drugi pa tako, da pospešuje izločanje sokov jeter, trebušne slinavke in črevesja. Zato naj se obrnejo na mojstra regrata vsi, ki jim delajo težave zlatenica, žolčni krči, nezadostno delovanje jeter (z vsemi spremljevalnimi znaki: grdo kožo, ekcemi, mozolji ...), in vsi, ki imajo težave zaradi lenega črevesja ali zaprtja in preglavice s krči. Regrat pomaga! Je krepčilen, čisti kri, lajša iztrebljanje, deluje kot poživilo in je diuretik (pomaga izločati vodo iz telesa). V lekarni si lahko kupimo regratovo tikturo in opravimo dvo- ali trimesečno kuro.

Španski plašč po Kneippu

Zagotovo bomo na knjižni polici doma ali pri svojih starih starših našli knjigo slovitega zdravilca Sebastiana Kneippa, ki je za zdravljenje raznih bolezni usmerjal v t. i. "knajpanje". Njegov španski plašč, kakor je poimenoval svojo metodo čiščenja, primernejšo za hladnejši del leta, ko koža zaradi toplih oblačil ne diha, ledvice pa so pretirano obremenjene, je tudi primerna za spomladansko čiščenje. Opisal pa jo je tako: bombažno rjuho namočite v toplo vodo, ki ji v razmerju 1: 1 dodate jabolčni kis. Vse telo razen glave ovijete v to rjuho, nato se zavijete še v suho rjuho in pokrijete z volneno odejo. Tako pokriti ležite približno eno uro. Edino, kar lahko ta dan zaužijete, je vroča voda z dodatkom limoninega soka (za en kozarec sok ene limone). Sok pijete po slamici na pol ure, popijete ga 12 kozarcev. Kakor pojasnjuje Kneipp, je španski plašč odlična metoda za alkalno čiščenje telesa, ki je pri večini sodobnih ljudi zakisano. Terapija pod španskim plaščem sproža širitev por ter iz telesa vleče strupene snovi in sluz, zato uravnava telesno temperaturo in splošno zdravstveno stanje.

Profimedia

Naravna čistila

Naravna "čistila" za telo so limonin sok, ki ga lahko zjutraj zmešamo z medom in mlačno vodo, ter spijemo tešče. Zdravniki ajurvede priporočajo 15-minutno jutranje žvrkljanje sezamovega olja v ustih (na tešče). Babica nam bo dala doma pripravljen jabolčni kis, ki ga bomo pomešanega z mlačno vodo in medom spili na tešče, če pa bomo temu napitku dodali ščepec kajenskega popra, bomo dobili tekočino, ki čisti kri ter pomaga pri krčnih žilah, razširjenih venah in čirih. Jabolčni kis, zmešan z vodo in oljčnim oljem, pa čisti jetra. Tudi sok iz surove pese učinkovito čisti kri. Česen pa je znan uničevalec bakterij, glivic in črevesnih zajedavcev. Najboljše ga je uživati surovega.

Profimedia

Sadje je najlažje prebavljiva hrana in najbolj znan alkalizator, notranje čistilo, naravno zdravilo. Pomaranče, ananas (njegov bromelin čisti trebušno slinavko), jabolka, lubenice idr. A sokove si iztisnite sami, po možnosti iz organsko pridelanega sadja, sicer ga olupite. Sok pa zmešajte z vodo in srkajte počasi.

Čiščenje telesa naj poteka postopoma: najprej prečistimo in okrepimo prebavila (kuhajmo si zelenjavne juhe, jejmo fižol, kalčke, bučna, lanena, sezamova semena), potem spodbujajmo površinske organe izločanja, kot so črevesje, pljuča, limfni sistem in koža (jejmo veliko kuhanega žita, a ne pšenice, temveč riž, piro, ajdo, sojo, proso, amarant) in pomagajmo še globinskim organom izločanja, kot so ledvice in jetra (sadje, grenka zelenjava, začimbe, olivno, sezamovo in laneno olje). Za čiščenje si vzemimo od dva do štiri tedne in poskrbimo za veliko gibanja, posebno na svežem zraku. Nosimo oblačila iz naravnih materialov, izogibajmo se strupenim snovem v našem okolju, pijmo veliko vode.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta