Glavobola nima smisla prenašati, spopadite se z nadlogo takoj. Ne pomagajo samo tablete

Bonbon Bonbon
15.04.2022 06:00

Za več deset tisoč Evropejcev je glavobol običajna in celo vsakodnevna težava. Mednje sodi veliko tistih, ki so žrtev migrene, posebne oblike glavobola, ki zahteva ustrezen odnos in specifično zdravljenje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Veliko moških in otrok ima glavobol občasno ali pogosto, številne ženske pa tožijo nad občasnimi ali rednimi težavami, denimo pritiskom v zaglavju, stiskanju v senceh, občutkom teže v glavi ... Vseeno, kako pogost je glavobol in v kakšni obliki se pojavlja, nesmiselno ga je prenašati. Za njegovo preprečitev je na voljo vrsta rešitev.

Akupunktura

Akupunktura ima analgetski in sproščujoč vpliv in jo kot terapijo dokaj pogosto izberejo za omilitev glavobola ne glede na njegov vzrok, denimo napetost vratnih mišic, stres, utrujenost itd. Število in pogostost obravnav z akupunkturo določi terapevt, odvisno od vrste, pogostosti in vzroka bolečin. V nekaterih primerih je akupunktura tako učinkovita, da ni treba jemati analgetikov.

Analgetiki

Lep čas so menili, da lahko kombiniranje in izmensko uživanje aspirina in paracetamola hitreje in bolje omili glavobol, vendar so potem raziskave pokazale, da takšno jemanje zdravil ne prinaša kake posebne koristi. S pomočjo zdravnika ali farmacevta je treba izbrati zdravilo, ki - odvisno od pogostosti, vrste in moči bolečin - najhitreje in najbolje omili bolečine.

Vlaga

V nekaterih primerih zadošča spiti nekaj kozarcev vode in že bo čutiti olajšanje. Zdravniki trdijo, da je dehidracija dokaj pogost vzrok glavobola, še zlasti pri starejših.

Sivka

Za esencialno olje sivke je potrjeno, da deluje analgetsko. Kapljico ali dve tega olja pomešamo z malo olja sladkega mandlja in z mešanico nežno s krožnimi gibi masiramo sence, zaglavje (zatilje) in vratno hrbtenico. Čeprav gre za naravni olji, pa je potrebna previdnost. Uporabimo le priporočene odmerke, za nasvet pa se obrnemo na zdravnika.

Medicinska gimnastika

V nekaterih primerih bo terapevt medicinske telovadbe (kinezioterapije) pripomogel k odpravi bolečine, ki se je pojavila na območju zaglavja in vratu.

Shutterstock

Kofein

Kofein spodbuja oženje razširjenih krvnih žil, ki so pogost vzrok glavobola, in izboljšuje vsrkavanje paracetamola in njegovo delovanje. Če bi torej radi na hitro ustavili glavobol, je treba spiti skodelico sladkane kave ali kozarec kokakole. Sladkor pomaga, ker prepreči znižanje ravni sladkorja v krvi, kar je pogost vzrok glavobola.

Krioterapija

Krioterapija je zdravljenje bolezni z ledom. Utripajočo bolečino na območju čela ali senc zelo hitro omili hladna obloga, ker se krvne žile pod vplivom hladnosti ožijo. Boleč del glave masiramo s kockico ledu, ovito s čistim platnenim robčkom, ali pa h glavi kratko malo prislonimo hladno oblogo, ki jo kupimo v lekarni in hranimo v zamrzovalniku.

Kamilica

Zoper glavobol pomaga kamilični napitek ali kamilica v obliki tablet ali kapljic. Nosečnice in doječe matere smejo uporabiti samo čaj oziroma si morajo glede uporabe pripravkov pridobiti mnenje zdravnika.

Sprostitev

Sami ali s terapevtovo pomočjo poiščite tehniko, ki vam omogoči najhitrejšo in najboljšo sprostitev. Nekomu bo najbolje ustrezalo ležanje in globoko dihanje v tišini in poltemi, komu drugemu pa avtogeni trening. Najpomembneje je, da se naučite sprostiti, nakar se boste naučili, kako preprečiti glavobol. Če pa se bo vseeno pojavil, boste vedeli, kako ga hitreje omiliti.

Plavanje in kolesarjenje

Redno ukvarjanje s športom, kar pomeni 30 do 40 minut trikrat ali štirikrat na teden, je odlična pomoč zoper stres, ki je eden najpogostejših vzrokov glavobola. Šport poleg tega spodbuja izločanje naravnega analgetika endorfina. Pomembno pa je, da vam šport, s katerim se ukvarjate, zbuja zadovoljstvo. Še posebej priporočljive so manj in zmerno težavne športne discipline, denimo kolesarjenje in plavanje.

Prebava

Nadvse pomembno se je naučiti prepoznati glavobol, ki je posledica prebavnih težav. Te pri nekaterih ljudeh povzroči že neznatno znižanje ravni sladkorja v krvi, pri drugih pa so posledica obilnega obroka in težko prebavljivih grižljajev. Pa tudi nekatera živila lahko povzročijo bolečino: čokolada, fermentirani siri, sladice, belo vino itd.

Profimedia

Samomasaža

Ko bolečina kakor obroč stisne lobanjo, se naša roka spontano dotakne glave. Dotik nam prija, četudi zmeraj ne pomaga. Poglejmo gibe, ki pa pomagajo. Gre za samomasažo, ki jo izvajamo sede, z lakti, naslonjenimi na mizo.

- Sprostite čeljusti, usta malce odprite, kazalec dajte na točko, kjer se stikata gornja in spodnja čeljust, in delajte majhne krožne gibe proti ušesni mečici.

- Kožo na zatilju stiskajte, kakor da bi hoteli oblikovati trdo zmes. Hkrati z glavo rahlo migajte.

- Začnite pri ramenih in hkrati masirajte z obema rokama čez vratno hrbtenico proti zatilju.

Računalnik

Se je skoraj vsak vaš delovni dan, ki ste ga preživeli za računalnikom, končal z glavobolom?

Preverite:

- oddaljenost od zaslona mora ustrezati dolžini vaših rok,

- zaslon (sredina) mora biti na višini vašega pogleda ali malce nižje, v nobenem primeru pa višje,

- vaš hrbet mora biti pri delu udobno naslonjen, pokončen in sproščen,

- vsaki dve uri imejte premor, vstanite, sprehodite se, skozi okno malce poglejte naokrog,

- občasno izvedite nekaj vaj za sprostitev mišic in oči: oči zaprite in počasi premikajte glavo naprej in nazaj; potem zapirajte eno in potem drugo oko; ne da bi premikali glavo, usmerite pogled navzgor, navzdol, na levo in desno; s pogledom krožite najprej v eni in potem v drugi smeri in ga na koncu izmenjaje fiksirajte na neko oddaljeno in neko bližnjo točko.

Spanje

Če se nočete zbuditi s težko in bolečo glavo, morate spati dovolj in dobro, torej na dobri (ne premehki, ne pretrdi) vzmetnici, z ustreznim (ne previsokim, ne prenizkim) zglavnikom in v prezračeni in neogrevani sobi.

Toplota

Če gre za rahlo do zmerno bolečino v zadnjem delu glave vsak dan, je ta glavobol skoraj zmeraj posledica stresa, včasih pa davnih udarcev ali poškodbe vratnih vretenc zaradi padca, skoka itd. Ta glavobol sproži utrujenost ali psihična napetost. V obeh primerih bo pomagala toplota (ker sprošča mišice ob osnovi glave). Odlična pomoč so Schantzov ovratnik, segreta blazina, topel zrak fena, curek tople vode ali običajna topla obloga.

Vid in oči

Če ste pogosto žrtev glavobola, bo treba na oftalmološki pregled. Oslabljen vid povzroča utrujenost oči in po dolgih urah pred računalnikom ali večurnem branju se pojavi glavobol.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta