Ne pozabite na hren! Presenečeni boste, kako dober je za vaše zdravje

Bonbon Bonbon
03.04.2021 06:00
Kako hitro pozabimo nanj, ko minejo velikonočni prazniki, s tem pa se prikrajšamo za toliko njegovih dobrih vplivov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Canstockphoto

Je poceni, neskončno uporaben in tako zelo poživljajoč. Hren je popolna hrana za hladne in pomladne dni, hkrati pa sodi med najmanj uporabljane zdravilne rastline. O njegovi zdravilni moči je pisal že slavni rimski naravoslovec Plinij, tudi Grki so s hrenom blažili bolečine v hrbtenici in zdravili pomanjkanje spolne moči. Glavna odlika hrena je "hud" okus. Hrena ne jemo po naključju med velikonočnimi prazniki, saj pomaga organizmu presnavljati težko hrano, ki je takrat na mizi. Bogat je z minerali in vitamini, deluje antikancerogeno pri malignih obolenjih jeter, črevesja in mehurja.

Profimedia

Aktivne sestavine v hrenu ubijajo bakterije, zato govorimo o njem kot o naravnem konzervansu. Bogat je z vitamini C, B1, B6, železom in kalcijem. Ščiti pred prehladnimi obolenji in čisti dihalne poti. Spodbuja presnovo, krvni obtok in krepi imunski sistem. Od nekdaj so ga uporabljali kot naravno zdravilo proti revmi. Hrena nikoli ne kuhamo, ker visoka temperatura uniči njegove zdravilne snovi.

Priporočljivo je, da korenino hrena 24 ur namakamo v hladni vodi, preden ga drobno naribamo v juho, solato ali katerokoli drugo jed. Če težko prenašate njegovo ostrino, mu dodajte naribana jabolka.

Hrenove obloge pomagajo pri bolečih mišicah, revmatičnih sklepih in išiasu. Ljudje, ki imajo težave s ščitnico in ledvicami, naj hrena ne jedo.

Vzhodnjaška različica hrena se imenuje vasabi, je zelo pekoč in okusen. Uporablja se kot dodatek k belemu mesu in parjeni zelenjavi. Naribanega lahko dodate k puranjemu ali piščančjemu mesu in ribi, lahko pa ga shranite v olju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta