Pet koristnih učinkov granatnega jabolka za zdravje: Vsebuje več antioksidantov kot rdeče vino in zeleni čaj

17.10.2021 04:15
Ena od študij je pokazala, da utegnejo njegovi antioksidanti omiliti bolečine v mišicah in pospešiti njihovo regeneracijo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zakladnica vitaminov Foto: Foto: Fotolia
Fotolia

Okusna, sočna in rubinom podobna semena granatnega jabolka so prava zakladnica vitaminov, mineralov in vlaknin. V nadaljevanju preberite, zakaj je ta sadež tako zdrav.

​Zmanjšuje tveganje za bolezni srca

Granatno jabolko vsebuje ogromno snovi, ki imajo antioksidativne lastnosti in so koristne za zdravje, saj naših celic ne varujejo samo pred poškodbami, ampak tudi pred snovmi, kot je holesterol. To pomeni, da lahko z rednim uživanjem granatnega jabolka precej zmanjšamo tveganje za aterosklerozo.

Znanstveniki so leta 2013 v okviru svoje študije preučili, kaj se zgodi, če pacienti z visokim krvnim tlakom dva tedna vsak dan popijejo 150 mililitrov soka granatnega jabolka, in izkazalo se je, da zniža krvni tlak. Študija iz leta 2005 pa je pokazala, da uživanje soka granatnega jabolka izboljša dotok krvi v srce pri pacientih s koronarno boleznijo. Toda to so bile le manjše študije, katerih ugotovitve bi morali znanstveniki vsekakor preveriti še z obsežnejšimi raziskavami.

​Izboljšuje zdravje kosti

Študiji na miših, opravljeni leta 2014 in 2015, sta nakazali, da utegne imeti uživanje granatnega jabolka preventiven učinek pri izgubi kostne mase. Vendar pa tega še niso potrdili s študijami na ljudeh. Ugotovitve nakazujejo, da bi lahko imela tako sok kot izvleček semen granatnega jabolka koristne učinke zlasti za ženske srednjih let in tiste v meni.

​Izboljšuje športne dosežke

Študija iz leta 2016 je pokazala, da utegnejo antioksidanti v granatnem jabolku in soku iz granatnega jabolka omiliti bolečine v mišicah ter pospešiti njihovo regeneracijo po treningu moči. V okviru neke druge študije pa so izvedenci ugotovili, da so športniki v 30 minutah po zaužitju izvlečka granatnega jabolka dosegli precej boljše rezultate, zlasti v športih, ki vključujejo intervalni tek.

​Ima protivnetni učinek

Granatno jabolko ima trikrat večjo antioksidativno aktivnost kot rdeče vino in zeleni čaj, zato je mogoče sklepati, da ima tudi močan protivnetni učinek. Znanstveniki so protivnetne lastnosti granatnega jabolka preučili v okviru cele vrste študij. Prve raziskave so pokazale, da najverjetneje omili vnetje v črevesju. Z neko drugo študijo so raziskovalci preučili morebitne protivnetne učinke antioksidativne snovi, poimenovane punična kislina. Gre za nenasičeno maščobno kislino, ki je v pečkah granatnega jabolka in verjetno zavira reprodukcijo celic raka dojke.

Raziskava, katere izsledki so bili objavljeni v reviji Journal of Research in Medical Sciences, je pokazala, da se je pri pacientih s sladkorno boleznijo tipa 2, potem ko so dvanajst tednov vsak dan pili sok granatnega jabolka, zmanjšalo število vnetnih markerjev.

Pravkar potekajo študije, v okviru katerih raziskovalci preučujejo učinke soka granatnega jabolka na vnetne markerje pri pacientih, ki so hospitalizirani zaradi covida-19. Čeprav se zdijo te študije zelo obetavne, bodo morali znanstveniki opraviti še veliko več raziskav, da bodo lahko z gotovostjo zatrdili, da ima ta sadež specifične protivnetne učinke.

Popestri solate Foto: Profimedia
Profimedia

​Izboljšuje spomin

Raziskave, v okviru katerih znanstveniki preučujejo učinke granatnega jabolka in njegovega soka na kognitivne funkcije, so še vedno v zgodnjih fazah. V okviru ene od njih so udeležence z manjšimi težavami s spominom prosili, naj štiri tedne vsak dan popijejo 225 mililitrov soka granatnega jabolka. Izkazalo se je, da se je pri udeležencih študije stanje po štirih tednih dejansko izboljšalo.

Študija na miših pa je denimo nakazala, da bi lahko imel sok granatnega jabolka koristne učinke na kognitivne funkcije pri teh živalih. Toda znanstveniki bodo morali opraviti še veliko več raziskav, da bodo lahko dokončno potrdili pozitivne učinke granatnega jabolka na spomin.

​Lahko granatno jabolko jemo vsi?

Nekateri ljudje so alergični na granatno jabolko. To je lahko posledica navzkrižne reaktivnosti - če ste na primer alergični na cvetni prah breze, bi lahko bili tudi na katero sadje, denimo na granatno jabolko. Granatnega jabolka in soka tega sadeža tudi ni priporočljivo uživati, če jemljete določena zdravila, med drugim tista za zniževanje visokega krvnega tlaka ali uravnavanje holesterola. Če torej uživate kakršnakoli zdravila, se pred spremembo prehranjevalnih navad vedno posvetujte s svojim zdravnikom, poroča BBC.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta