Morda že vse življenje čaj pripravljate na napačen način. Nikar ne naredite tega ...

Bonbon Bonbon
17.11.2021 06:00

Ste vedeli, da velja čaj takoj za vodo za najbolj priljubljen napitek in da ima največ blagodejnih učinkov? Pripravimo ga tako, da osušene liste Camelie sinensis, zimzelene rastline, ki uspeva v subtropskem podnebju, poparimo. Na Kitajskem ga pijejo že 2000 let in vsem vrstam čaja pravijo "cha". V Evropi so ga začeli piti šele v 17. stoletju. Razlikujemo dve skupini čajev: črne in zelene, ki jih pridobivajo iz iste rastline, vendar njene liste obdelajo nekoliko drugače. Pa poglejmo, kako ga je najbolje pripraviti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Če liste posušimo in jih nato izpostavimo še popolni fermentaciji, dobimo črni čaj, bogat s tanini, ki mu dajejo intenziven in trpek okus. Če liste izpostavimo delni fermentaciji ali jih samo posušimo, dobimo čaj z blažjim okusom oziroma razne vrste zelenega čaja. Poleg tega da je bogat z alkalnimi solmi in oligoelementi, vsebuje tudi tein (približno 15-60 mg v eni skodelici), ki poživlja.

Lahko ga pijemo vsak dan, vendar ni priporočljivo pretiravati s količino. Prednost bi morali dati blagim čajem oziroma tistim z manj teina ter posušene liste ali filter vrečko pustiti v vodi največ tri minute. Nekoč je bilo mogoče čaj kupiti samo v obliki posušenih listov, ki jim nekateri dajejo prednost še danes. Kljub temu se zdi, da večina zaradi praktičnosti raje izbere čaj v filter vrečkah. Male svilnate filter vrečke je leta 1904 izumil Američan Thomas Sullivan, vendar so v ZDA postale priljubljene šele v 20. letih minulega stoletja, v Avstraliji pa komaj trideset let pozneje.

Bogastvo flavonoidov

Čaj vsebuje tudi močne antioksidante - flavonoide. Ti organizmu pomagajo pri obrambi pred prostimi radikali, ki so med drugim odgovorni za pospešene procese staranja, hkrati pa izzivajo tako imenovani oksidacijski stres. Številne snovi in molekule imajo antioksidacijski učinek: encimatske spojine, vitamini, minerali in polifenoli. Zadnje tri lahko vnašamo s hrano. Polifenole v nasprotju z vitamini in minerali najdemo samo v živilih rastlinskega izvora, velike količine pa jih vsebuje tudi čaj. Prav zaradi polifenolov priporočajo redno uživanje tega napitka.

Shutterstock

Čeprav pridobivajo zeleni čaj z iste rastline kot črnega, vsebuje zeleni veliko več polifenolov, saj posušenih listov ne izpostavijo fermentaciji. Čeprav čaju poleg številnih koristnih učinkov pripisujejo tudi lastnost, da preprečuje nastajanje kariesa, priporočajo, da ga pijemo brez sladkorja ali da sladkor nadomestimo z umetnim sladilom. Med številnimi blagodejnimi učinki na zdravje je treba omeniti predvsem tega, da pomaga preprečevati bolezni ožilja. Vsekakor bi se morali izogibati pitju čaja z mlekom, saj ta v kombinaciji z mlekom izgubi svoje koristne učinke. To je potrdila raziskava, v katero so vključili 60 žensk, starih okoli 50 let. Razdelili so jih v dve skupini in obe sta dnevno popili pol litra črnega čaja, vendar je ena skupina žensk pila čaj z mlekom, druga pa brez njega. Učinek teh napitkov so dve uri po zaužitju opazovali z ultrazvokom. Ugotovili so, da čaj izziva širjenje krvnih žil, s čemer vpliva na prekrvitev. Toda pri ženskah, ki so pile čaj z mlekom, tega učinka niso opazili. Znanstveniki so zato sklenili, da mleko izniči pozitivne učinke čaja na krvožilni sistem. Po mnenju nekaterih je za tak učinek mleka v čaju odgovorna mlečna beljakovina kazein.

Toda tistim, ki imajo radi okus čaja z mlekom, se ni treba odreči svojemu priljubljenemu napitku. Zadostuje že, če kravje mleko nadomestijo s sojinim ali riževim, ki ne vsebujeta kazeina.

Shutterstock

Izberite vrsto čaja glede na učinke, ki jih želite občutiti:

- Zeleni čaj ni fermentiran, zato ima blag, osvežujoč okus.

- Črni čaj je prestal ves proces fermentacije, zaradi česar je trpek ter ima intenziven okus in barvo.

- Čaj oolong: delno fermentirani listi imajo prijeten sadni okus.

- Jasminov čaj je pravzaprav zeleni ali oolong čaj, ki mu dodajo okus jasmina.

- Chai je priljubljen čaj Indijcev: pravzaprav gre za črni čaj z okusom cimeta, klinčkov in kardamoma.

Profimedia

Zeliščni čaji

Poparki listov, cvetov in drugih delov rastlin imajo blagodejne učinke:

- meta izboljšuje in lajša prebavo,

- rožmarin umirja napetost,

- šipek je bogat z vitaminom C,

- kamilica in cvetovi limete omilijo glavobol,

- limona pomaga odpraviti nespečnost,

- koren baldrijana omili stres.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta