Majhen trik, velik učinek: Znate s klinčkom odgnati nadležen zobobol?

Bonbon Bonbon
30.11.2022 06:00

V naši domači zbirki začimb se skriva pravi čudež. Klinčki niso uporabni samo za kompot in kuhano vino.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Natalija Jurše

Glavna sestavina klinčkov (nageljnovih žbic) je evgenol, v zobozdravstvu uporabljan kot analgetik in za preprečevanje okužb. Če vas boli zob, zadošča na boleče mesto namestiti košček vate, namočene v klinčkovo olje, in bolečina bo takoj izginila.

Nekaj klinčkovih listov je mogoče dati v usta, jih pustiti, da se zmehčajo, nato pa jih rahlo zagrizemo, da sprostimo olje v njih. Nato liste prislonimo k bolečemu zobu in pustimo pol ure delovati. Gre za protivnetno in protibakterijsko delovanje. Neka indijska raziskava je pokazala, da klinčki varujejo pred razvojem raka materničnega vratu in pred srčnimi obolenji. Ker vsebujejo veliko vitamina C, so močan antioksidant.

Shutterstock

Protibolečinski učinek ima tudi ingver, a na drugem področju. Večmesečna raziskava z udeležbo 60 ljudi je pokazala, da so se tistim, ki so redno uživali ingverjeve tablete, zmanjšali migrenski napadi. Tretjina testirancev, ki so uživali ingver kot dodatek, je dve uri po nastanku bolečin povedala, da so bolečine povsem prenehale, in samo pri 16 odstotkov sodelujočih so se bolečine ohranile (nezmanjšane). Ingver že leta uporabljajo za blaženje slabosti, jutranjih ali po potovanjih, in ob zastrupitvah s hrano. Znanstveniki michiganske univerze so odkrili, da visokoproteinski napitki, začinjeni z ingverjem, zmanjšajo slabost, posledico poslabšanih zdravstvenih stanj zaradi kemoterapije in anestezije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta