Možgani ne marajo kalorij: Debelost ne vpliva samo na izbiro oblačil, ampak tudi na umske sposobnosti

D.Ži
02.02.2023 06:00

Debelost je kriva za predčasno staranje možganov, hkrati pa jih dela dovzetne za Alzheimerjevo in Parkinsonovo bolezen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Znanstveniki, ki iščejo odgovore na vprašanja, kako podaljšati življenje, so se posvetili tudi kalorijskim omejitvam. Omejitev vnosa kalorij pa ni povezana le z daljšim življenjem, trdijo znanstveniki z univerze v Rimu.

Profimedia

Miši na rigorozni dieti so pokazale boljše možganske sposobnosti in so bile manj agresivne od tistih, ki so jedle normalne količine hrane. Največje odkritje pa je bilo, da se je pri "sestradanih" miših zelo redko razvila Alzheimerjeva bolezen, a ko se je to vseeno zgodilo, so bili simptomi veliko blažji kot pri miših, ki so se normalno hranile in zbolele za isto boleznijo. Kalorijske omejitve so očitno pomladile njihove možgane.

Italijanski znanstveniki so šli še korak dlje. Identificirali so specifično molekulo, ki se aktivira pri kalorijskih omejitvah, pri tako imenovanih ekstremnih dietah. CREB1 je molekula, ki spodbuja dolgo življenje in bolj učinkovito funkcioniranje možganov in možganskih funkcij kot so spomin, učenje, kontrola tesnobe ... S staranjem se učinek te molekule zmanjšuje, toda znanstveniki so zdaj ugotovili, da se z reduciranim vnosom kalorij lahko izboljša njena učinkovitost, in da se lahko celo upočasni staranje možganov.

Close-up Of Female Hands Measuring Fat Belly With Fat Caliper,Image: 353585867, License: Royalty-free, Restrictions:, Model Release: yes, Credit line: Profimedia
Profimedia

Očitno so vsi dobrodejni učinki kalorijskih omejitev vezani na molekulo CREB1. Ko so jo namreč znanstveniki odstranili iz možganov poskusnih miši, tudi kalorijske omejitve niso več imele učinka. Znanstveniki so prepričani, da človeški možgani delujejo po istem principu. Vodja strokovnega tima dr. Giovambattista Pani pa upa, da bodo odkrili novo zdravilo, ki bi lahko spodbudilo aktivacijo molekule CREB1 brez ekstremne diete. Če jim uspe, bomo lahko uživali v dobri hrani in istočasno zadržali "mlade" možgane.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta