Naj nas zanos ne pripelje v bolnišnico: Kaj narediti, ko se sredi sezone rekreacije poškodujemo

Bonbon Bonbon
04.05.2022 06:00

V hladnih mesecih si pogosto zaželimo telesne aktivnosti na prostem, zato spomladi čim prej odhitimo na travo in zemljo, z loparji ali lopatami v rokah, sedemo na kolo ali si obujemo rolerje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Taka želja po gibanju na svežem zraku je sicer vredna pohvale, vendar lahko, če se tega lotimo nepripravljeni, hitro utrpimo poškodbe, kot so denimo hematom, zvin gležnja, vnetje mišic, pretegnjene mišice ali tetive. Seveda so take vrste poškodb pogoste čez vse leto, a sta "glavni sezoni" zanje vendarle pomlad in poletje. 

Profimedia

Najpomembnejše je, da se na take poškodbe odzovemo takoj, saj pravilen postopek njihove oskrbe v prvih nekaj urah in dneh precej skrajša čas okrevanja. Akutne poškodbe, zlasti če se pojavi oteklina, je treba hladiti. Hladnost namreč zmanjšuje občutek bolečine in omeji kroženje krvi na mestu poškodbe ter s tem preprečuje, da bi se oteklina povečala. V ta namen je mogoče uporabiti obloge z ledom, pa tudi gele oziroma razpršila za lokalno hlajenje. Ti običajno vsebujejo mentol. Poleg tega taki pripravki olajšajo gibanje in omilijo bolečine. Akutnih poškodb ne ogrevajte, ker boste pospešili kroženje krvi, zaradi česar se bo oteklina še povečala.

Hlajenje in počitek

Na splošno po poškodbah priporočajo izvedbo tako imenovanega postopka RICE, kar je kratica iz angleških besed za počitek (rest), led (ice), kompresijo oziroma stik s povojem (compression) in dvig (elevation). Ko se poškodujemo, bi morali takoj počivati, da se poškodba mišic, sklepov in drugih delov telesa ne bi še povečala in zakomplicirala. S počitkom bo celjenje potekalo hitreje. Led omili bolečino, vendar hladne obloge ne bi smeli na poškodovanem mestu neprekinjeno držati več kot dvajset minut, da ne bi poškodovali kože. Potem oblogo za dvajset minut odstranite in nato na poškodovano mesto položite novo oblogo. Tudi obvezovanje poškodbe s povojem (kompresija) omejuje povečevanje otekline in zmanjša občutek bolečine. Oteklino lahko zmanjšamo tudi s tem, da poškodovani ud nekoliko dvignemo (elevacija), po možnosti višje od ravni srca.

Za ozdravitev je potreben čas

Že dva dni po pravilni oskrbi poškodbe se začnejo mnoge otekline, zvini in hematomi opazno celiti, kar je mogoče tudi občutiti. Kljub temu moramo biti potrpežljivi, saj popolna ozdravitev zahteva svoj čas. Ko oteklina uplahne, je čas ozdravitve odvisen predvsem od prekrvavljenosti tkiva, saj kri, ki nemoteno kroži do poškodovanega mesta, prinaša dovolj hranljivih snovi in kisika, ki spodbujajo obnavljanje poškodovanega tkiva.

Profimedia

Celjenja ni mogoče pospešiti, lahko pa ga upočasnimo, podaljšamo in zakompliciramo, če poškodovani del telesa prehitro znova obremenimo. Dokler poškodovano mesto boli in dokler zaradi poškodbe počivate, bi se morali športnim aktivnostim odpovedati. Šele ko bolečina povsem izzveni, lahko začnete spet vaditi, vendar naj bo vadba manj zahtevna. Če med vadbo občutite bolečino, jo takoj prekinite. Intenzivnost vadbe povečujte postopoma, šele ko se boste prepričali, da lahko to storite brez bolečin.

Obvezno k zdravniku

Čeprav lahko večino manjših poškodb uspešno oskrbite sami, pa morate v določenih primerih vendarle poiskati zdravniško pomoč. To morate obvezno storiti:

- če bolečina v sklepu ali kosti traja več kot dva tedna,

- če čutite asimetrično bolečino oziroma če vas določeno mesto ob pritisku boli, medtem ko enako mesto na drugi strani telesa na dotik ni boleče,

- če čutite "potujočo" bolečino oziroma bolečino, ki se seli na drugo mesto na telesu,

- če poškodbo sklepa spremlja velika oteklina,

- če nenehno občutite mravljince, omrtvičenost ali slabost na poškodovanem mestu in če poškodovanega mesta ne morete premakniti,

- če se poškodba po treh tednih še vedno ni zacelila,

- če se pojavijo gnojna infekcija, rdeče proge na koži, povišana telesna temperatura in otečeni limfni vozli.

Profimedia

Kako poškodbe preprečiti?

Z določenimi ukrepi lahko uspešno zmanjšate možnost poškodb.

- Pred vadbo se obvezno petnajst minut ogrevajte (s hitro hojo, počasnim tekom, enostavnimi vajami).

- Intenzivnost in trajanje vadbe povečujte postopoma. Začnite z enostavno vadbo, ne več kot trikrat na teden po 20 minut.

- Vadbe se ne bi smeli lotiti niti preveč siti niti preveč lačni. Dve uri pred treningom je priporočljivo nekaj pojesti, da se izognete slabosti.

- Če med vadbo občutite bolečino, slabost, vrtoglavico in podobno, jo takoj prekinite. Če boste v takem stanju vadili naprej, tvegate poškodbo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta