Presenečeni boste, kako zelo pomembna za zdravje je barva hrane na vašem krožniku

Bonbon Bonbon
02.06.2021 06:00
Da si jedilnike pripravljamo po prehrambni piramidi, kakršnikoli že, smo že slišali, tudi za izbiro hrane glede na krvno skupino, nekoliko manj znano pa je morda, da si primerno hrano lahko izbiramo tudi po barvah. Rastlinski pigmenti naj bi namreč blagodejno delovali na naš organizem, tako si lahko sadje in zelenjavo izbiramo tudi po barvah. Bolj je pisano in živahno, bolj je zdravo, bi lahko poenostavili.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Da morata biti sadje in zelenjava vsak dan na našem jedilniku, je splošno znano dejstvo, da pa bi bila tovrstna prehrana popolna, mora biti raznovrstna ne le po vrstah sadja in zelenjave, pač pa tudi po barvah. Če torej malce obrnemo pravilo, da je hrana paša ne le za usta, ampak tudi za oči, lahko rečemo, da je pisan sadno-zelenjavni krožnik ne le lep na pogled, pač pa tudi zdrav. Sodobni trendi v prehrani tako pravijo, da različne barve vplivajo na določena dogajanja v našem telesu in po teh dognanjih bi morali vsak dan pojesti pet obrokov sadja: eden naj bo v oranžni, eden v rdeči in eden v zeleni barvi, dva pa v barvah po lastni izbiri.

Zelena barva krepi imunski sistem

Zeleno sadje in zelenjava vsebujeta zeleni klorofil, ki ščiti pred karcinogenimi obolenji, še posebno pred hormonalnimi. Zelena zelenjava vsebuje tudi veliko folne kisline, ki je izjemno pomembna za rast in obnovo celic, zato je nadvse pomembno, da jo uživajo nosečnice in otroci.

Profimedia

Zeleno sadje ugodno vpliva na krepitev imunskega sistema, pozitivno učinkuje na delovanje žlez, zmanjšuje vnetja ter krepi prebavila. Poleg tega pozitivno deluje na psiho, pomirja in sprošča, zmanjšuje nervoze in razdražljivost. Torej veliko razlogov, da jemo špinačo, brokoli, grah, zeleno solato, stročji fižol, ohrovt, brstični ohrovt, blitvo, rukolo, jabolka in hruške, če naštejemo samo nekaj vrst.

Rdeča spodbuja aktivnost

Rdeča barva pomeni eno samo ljubo zdravje. Sadje in zelenjava te barve sta zavoljo vsebnosti rdečih rastlinskih pigmentov - karotenoidov, še posebno likopenov - močna antioksidanta. Ti nevtralizirajo škodljive proste radikale, ki uničujejo celice, sadje in zelenjava z vsebnostjo rdeče barve pa z nevtraliziranjem teh radikalov ščitita pred rakastimi obolenji.

Poleg tega rdeče sadje in zelenjava znižujeta raven holesterola v krvi in pospešujeta krvni obtok ter tako zmanjšujeta možnosti obolenja srca in ožilja, ščitita vezna tkiva in delujeta protivnetno, blagodejno vplivata tudi na opekline in zdravje prostate. Rdeča barva tudi pozitivno deluje na psiho, je stimulativna in vzpodbuja ustvarjalnost. Jejmo torej paradižnik, rdeča papriko, radič, jagode, maline, višnje, češnje, jabolka, rdeči ribez ...

Oranžna zoper depresijo

Korenje, buče, rumena paprika, hruške, jabolka, pomaranče, ananas, kaki, marelice, breskve in drugo oranžno sadje in zelenjava ugodno vplivajo na depresijo, krepijo živce in pomagajo vzpostaviti čustveno ravnotežje, rumena barva pa ugodno vpliva na koncentracijo.

Oranžno sadje in zelenjava vsebujeta veliko karotenoidov, še posebno betakarotena, tako da imata tudi izjemno ugoden vpliv na zdravje: organizem varujeta pred prostimi radikali in tako zmanjšujeta možnosti rakastega obolenja, krepita imunski sistem in varujeta kožo pred škodljivim UV-sevanjem ter prehitrim staranjem.

Vijolična za pomiritev

Poleg vijolične barve veljajo enake ugotovitve tudi za modro in črno - sadje in zelenjava teh barv vsebuje tudi bioflavonoide, ki imajo več ugodnih učinkov na zdravje človeka: so izjemno močni antioksidanti, znižujejo raven holesterola v krvi in pritisk, vzpodbujajo krvni obtok in delovanje kapilar ter tako bistveno pripomorejo k zaščiti pred boleznimi srca in ožilja. Delujejo tudi protivnetno in antibakterijsko, spodbujajo nastajanje inzulina v telesu in zmanjšujejo izločanje histamina. Poleg tega vijolično sadje in zelenjava sprošča ter pripomore k ravnovesju v telesu, vpliva pomirjevalno, če smo razdražljivi in agresivni.

Profimedia

In poletni čas ponuja obilo sadja in zelenjave vijolične, modre in črne barve: jajčevci, slive, robide, borovnice, grozdje, črni ribez, smokve.

Da bi iz zaužitega sadja in zelenjave telo res kar najbolje izrabilo vse koristne snovi, je pomembno, da vsaj tretjino dnevne količine sadja in zelenjave zaužijemo sveže, brez termične obdelave. Naše telo bo tako lepo na pogled, predvsem pa zdravo. Pestra sadno-zelenjavna prehrana je dobrodošla za vse, predvsem pa seveda za športnike, otroke, rekonvalescente in za vse tiste, ki se soočajo z različnimi stresnimi situacijami, vendar je zanje pomembno, da imajo dovolj delovne energije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta