Do boljšega počutja z aromaterapijo: Nič vam ne koristi, če vdihujete staro, žarko olje

Bonbon Bonbon
16.11.2022 06:00

Eden naravnih načinov, kako vzpostaviti ali vrniti ravnovesje telesu in čustvom, je gotovo uporaba eteričnih olj, bolj poznana pod imenom aromaterapija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Eterična olja lahko vdihavamo, vtiramo v kožo, dodajamo v kopeli ... Učinkujejo zdravilno in antiseptično, pomagajo odpraviti tesnobo, napetost, potrtost ali le pripomorejo, da je večer bolj romantičen.

Domnevajo, da je aromaterapija stara vsaj šest tisoč let. Že stari Egipčani so vedeli, da aromatične snovi dobro učinkujejo na telo in dušo. Svečeniki zdravilci so denimo z dišečimi pripravki zdravili depresijo in bolezni živčevja. Stari Grki in Rimljani so pridobivali in uporabljali dišave, ki so jim pripisovali pomirjevalne, afrodizične in druge lastnosti. Odišavljali so templje in druge obredne prostore, dišave in kadila pa so uporabljali tudi v domovih, da bi pregnali zle duhove. Dišavna olja so uporabljali tudi kot lepotna sredstva. Stari Rimljani so denimo po kopeli šli v masažni prostor, tam pa so se natrli z dišavnimi olji, ki so kožo naredila gladko in prosojno. V srednjem veku so bila eterična olja temelj obrambe pred epidemijami. Podobnih primerov je v zgodovini človeštva na tisoče.

Eterična olja so rastlinski hormoni

Čeprav se eterična olja uporabljajo že tisočletja, se je termin aromaterapija uveljavil nedavno. Francoski kemik R. M. Gattefosse je leta 1973 objavil knjigo, v kateri je svojo metodo terapevtske uporabe eteričnih olj poimenoval aromaterapija. Prepričan je bil, da eterična olja prodirajo skozi kožo in delujejo na živčni in endokrini sistem.

Profimedia

Aromaterapijo lahko definiramo kot uporabo eteričnih olj za izboljšanje zdravja in telesne ter duhovne vitalnosti, ki se izvaja z inhaliranjem ali nanosi na kožo. Aromaterapija se imenuje zato, ker ta olja dajejo rastlinam aromo, vonj. Je del komplementarne medicine, kar pomeni, da ne upošteva zgolj simptomov, temveč splošno telesno stanje. Eterična olja imajo sposobnost, da učinkujejo na več telesnih funkcij hkrati, zaradi širokega razpona delovanja pa je aromaterapija ena od metod za aktivno preprečevanje številnih tegob in dober način vzdrževanja duševne in telesne kondicije.

Eterična olja so bistvo rastlin, čeprav jih je v njih zelo malo - včasih komaj 0,01 odstotka. Najdemo jih v popkih, cvetovih, listih, steblih, vejah, semenu, deblu. Nekatera najbolj znana eterična olja vsebujejo janež, baziliko, cimet, ingver, jasmin, koriander, vanilijo, mirto, pačulo, kaduljo, vrtnico ... Olja vsebujejo številne zapletene biokemične snovi, med drugim vitamine, naravne antibiotike in antiseptike. Eteričnim oljem pravimo rastlinski hormoni. Podobno kot naše žleze izločajo različne hormone, ki vplivajo na telesno delovanje, tudi rastlinski hormoni izzovejo različne učinke, če jih pravilno uporabljamo.

Uporaba in delovanje eteričnih olj

Z eteričnimi olji si lahko pomagamo pri opeklinah, manjših ranah, pikih, aknah, glavobolu, slabosti, prehladu, lajšanju revmatičnih obolenj, za boljšo prekrvitev, proti bolečinam v ušesih, driski, slabi prebavi itd. Aromaterapijo lahko izvajamo na različne načine: z masažo, inhalacijo, kopelmi ... Masaža že sama po sebi sprošča, če pa masažnemu olju primešamo določeno esenco, se učinek poveča. Ko eterična olja skozi kožo pridejo v krvni obtok, lahko delujejo na katerikoli organ, skozi katerega potuje kri, in lahko nanj učinkujejo blagodejno in terapevtsko. Ker so eterična olja zelo hlapljiva in koncentrirana, jih vedno razredčimo z oljno podlago, to je katerim koli naravnim rastlinskim oljem, denimo mandljevim ali sončničnim.

Inhalacija eteričnih olj je druga pot. Molekule eteričnih olj prenašajo svoje specifične lastnosti v tisti del možganov, ki je povezan s pomnjenjem, učenjem in čustvi (limbični sistem), hkrati pomirjajo, stimulirajo ... Eterična olja lahko vdihujemo posredno, z inhalatorjem, oziroma neposredno, ko olja hlapijo v prostor. Najpogosteje to storimo preko aromasvetilk. V aromasvetilko, v kateri stoji voda in pod njo gori sveča, damo od pet do petnajst kapljic olja, odvisno od velikosti prostora. Eterična olja pa je možno vdihavati tudi s pomočjo obkladkov, namočenih v toplo vodo, ki ji dodamo deset kapljic eteričnega olja, ali z odišavljenimi robci.

Tretja možnost so kopeli; to je zelo koristna aromaterapevtska metoda, kajti olja hkrati absorbiramo skozi kožo in vdihujemo. Ker eterična olja niso vodotopna, potrebujemo emulgator. V nekaj žlicah mleka ali sladke smetane raztopimo eterično olje in mešanico zlijemo v vodo.

Na kaj je treba biti pozoren

Strokovnjaki opozarjajo, da se je pred nakupom eteričnih olj treba prepričati o njihovi kakovosti. Olja velikokrat razredčijo ali pa sintetično izdelujejo. Le naravna eterična olja brez kemičnih dodatkov imajo zdravilno moč. Kakovostna olja so draga, zato pozor ob cenenih oljih. Steklenička mora imeti dober pokrovček in nastavek, ki naj bo prilagojen tipu olja; to omogoča počasno kapanje eteričnih olj. Na etiketi pa morajo biti razvidna tudi navodila za shranjevanje eteričnega olja in rok trajanja.

Profimedia

Eterična olja so občutljiva na svetlobo in zelo hlapljiva. Zato jih moramo hraniti na hladnem, v temnih, tesno zaprtih stekleničkah. Plastika ni primerna, ker lahko kemično reagira z esencami. Rok uporabe je več let, vendar sčasoma vonj in učinkovitost pojenjata, zato si nikar ne delajte zalog. Eterična olja čim manj izpostavljajmo zraku. Vsekakor pa je olja treba uporabljati previdno. Pri zelo občutljivih ljudeh esence lahko povzročijo kožne iritacije, nekatera zelo intenzivno dišeča eterična olja pa glavobol ali slabost. Za konec pa še to opozorilo: nekatere tegobe, zaradi katerih ne obiščemo takoj zdravnika, kot so glavobol, prehlad, nespečnost, menstrualne bolečine, lahko omilimo ali odpravimo s primerno uporabo eteričnih olj. Ni pa priporočljivo, da sami sebi predpišete pripravke z eteričnimi olji za zdravstvene težave, ki zahtevajo strokovno obravnavo. Prava mera in zdrava pamet naj obveljata tudi pri uporabi eteričnih olj.

Psihološki učinki eteričnih olj

Strokovnjaki priporočajo proti določenim počutjem uporabo naslednjih eteričnih olj: proti ljubosumnosti vrtnico, proti preobčutljivosti pa jasmin, kamilico ali meliso. K ublažitvi šoka pomagata melisa in neroli, pri zmedenosti bazilika, bosvelija, cipresa, poprova meta in pri žalovanju majaron, ožep in vrtnica. Če trpite za hipohondrijo, izberite jasmin in meliso, če vas grabi jeza, uporabite kamilico, meliso, vrtnico ali ylang-ylang. Ob občutku panike pomagajo jasmin, kadulja, kamilica, majaron, melisa, neroli, sivka ali ylang-ylang, ob strahu ali preganjavici pa bazilika, brin, jasmin, kadulja, majaron, ožep ali vrtnica.

 

 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta