Morska hrana proti raku: Že s sto grami orade dosežete dnevni vnos omega-3

29.10.2021 06:00
Nekatera živila lahko pomembno prispevajo k temu, da se raku izognemo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Ob z vitamini in minerali bogati zelenjavi in sadju je priporočljivo prehranjevanje v sredozemskem kulinaričnem duhu. Morska hrana, še posebno plave ribe, lahko pomaga ustaviti raka dojke. Ključne pri tem so omega-3-maščobne kisline in oljčno olje, ki zavirajo rast rakastih celic. Že s sto grami zaužite orade dosežemo potreben dnevni vnos omega-3-maščobnih kislin.

Kaj vemo o omega-3-maščobnih kislinah? Te maščobne kisline so v morskih živalih in nekaterih sredozemskih rastlinah (oljka). Znižujejo raven trigliceridov in dvigujejo raven dobrega holesterola (HDL). Znano je tudi, da ribje olje preprečuje oziroma lajša težave pri revmatoidnem artritisu, zmanjša možnost ponovnega srčnega napada, ohranja prehodnost žil, znižuje krvni pritisk, omili vnetje črevesja, pomaga ublažiti simptome multiple skleroze, skrajša napade astme in zmanjša pogostost migrenskih glavobolov. Največ omega-3-maščobnih kislin je v mesu plavih rib, kot so skuša, sardela, tuna, losos, jezerska postrv in atlantski jeseter. Izmed belih rib nas z omega-3-maščobnimi kislinami izdatno založi orada. Delitev na bele in plave ribe je tesno povezana z vsebnostjo maščob in strukturo mesa. Bele ribe prepoznamo po belem in nežnem mesu, ki je v primerjavi z mesom plave ribe bolj nevtralnega okusa.

Zmerne količine omega-3- maščobnih kislin najdemo tudi v progastem ostrižu, morskem psu, mečarici in mavrični postrvi. Rakovice, jastogi, rakci, dagnje in lignji vsebujejo manj omega-3-maščobnih kislin. Te najbolj učinkujejo, če ribe pečemo na žaru ali jih kuhamo, z dodajanjem rastlinskih olj, ki vsebujejo omega-6-maščobne kisline, namreč zmanjšamo učinek omega-3.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta